Μπιλ Γκέιτς: Θα έχουμε εμβόλιο το «λιγότερο» μέσα σε 9 μήνες – το «περισσότερο» μέσα σε 2 χρόνια

Ο συνιδρυτής της Microsoft πιστεύει ότι υπάρχουν 8 με 10 εμβόλια τα οποία «είναι πολλά υποσχόμενα» από τα συνολικά 115 που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης για την πανδημία του κορωνοϊού

Πάνω από 100 εμβόλια κατά του κορωνοϊού βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά μόνο 8 με 10 από αυτά έχουν την προσοχή του Μπιλ Γκέιτς

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft έχει ρίξει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίου μέσω της φιλανθρωπικής του οργάνωσης, του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

Το ίδρυμα μέχρι στιγμής έχει δεσμεύσει 250 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, με τον Γκέιτς να ανακοινώνει πρόσφατα ότι ο οργανισμός του σχεδιάζει να αφιερώσει τους πλήρεις πόρους του για την πανδημία.

Ο Γκέιτς δημοσίευσε σε ένα ιστολόγιο την Πέμπτη ένα κείμενο στο οποίο καθορίζει τη διαδικασία ανάπτυξης και διανομής του εμβολίου. Συγκεκριμένα, έγραψε ότι ένα εμβόλιο είναι πιθανό να χρειαστεί περίπου 18 μήνες για να αναπτυχθεί, αν και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να χρειαστεί από 9 μήνες μέχρι και δύο χρόνια».

«Από τις 9 Απριλίου, υπάρχουν 115 διαφορετικοί υποψήφιοι κατασκευαστές εμβολίου COVID-19 στο στάδιο της ανάπτυξης», έγραψε ο Γκέιτς. «Νομίζω ότι οκτώ έως δέκα από αυτά φαίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. (Το ίδρυμα μας πρόκειται να παρακολουθεί όλους τους κατασκευαστές για να διαπιστωθεί αν χάσαμε οποιοδήποτε εμβόλιο που έχει θετικά αποτελέσματα)».

Ο Γκέιτς είπε ότι οι υποσχόμενοι κατασκευαστές «ακολουθούν ποικίλες προσεγγίσεις για την προστασία του οργανισμού από τον COVID-19», εξηγώντας πώς υπάρχουν δύο κύρια είδη εμβολίων: το αδρανοποιημένο και το ζωντανό.

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια περιέχουν μια νεκρή έκδοση του παθογόνου, ενώ τα ζωντανά περιέχουν μια μικρότερη αλλά ζωντανή δόση αυτού. Ο Γκέιτς περιέγραψε αυτές τις μεθόδους ως παραδοσιακές και αξιόπιστες, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται μεγάλους πόρους και ότι αργούν να αναπτυχθούν.

«Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από δύο νέες προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν ορισμένοι από τους υποψηφίους: εμβόλια RNA και DNA», έγραψε ο Γκέιτς.

«Αντί να κάνετε μια ένεση ενός αντιγόνου στο σώμα σας, αντίθετα δίνετε στο σώμα σας τον γενετικό κώδικα που απαιτείται για την παραγωγή του ίδιου του αντιγόνου από το σώμα. Όταν τα αντιγόνα εμφανίζονται στο εξωτερικό των κυττάρων σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα τους επιτίθεται – και μαθαίνει πώς να νικήσει τους μελλοντικούς εισβολείς. Βασικά μετατρέπετε το σώμα σας σε μια αυτοτελή μονάδα παραγωγής εμβολίων» έγραψε.

Αν και το Ίδρυμα Γκέιτς ερευνά εμβόλια RNA για σχεδόν μια δεκαετία, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τα βγάλουν στην παραγωγή. «Δεδομένου ότι το εμβόλιο του COVID θα μπορούσε να είναι το πρώτο εμβόλιο RNA, πρέπει να αποδείξουμε τόσο ότι η ίδια η πλατφόρμα λειτουργεί όσο και ότι δημιουργεί ανοσία», δήλωσε ο Γκέιτς. «Είναι σαν να χτίζεις το σύστημα του υπολογιστή σου και ταυτόχρονα το πρώτο σου λογισμικό» είπε.

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος της Microsoft έχει πει πολλές φορές ότι η επιστροφή στην απόλυτη κανονικότητα είναι αδύνατη χωρίς εμβόλιο.

«Η ανθρωπότητα δεν είχε ποτέ πιο επείγον καθήκον από τη δημιουργία ευρείας ανοσίας για τον κορωνοϊό», έγραψε. «Ρεαλιστικά, εάν πρόκειται να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό, πρέπει να αναπτύξουμε ένα ασφαλές, αποτελεσματικό εμβόλιο» κατέληξε.