Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι – Τα σύνορα φυλάσσονται! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, τα σύνορα φυλάσσονται  είπε κατηγορηματικά στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό.  Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης ανέδειξε και πάλι την ευρωπαϊκή – διεθνή διάσταση του προβλήματος, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ξεκινώντας την απάντησή του στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης». Συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς άστοχες αποφάσεις του πρώτου καιρού το γιγάντωσαν και οι αρχικές προσφυγικές ροές έχουν μετατραπεί σε μεταναστευτική καταιγίδα. Από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, ο πυρήνας του προβλήματος που εντοπίζεται στα ανατολικα σύνορα έχει οδηγήσει σε έκρηξη του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν μπροούμε να αναλωθούμε στις ευθύνες των προηγούμενων. Εχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις δικές μας ευθύνες και να στηριχθούμε και στην δική σας βοήθεια.

Μου προσάψατε ότι δεν θίγω το θέμα στην ΕΕ αλλά χθές στο ΕΛΚ αφιέρωσα την ομιλία μου για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος θέτοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την ΕΕ και επισήμανα τις ευθύνες κομμάτων που ανήκουν στην δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια.
Δεν γίνεται να ωφελούνται από τα ευρωπαϊκά προνόμια όπως συνθήκη Σέγκεν και από την άλλη να αρνούνται τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Σχοινάς έχει δεσμευτεί ότι έως τον Φεβρουάριο θα καταθέσεις τις πρώτες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Ευρωπαϊκό το πρόβλημα, όχι διμερές με την Τουρκία

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι διμερές με την Τουρκία. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι όμως με το πρόβλημα. Η χώρα χρειάζεται εθνική πολιτική διαχείρισης του ζητήματος που δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα καλυτερεύσει. Η δική μας πολιτική έχει αλλάξει από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλάσσονται γιατί έχουμε σύνορα και στην ξηρά και στην θάλασσα. Ο νέος νόμος επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου. Σταδιακά τα ακριτικά νησιά ανακουφίζονται με αναλογική μεταφορά προσφύγων μεταναστών σε άλλες περιοχές. Σε διεθνές επίπεδο θα επιμένουμε στην βελτίωση πλαισίου Δουβλίνου. Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι. Αυτή η εποχή τελείωσε. Αυτό σημαίνει αυστηρότερη πολιτική φύλαξης συνόρων, κλειστοί χώροι φιλοξενίας.

Αναφερθήκατε στην Σάμο, έχω απόλυτη κατανόηση του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι ο άθλιος καταυλισμός στο βαθύ. Στη θέση του θα είναι νέα δομή μακρυά από την πόλη με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή που είχε η παλία. Βέλτιστη λύση δεν υπάρχει. Χαίρομαι που οι τοπικοί παράγοντες κατανοούν ότι αυτή η πρόταση που είναι η καλύτερη δυνατή.
Είκοσι χιλ. πρόσφυγες και μετανάστες θα απομακρυνθούν. Ηδη 5 χιλ έχουν μεταφερθεί. Αυτοί που μεταφέρονται είναι πρωτίστως οικογένειες και ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται στην επικράτεια, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αλγόριθμος, καταβάλλουμε καλύτερη δυνατή προσπάθεια να γίνει όσο πιο δίκαια γίνεται και εκεί που υπάρχουν ανθερώπινες συνθήκες. Οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν το καλύτερο δυνατό. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει γίνεται. Είμαστε πάντα ανοικτοί αν υπάρχουν ιδέες να τις συζητήσουμε.

ΦΥΛΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ: πρέπει να συγκροτήσουμε ενιαίο φορέα και χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο. Προσλήψεις 400 για Εβρο και 800 στα νησία. Αν χρειαστούν κι άλλοι στον Εβρο, θα το κάνουμε, γιατί ο Εβρος θα κλείσει

Ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση το προχωρούμε με τις πιο επείγουσες διαδικασίες και, αν χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, θα γίνει. Είναι έργο 60 εκατ. ευρώ για να έχουμε εικόνα τι γίνεται στο Αιγαίο.
Σήμερα θα έχω τη χαρά να συναντήσω την Ενωση Εφοπλιστών κατόπιν ειδικού αιτήματος. Η Ένωση θα δωρίσει 10 φουσκωτά. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο θα διαθέτει το Λιμενικό με σύγχρονα μέσα. Εως καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα πέντε και εψως τέλος επόμενου έτους τα επόμενα. Θα υπάρξουν κι άλλες ενέργειες.
ΑΣΥΛΟ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ: Ήδη έχουν γίνει πρώτες προσλήψεις για στελέχωση ασύλου. Κληρονομήσαμε 70 χιλ εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόνο 1800 επιστροφές που ήταν εθελοντικές. Επιστροφές θα γίνουν και σύντομα. Θα αποφύγω να βάλω στόχο αριθμητικό. Θα γίνουν όμως σε σημαντικό αριθμό. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημά μας. Συμβολικά όμως απέναντι στα άθλια κυκλώματα διακινητών και απέναντι σε όσους γνωρίζουν ότι θα μείνουν στέλνουμε ένα μήνυμα: Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι όσοι εμείς επιθυμούμε να είναι ευπρόσδεκτοι
Η Μόρια θα κλείσει. Εχει επιλεγεί νέος χώρος όπου θα γίνουν σύγρονες δομές. Η ΒΙΑΛ στη Χίο θα κλείσει και θα αντικατασταθεί από κλειστή. Τα ίδια και στην Κω. Στο εσωτερικό θα έχουμε ανθρώπινες δομές με θέρμανση και ψύξη και χώρους λατρείας. Αυτή είναι η αντίληψή μας για την οργάνωση των κέντρων. Μεριμνούμε για την ασφάλεια των κατοίκων και τις συνθήκες των μεταναστών.

Στα νησιά του  Ανατολικού Αιγαίου διατηρούνται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Στην ενδοχώρα όπου θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες θα βελτιωθούν υποδομές υγείας κλπ και θα γίνουν προσλήψεις. Εχουμε ταμειο 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτών των περιοχών
Επιμένουμε ότι η πολιτική μας έχει στόχο και την αποτροπή.

Η Τουρκία δεν φαίνεται να διδάσκεται από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί. Πρέπει να σεβαστεί την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Δεν είναι τέλεια αλλά είναι η καλύτερη που υπάρχει. Υπάρχουν υποχρεώσεις που τηρούνται από την χώρα μας και υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν από την γειτονική χώρα. Είναι αλήθεια ότι φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για την Ευρώπη.
Ανοίγουμε την πόρτα της χώρας μας στους πραγματικά κατατρεγμένους. Υπήρξαμε και εμείς λαός κατατρεγμένος. Με την ίδια αποφασιστικότητα και τόλμη υποδεχόμαστε και ενσωματώνουμε όποιον το θέλοει και το επιδιώκει κα το μπορεί.
Η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη για να αγκαλιάσει όποιον επιθυμεί να την τιμήσει. Η χώρα μας πάντα έβρισκε τρόπο να ξεπερνά τις τρικυμίες ενωμένη. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις όποιες φωνές επιχειρούν να κάνουν σπέκουλα σε αυτό το ζήτημα.