«Μπουρλότο» στην προανακριτική για Novartis: Ενδεχόμενο αναβολής και αίτημα εξαίρεσης για άλλους «4» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα στις 6 το απόγευμα το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Προανακριτική, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Ακόμα και αυτό της αναβολής!

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης, πάντως, σήμερα το απόγευμα θα πάνε κανονικά στην αίθουσα 150 του πρώτου ορόφου της Βουλής, με πρόθεση να διεκδικήσουν με νομικά επιχειρήματα για άλλη μια φορά την παρουσία τους εκεί.

Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, αν οι δυο τους θα παραστούν μόνο σήμερα, αποχωρώντας με καταγγελίες και κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης, ή αν θα δοθεί σόου με την παρουσία και των φρουρών της Βουλής.

«Υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα, το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής» δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, κληθείς να απαντήσει αν κατά την έναρξη των εργασιών της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα παραστούν ο ίδιος και ο Παύλος Πολάκης, ανέφερε πως «θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα», τονίζοντας ότι «ο μόνος αρμόδιος για να αλλάξει τη σύσταση της επιτροπής είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή και παρασυνταγματική λογική που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής και ότι «έχει συνειδητοποιήσει ότι οδηγείται σε απόλυτο φιάσκο», σημειώνοντας πως «μετά την απόφαση για την Τουλουπάκη είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε πολιτικό σκάνδαλο». Ο κ. Τζανακόπουλος έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Υπάρχει τεράστια ευθύνη της πλειοψηφίας της επιτροπής, αλλά και του ίδιου του Μητσοτάκη».

Χθες πάντως, με βούλευμα, τρεις εφέτες και μια εισαγγελέας εφετών αποφάσισαν ότι οι δύο καταθέσεις των συναδέλφων τους, – Ελένης Ράικου και Ιωάννη Αγγελή,- περί παρεμβάσεων του κ. Παπαγγελόπουλου στην έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη για το σκάνδαλο της Novartis είναι «αόριστες αναφορές χωρίς πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία».

Μετά από αυτό και με ένα πολύ σημαντικό «χαρτί» στα χέρια τους, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει και πάλι αναβολή της συνεδρίασης για την ερχόμενη Τρίτη. «Έτσι η πλειοψηφία αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής νομίζουν ότι θα απεγκλωβιστούν πιο εύκολα και χωρίς εντάσεις από την παρουσία των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», ισχυρίζονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βάρος στην προανακριτική επιτροπή από την πλευρά της Κουμουνδούρου φαίνεται ότι θα το αναλάβουν ο βουλευτής Σπύρος Λάππας, που είναι και νομικός, αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Παράλληλα, αναμένεται να αναδειχθεί και το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης, που προβλήθηκε χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και το οποίο παρουσίασε όλες τις πτυχές του σκανδάλου.

Αίτημα εξαίρεσης για ακόμα τέσσερα μέλη
Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, αποκάλυψε στον Alpha 98,9 πως θα ζητήσει αίτημα εξαίρεσης τεσσάρων μελών της προανακριτικής επιτροπής.

«Η απόφαση για εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου είναι αυθαίρετη, παράνομη και θα οδηγήσει σε ακύρωση της διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν η επιτροπή που λειτουργεί ως εισαγγελέας να κάνει αίτηση εξαίρεσης των μελών της και να αποφασίζει η ίδια που κάνει την αίτηση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για να μην προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Τσοβόλα: «Αν ο Τζανακόπουλος και ο Πολάκης πρέπει να εξαιρεθούν, τότε τι πρέπει να γίνει με τους Πλεύρη, Κεγκέρογλου, Κυρανάκη και Καραγκούνη, που έχουν βγει υπέρ της παραπομπής και ότι υπάρχει σκάνδαλο; Θα ζητήσουμε την ανάκληση της απόφασης αυτής, αν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλιώς με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θα ακυρωθεί η διαδικασία, γιατί με την αίτηση που κάναμε εμείς και προειδοποιούμε, όταν η διαδικασία προχωρήσει, αν προχωρήσει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, θα παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο, τότε που θα συγκροτηθεί δικαστικό συμβούλιο, θα ζητήσουμε αίτηση ακυρότητας όλης της διαδικασίας. Το λέμε από τώρα, για να μην πουν ότι εμείς πάμε να αποφύγουμε τη διαδικασία».

Ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επιβεβαίωσε τον δικηγόρο του, με δικές του δηλώσεις στο OPEN, όμως για αίτημα εξαίρεσης τριών μελών της προανακριτικής και όχι τεσσάρων.

«Θα ζητήσω την εξαίρεση τριών μελών της προανακριτικής για να αποδείξω την υποκρισία τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι «ήδη εγείρονται πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα».