Μητσοτάκης: Γιατί αποφασίστηκε το lockdown – Δύσκολες οι επόμενες ημέρες

Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για δεύτερο lockdown ανέλυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τη βουλή για την πανδημία. “Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων”.

“Δεν δίστασα να το κάνω, λίγες ημέρες αφού είχαμε δρομολογήσει το προηγούμενο πακέτο μέτρων, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Είδαμε μέσα σε μια εβδομάδα μια δραματική έκθεση κρουσμάτων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα την οποία έπρεπε πάση θυσία να συγκρατήσουμε, γι αυτό επιλέξαμε τη λύση του οριζόντιου lockdown. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με Μάρτιο -Απρίλιο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά είναι ανοικτά”, είπε ο Πρωθυπουργός.

“Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές το Φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού” τόνισε ο Πρωθυπουργός.. “Γι’αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας” υπογράμμισε.

“Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» συνέχισε ο πρωθυπουργός. “Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων” είπε και συμπλήρωσε. “Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων”.  “Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μία λύση. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε” πρόσθεσε.