«Μυρίζει μπαρούτι»: Γιατί κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία!

Νέα τουρκική εισβολή στην Συρία προ των πυλών, καθώς, πριν από λίγες ώρες, το υπουργείο Άμυνας της χώρας κήρυξε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευσε σε κατοίκους επαρχιακών πόλεων που συνορεύουν με τη Συρία κάθε είδους δραστηριότητα σε ανοικτό και κλειστό χώρο, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 20/9 και για μια εβδομάδα, λόγω επικείμενων εξελίξεων στη γείτονα χώρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά την αποστολή γιατρών και νοσηλευτών στα συροτουρκικά σύνορα, γεγονός που σημαίνει πως η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι».

Καταλύτης των εξελίξεων φαίνεται πως είναι η αμερικανική ανακοίνωση περί «εξοπλισμού των Κούρδων» και οι αναταραχές σε πολλές περιοχές της Ντέιρ Αλ Ζορ, όπου, για άγνωστο λόγο και αιτία, έχουν ξεσηκωθεί οι Κούρδοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικός Στρατός μεταφέρει συνεχώς δυνάμεις στα συροτουρκικά σύνορα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και πυροβολικό, ακριβώς πάνω από την «είσοδο» των περιοχών των Κούρδων.

Κι ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα εισβολή μέχρι Ράκκα και Ντέιρ Αλ Ζορ, οι Κούρδοι ζητούν την απομάκρυνση των δυνάμεων του συριακού στρατού και των ιρανικών πολιτοφυλακών και παράδοση της πόλης στις δυνάμεις SDF και τους Αμερικανούς.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του Πενταγώνου έκανε γνωστό, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας, με όπλα και οχήματα, για τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, παρά την εγκαθίδρυση μιας “ζώνης ασφαλείας” στα σύνορα με την Τουρκία».

«Συνεχίζουμε να παρέχουμε όπλα και οχήματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες», των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε ο Κρις Μάιερ, ο διευθυντής της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μάιερ δήλωσε ότι οι παραδόσεις αυτές γίνονται «με απόλυτη διαφάνεια» και ότι «ενημερώνεται σε μηνιαία βάση η Τουρκία για το είδος αυτών των όπλων και των οχημάτων».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πρόοδο που έχει γίνει στη «ζώνη ασφαλείας», ο Μάιερ είπε ότι έχουν γίνει ήδη πέντε υπερπτήσεις με ελικόπτερα και μία πεζή περιπολία Τούρκων και Αμερικανών στην περιοχή αυτήν.

Επιπροσθέτως, πολλοί Κούρδοι μαχητές μετακινήθηκαν από την περιοχή και αντικαταστάθηκαν από Άραβες των SDF, αν και «υπάρχουν ακόμη μέλη των YPG στη ζώνη», πρόσθεσε.