Νέα «βόμβα» λοιμωξιολόγων: «Δεν ξέρουμε τι γίνεται ανά περιφέρεια με τα κρούσματα – Δεν έχουμε ενημέρωση»

Σε μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση για το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού στον ΕΟΔΥ ενώ νέες καταγγελίες από γιατρούς και άλλους επιστήμονες έχουν δημιουργήσει πολλές απορίες καθώς σειρά ιατρών, λοιμωξιολόγων, καθώς και μελών της επιστημονικής επιτροπής, οι οποίοι σε τηλεδιάσκεψη χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα δήλωσαν απερίφραστα ότι «η εικόνα εξέλιξης των κρουσμάτων ανά περιφέρεια δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής υπ’ όψιν της επιτροπής»!

Μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας μετά τη δήλωση που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης που ανέφερε ότι, «η σύμβαση αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των συμβάντων των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ, των ΚΟΜΥ. Ένα υποσύστημα δηλαδή που καταλήγει, όπως και όλοι οι δειγματολήπτες στη χώρα μας, στο ένα και μοναδικό Μητρώο Ασθενών COVID-19» μια δήλωση που μάλλον περισσότερες “φωτιές και αμφιβολίες άναψε” παρά απάντησε.

Μόλις δύο μέρες πριν την ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε πως υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων και ότι τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής «υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας οχυρωνόταν πίσω από μια νέα άρνηση, με το έωλο επιχείρημα ότι αν δημοσιευθούν… «θα γίνουν φέιγ βολάν»!

Ήδη έχει διαταχθεί  η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας την οποία προκάλεσαν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΒΗΜΑ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» περί ύπαρξης παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, που έχει ως αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται επακριβώς ο αριθμός των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε παραγγελία στον επικεφαλής της ποινικής δίωξης, Εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση και να καλέσει μάρτυρες προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως κρίσιμο θέμα τη διαφάνεια και τη δημοσιότητα των επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια, για την ασφαλή παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας και τη λήψη έγκαιρων αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε ως παράδειγμα την εμπειρία του από την επίσκεψη στη Δράμα, όπου εκπρόσωποι φορέων της πόλης του κατήγγειλαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για την επιδείνωση των στοιχείων και την ένδεια έγκαιρων δειγματοληπτικών τεστ για να υπάρχει εικόνα της επιδείνωσης της μετάδοσης του ιού στη κοινότητα. Αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μία μέρα ξαφνικά από πράσινη περιοχή να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.

Από την πλευρά των επιστημόνων επισημάνθηκε εμφατικά η ανάγκη να υπάρχει δημοσιότητα όλων των επιδημιολογικών δεδομένων και πλήρης διαφάνεια από την πλευρά του ΕΟΔΥ, ενώ, αναφορικά με τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης επίταξης ιδιωτικών κλινικών και αύξησης του αριθμού των διενεργούμενων τεστ με συνταγογράφησή τους, ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους και να υπάρχει σαφής εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

Επιπλέον για το θέμα καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης χθες απάντησε σε όσα του καταλογίζονται ότι έχει πει από την αξιωματική αντιπολίτευση (προφανώς τραβήχτηκαν και κάποια “αυτιά”).

«Επειδή η ορολογία που χρησιμοποιούμε μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, πρόσφατα απομονώθηκαν φράσεις μου σχετικά με τις στατιστικές αναφορές του εργαστηριακού capacity. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω αναφέρει ποτέ για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων. Υπάρχει ένα και μοναδικό μητρώο covid 19».