Νίκος Κοτζιάς βιβλίο: Ετοιμάζει νέες αποκαλύψεις για το Μακεδονικό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκος Κοτζιάς βιβλίο: Νέες αποκαλύψεις για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών πρόκειται να κάνει μέσω ενός ακόμα βιβλίου.

Νίκος Κοτζιάς βιβλίο: Απομονωμένος στο εξοχικό του σπίτι στην Αλόννησο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ετοιμάζει το νέο του βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα έχει θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την έκδοση του βιβλίου “Η μεγάλη διαπραγμάτευση – Πρέσπες”, το οποίο υπογράφει μαζί με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο και εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ετοιμάζει ένα δεύτερο βιβλίο για το Μακεδονικό.

Μέσω αυτού, σύμφωνα με το newsbeast.gr, πρόκειται να αναφερθεί αναλυτικά σε συγκεκριμένες συζητήσεις, έγγραφα και παρασκηνιακές συναντήσεις εντός και εκτός συνόρων που οδήγησαν στην υπογραφή της επίμαχης διακρατικής συνομολόγησης αρχές καλοκαιριού του 2018 με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Έτσι, βρίσκεται εδώ και βδομάδες απομονωμένος στο εξοχικό που διατηρεί στην Αλόννησο και γράφει συνεχώς.

Στην Κουμουνδούρου, έχουν ήδη αρχίζει να εκφράζονται φοβίες σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου. Την ίδια στιγμή, δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με το αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης που είχε στείλει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους, μετά τον “σκοτωμό” που είχε με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Υπενθυμίζεται ότι τότε ο Πάνος Καμμένος έχει χαρακτηρίσει τον Νίκο Κοτζιά ως «ολετήρα», προσθέτοντας ότι είχε στήσει «με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών εγκληματική οργάνωση» για την παράδοση της Μακεδονίας. Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς βροντοφώναζε πως ο “κ. Καμμένος είχε συμφωνήσει εξαρχής να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό µε στόχο να κλείσει το θέμα”.

Σίγουρα, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που πίκρανε το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων θα έχουν ένα ενδιαφέρον όταν έρθουν στο φως της δημοσιότητας. Τέλος, σημειώνεται ότι είναι πιθανόν το βιβλίο να κυκλοφορήσει πρώτα στα αγγλικά και μετά να μεταφραστεί στα ελληνικά.

“Η μεγάλη διαπραγμάτευση – Πρέσπες”
Το πρώτο βιβλίο του Νίκου Κοτζιά, του “εγκεφάλου” της Συμφωνίας των Πρεσπών και του υπουργού που χαρακτήριζε τους διαφωνούντες “φασίστες και ακροδεξιούς”, είναι το χρονικό των συνοµιλιών για την επίλυση του επί περίπου τρεις δεκαετίες εκκρεµούς εθνικού θέµατος σχετικά µε το όνοµα της πΓΔΜ.

Σε πέντε συζητήσεις-συνεντεύξεις του δηµοσιογράφου Σεραφείµ Κοτρώτσου µε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποτυπώνονται όσα διαδραµατίστηκαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο των διαπραγµατεύσεων µεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Ο δηµοσιογράφος ρωτά και ο υπουργός των Εξωτερικών απαντά, ξετυλίγοντας το κουβάρι της πιο συναρπαστικής διπλωµατικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, η οποία κατέληξε στην ιστορική Συµφωνία των Πρεσπών.
Στις συνεντεύξεις αυτές ο Νίκος Κοτζιάς αναλύει τη στρατηγική που ακολούθησε ο ίδιος, τα εµπόδια και τα προβλήµατα που προέκυψαν και πώς ξεπεράστηκαν.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί, επί της ουσίας, ένα «εγχειρίδιο διαπραγµάτευσης» και ένα «ενθύµιο» της πιο ενδιαφέρουσας διπλωµατικής ιστορίας στη σύγχρονη εγχώρια και διεθνή -βαλκανική και ευρωπαϊκή- σκηνή.

Ο Νίκος Κοτζιάς στο Euronews για το Μακεδονικό