Νίνα Κασιμάτη: Από «πασιονάρια» στη Χαριλάου Τρικούπη… «θηλυκός Πολάκης» με ιστορικό γκαφών!

Μετά από μία 15ετία στην πολιτική ζωή και σχεδόν πέντε χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο, η κυρία Νίνα Κασιμάτη καταφέρνει επιτέλους να καθιερωθεί στο πάνθεον των πολιτικών, που εντυπωσίασαν όχι με το έργο, αλλά με τις παρόλες τους. Και να διεκδικεί με αξιώσεις τον χαρακτηρισμό «θηλυκός Πολάκης», ένα… «επίτευγμα» διόλου ευκαταφρόνητο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο αψύς σφακιανός είναι μοναδικός και ασυναγώνιστος στο είδος του εμπρηστικού πολιτικού λόγου και των χυδαίων εκφράσεων.

Χρειάστηκε βέβαια να φτάσει μέχρι την αναπαραγωγή του περιβόητου συνθήματος των Εξαρχείων «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» για να σπάσει όλα τα κοντέρ γραφικότητας και επιπολαιότητας (τουλάχιστον) και να γίνει το πρόσωπο των ημερών η «επαναστάτρια» Νίνα. Η δε ελαφρότητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα, που η ίδια προκάλεσε, έφερε σε τόσο δύσκολη θέση ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που η Κουμουνδούρου τής επέβαλε να ζητήσει μία καθαρή συγγνώμη, για να αποφύγει την ανοιχτή αποδοκιμασία ή και κυρώσεις από το κόμμα της, ενώ πολλοί σύντροφοί της διαχώρισαν τη θέση τους.

vouli6

Το γεγονός πάντως ότι η πολιτική παρουσία της κυρίας Κασιμάτη έχει κάτι από γκροτέσκο θεωρείται από κάποιους κακεντρεχείς ως μία φυσιολογική εξέλιξη ακριβώς επειδή η νεαρή βουλευτής αποτέλεσε «ανακάλυψη» του… κ. Γιώργου Παπανδρέου. Δεν γίνεται, λένε οι άσπονδοι εχθροί του πρώην πρωθυπουργού, κάποια που ξεκίνησε από ευνοούμενη του Γιώργου να έχει καλύτερη εξέλιξη, διότι υπάρχει πλήθος παπανδρεϊκών στελεχών, που κινήθηκαν όπως η κυρία Κασιμάτη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύοντας μία τυχοδιωκτική και ιδιοτελή συμπεριφορά, μόνο και μόνο για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση. Η συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι εκ των πρώην πασόκων που πήγαν τον ΣΥΡΙΖΑ ρέπουν στη λεκτική υπερβολή και την ακραία εκφορά του πολιτικού λόγου, ώστε μέσω της υιοθέτησης ενός στιλ «Πολάκη», να γίνουν αρεστοί στους κόλπους του νέου πολιτικού τους χώρου.

Ωστόσο, μάλλον αδικούν τον κ. Παπανδρέου όσοι τού χρεώνουν τα ευτράπελα που προκαλεί η κυρία Κασιμάτη, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε ότι την κατάλαβε νωρίς και την απομάκρυνε αρκετά γρήγορα από κοντά του. Όπως φάνηκε από την αρχή της εμπλοκής της με την πολιτική, η νεαρή βουλευτής είναι ένα… «φυσικό ταλέντο» στις πολιτικές γκάφες και έχει πρωταγωνιστήσει σε απίθανες ιστορίες.

Θα έλεγε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ψώνισε από σβέρκο», εάν δεν υπήρχαν τόσες και τόσες περιπτώσεις μεταγραφών ή «γηγενών» στελεχών, που συναγωνίζονται άνετα την κυρία Κασιμάτη σε διαφόρων ειδών πολιτικές μπαρούφες. Η αλήθεια είναι ότι η κυρία Κασιμάτη κινήθηκε σαν αίλουρος στην πολιτική σκηνή, από την πρώτη ημέρα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κ. Παπανδρέου, το 2006. Ήταν η εποχή που ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ προσπαθούσε να ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό ενός κουρασμένου και φθαρμένου κόμματος. Η 28χρονη Νίνα έμοιαζε τότε ιδανική περίπτωση: Κόρη του μακαρίτη Γιώργου Κασιμάτη, ενός εμβληματικού παράγοντα στον ελληνικό αθλητισμό και αγαπητού ανθρώπου στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, έγινε αμέσως δεκτή με συμπάθεια στη Χαριλάου Τρικούπη. Η δε μητέρα της Μαίρη ήταν δραστήριο στέλεχος του Κινήματος και έδινε τη μάχη για να εκλεγεί βουλευτής.

vouli2

Η Νίνα είχε και σπουδαίο βιογραφικό – από κείνα που εντυπωσίαζαν τον κ. Παπανδρέου και όχι μόνο: σπούδασε αγγλικό δίκαιο στο Λονδίνο, πέρασε από το UCL, ενώ παρακολούθησε, λέει, και σεμινάριο για την οικονομική ανάπτυξη και τα εργασιακά στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον.

Με την είσοδό της στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ πιάνει στασίδι φυσικά δίπλα στον κ. Παπανδρέου. Μετά την ήττα στις εκλογές του 2007, δίνει φανατικά τη μάχη κατά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε ο αγαπημένος της Γιώργος να διατηρήσει την αρχηγία του Κινήματος. Ξεχωρίζει για τις φωνές, στα όρια του στριγκλίσματος, με τις οποίες αντιμετωπίζει τους βενιζελικούς και έτσι αναδεικνύεται μία δυναμική «πασιονάρια» στη Χαριλάου Τρικούπη! Η αγάπη της για τον Γιώργο είναι αξιοσημείωτη. «Είναι πιο φανατική παπανδρεϊκή κι από τον ίδιο τον Παπανδρέου» λένε σύντροφοί της, που εντυπωσιάζονται από την αφοσίωσή της στον αρχηγό.

Κάπου εκεί όμως αρχίζουν τα εμπόδια. Τα οποία προκύπτουν μέσα από το ίδιο της το σπίτι. Η μητέρα της, η Μαίρη Κασιμάτη, έχει κάνει μία ενδιαφέρουσα παρουσία στις εκλογές του 2007 ως υποψήφια βουλευτής στη Β’ Πειραιά και δεν θέλει να υποστείλει τις φιλοδοξίες της έτσι εύκολα για χάρη της νεαρής, ακόμη, κόρης. Έχοντας μάλιστα μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε διευθυντικά πόστα κάποιες περιόδους (στον οργανισμό του Ιππόδρομου), θέλει να πετύχει κάτι περισσότερο. Έτσι όπως έρχονται όμως τα πράγματα, κάποια από τις δύο, η μάνα ή η κόρη, πρέπει να κάνει πίσω. Τα σύννεφα που συγκεντρώνονται είναι βαριά και η κόντρα αυτή ακόμη συζητείται στα καφενεία της περιοχής. Τελικά φαίνεται ότι η μάνα είναι έτοιμη να υποχωρήσει, αφού το παπανδρεϊκό στιλ ευνοεί την υποψηφιότητα νέων στελεχών. Τα εμπόδια όμως δεν έχουν τελειώσει για τη Νίνα. Σε μία κρίσιμη καμπή, αποκαλύπτεται ότι ο άνδρας της αδελφής της έχει νομικές περιπέτειες με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες -καταδικάστηκε αργότερα σε πολλά χρόνια φυλακή- και το θέμα φτάνει στα τηλεοπτικά πλατό. Ακολουθεί μύλος οικογενειακός, με πολιτικές επιπτώσεις. Η Νίνα επιχειρεί να απαντήσει και τα κάνει χειρότερα. Φωνάζει, διαπληκτίζεται, δεν πείθει με τις απαντήσεις της και το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνει μέρος ενός προβλήματος, για το οποίο πλήρωσε το πιο ακριβό τίμημα: ο κ. Παπανδρέου την κόβει από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος!

vouli3

Η κυρία Κασιμάτη κινδυνεύει να πάθει κάτι, που δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου. Να δει την πολιτική της καριέρα να τελειώνει πριν καν αρχίσει, με πολύ άδοξο και απροσδόκητο τρόπο, σχεδόν ντροπιαστικό και ενώ είχε όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει. Η εκλογή της στο κοινοβούλιο το 2009 έμοιαζε άλλωστε σχεδόν βέβαιη. Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου εφορμούσαν στην εξουσία με τεράστια δυναμική, στη Β’ Πειραιά το Κίνημα σάρωνε, το δε παλιό πολιτικό προσωπικό είχε μεν δυνάμεις, αλλά μπορούσε για πρώτη φορά να παρουσιάσει ρήγματα. Αρκούσε απλά μία φρέσκια, δυναμική παρουσία.

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να την αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια τη σημάδεψε. Και κυρίως την έκανε να ανακαλύψει τον… αριστερό εαυτό της. Και ότι τελικά έκανε κάκιστα που πίστεψε στον Γιώργο. Αφού διαπίστωσε δηλαδή ότι δεν έχει ελπίδα να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά κι από το πουθενά ριζοσπαστικοποιείται κι αρχίζει τον… αντιμνημονιακό αγώνα. Ιδρύει τον «Νέο Αγωνιστή», μία κίνηση με νεολαίους του ΠΑΣΟΚ, που είχαν αντιστρατευτεί όλοι μαζί την αλλαγή του άρθρου 16 του συντάγματος για τα ελληνικά πανεπιστήμια και βρίσκει άκρη με τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος ήταν εκείνον τον καιρό διαπρύσιος κήρυκας κατά του μνημονίου. Όλοι μαζί, με το σχήμα του Ενιαίου Κοινωνικού Μετώπου, καταλήγουν σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέοι της σύντροφοι στη β’ Πειραιά την βλέπουν εξ αρχής με καχυποψία, λόγω της προηγούμενης διαδρομής της και κυρίως της σύνδεσής της με τον κ. Παπανδρέου. Με λίγα λόγια δεν πιστεύουν στα μάτια τους, διαπιστώνοντας ότι η Νίνα εμφανίζεται πιο αριστερή κι από τους ίδιους. Αλλά η νεαρή ακτιβίστρια ήταν ακριβώς έτσι από πάντα. Παθιαζόταν και φανατιζόταν με τις επιλογές της. Το πάθος αυτό δεν περνά απαρατήρητο στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου. Πολύ γρήγορα αποκτά ισχυρές διασυνδέσεις με υψηλόβαθμους παράγοντες του κόμματος και κάποια στιγμή την προσέχει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στα τέλη του Αυγούστου του 2012, λίγο μετά την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει να μιλήσει σε εκδήλωση για την «3η Σεπτέμβρη», που διοργανώνει η κυρία Κασιμάτη στη Νίκαια. Είναι η πρώτη οργανωμένη «έφοδος», που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας για να ρίξει το κάστρο του ΠΑΣΟΚ.

Από εκείνο το σημείο και μετά η κυρία Κασιμάτη γίνει η ευνοούμενη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα η «εκλεκτή» του στη Β’ Πειραιά, έναντι όλων των άλλων στελεχών του κόμματος στην περιοχή. Προκειμένου μάλλον να δείξει ότι ανήκει πλέον ολοκληρωτικά στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει μία ακραία κίνηση, που δείχνει προφανώς ότι δεν έχει καμία αίσθηση του ορίου – ούτε και της γελοιότητας ασφαλώς. Είναι Απρίλιος του 2013 και μόλις έχει συμβεί η τραγωδία με τη βομβιστική επίθεση τον μαραθώνιο της Βοστώνης, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Με μία ανάρτηση, που πολλοί τη θεώρησαν χυδαία και προκλητική, αφήνει να εννοηθεί ότι θύμα της επίθεσης θα έπρεπε να είναι ο… Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε στον μαραθώνιο! «Κάτι μου λέει ότι κάποιος δικός μας fit freak έτρεχε στον Μαραθώνα της Βοστόνης. Αλλά, ως γνωστόν, μόνο οι καλοί πεθαίνουν» γράφει, αλλά η αποδοκιμασία πνίγεται μέσα στον ορυμαγδό του θυμού για την μνημονιακή περιπέτεια της χώρας!

vouli5

Η Νίνα έχει κερδίσει πάντως την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα. Με τον αέρα της αρχηγικής υποστήριξης απογειώνεται στις εκλογές του Ιανουαρίου το 2015 και εκλέγεται βουλευτής, πίσω από τον κ. Πάνο Λαφαζάνη. Με την αποχώρηση του τελευταίου από τον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της και φυσικά τον Σεπτέμβριο επανεκλέγεται. Ο κ. Τσίπρας τη συμπαθεί υπερβολικά, αλλά δεν τολμάει να της δώσει υπουργείο. Την επιλέγει όμως για να τον συνοδεύσει τον Νοέμβριο του 2016 στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Για κάθε αριστερό αυτή η παρουσία είναι τίτλος τιμής και ο τότε πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι προορίζει την κυρία Κασιμάτη για ψηλά. Στο μεταξύ όμως δείχνει και αφέλεια στην πολιτική της συμπεριφορά. Για παράδειγμα σε μία περίεργη κοινοβουλευτική αποστολή στο Καστελόριζο, είχε φωτογραφηθεί με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής, χωρίς να αντιλαμβάνεται την αρνητική σημασία του γεγονότος.

Παρότι οι προσωπικές της σχέσεις με τον κ. Τσίπρα παραμένουν σε καλό επίπεδο, η ίδια δεν έδειξε σε καμία περίπτωση να ενθουσιάζεται με την έλευση πρώην πασόκων στον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες και ιδίως πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ειδικά μετά την εμφάνιση του κ. Γιάννη Ραγκούση στη β’ Πειραιά και την άνετη εκλογή του στη Βουλή, η κυρία Κασιμάτη μοιάζει μάλλον αποσταθεροποιημένη σε σχέση με παλαιότερα. Η ορμή και ο δυναμισμός με τον οποίο κινείται στο αντιπολιτευτικό έργο ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, τον έχει φέρει στην πρώτη γραμμή, επισκιάζοντας την ανήσυχη Νίνα. Το γεγονός δε ότι ο κ. Ραγκούσης πριμοδοτήθηκε ανοιχτά από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη του σταυρού, τη γέμισε με απογοήτευση, η οποία πάντως μετριάστηκε από το γεγονός ότι η ίδια εκλέχτηκε άνετα πρώτη.

Πληροφορίες φέρουν τη νεαρή βουλευτή να αντιστρατεύεται το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και τις μεταγραφές πρώην πασόκων, καίτοι ήταν από τους πρώτους που μεταπήδησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου. Πρόσφατα η κυρία Κασιμάτη άφησε ενεούς τους συντρόφους της στην τοπική οργάνωση Σαλαμίνας, όταν τάχθηκε κατά των ανοιγμάτων, «για να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε! Η τοποθέτηση αυτή αιφνιδίασε, αλλά και πονήρεψε πολλούς, ειδικά εκείνους που θεωρούν ότι η Νίνα δεν κάνει τίποτα τυχαία και έχει πάντοτε μία κρυμμένη ιδιοτέλεια στα κινήσεις της. Οι πιο καχύποπτοι αναζητούν πολύ βαθύτερα αίτια στη νέα επίδειξη «αριστεροσύνης», εκτιμώντας ότι η κυρία Κασιμάτη είναι πιθανόν να ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με άλλες αριστερές δυνάμεις, όπως το ΜέΡΑ 25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, για την περίπτωση που διαπιστώσει στην πορεία ότι δεν «χωράει» άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά εάν συγκεντρωθούν κι άλλοι πρώην Πασόκοι, με ισχυρά ερείσματα όπως ο κ. Ραγκούσης. Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις μάλλον είναι μακριά από την πραγματικότητα, δεδομένης της καλής επικοινωνίας της με τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε, λένε οι κακές γλώσσες, δεν μπορεί να έχει παράπονο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού χάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα με τον αμφιλεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκε ο γαμπρός της.

Τρόμος

Για τους απλούς Συριζαίους, η περίπτωση της κυρίας Νίνας Κασιμάτη είναι από τις πιο ιδιόμορφες πολιτικά, καθ’ όλη την πορεία των τελευταίων ετών. Ακόμη κι όσοι δεν βρίσκουν τίποτα κακό στη χρήση του συνθήματος «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», είναι δύσκολο να αποκτήσουν ιδεολογικούς και ψυχικούς δεσμούς με την «καραμπινάτη» εκπρόσωπο μίας πασοκικής νοοτροπίας τόσο παλιάς και αποδοκιμασμένης, που φτάνει του όρια του ακατανόητου.

Η κυρία Κασιμάτη θεωρείται στους κόλπους του «κανονικού» ΣΥΡΙΖΑ ως δείγμα ενός ΠΑΣΟΚ πλήρως διαποτισμένου με τον καριερισμό και την ακατανίκητη ροπή στη διαχείριση και νομή της εξουσίας. Και μόνο η επικοινωνιακή της τακτική εκπλήσσει τους τωρινούς συντρόφους της. Στις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις της πηγαίνει με φωτογράφο, έχοντας σκοπό να κάνει την ανάλογη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει φτάσει στο σημείο να προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά την προεκλογική περίοδο μόνο και μόνο για την μόστρα – αποδοκιμάστηκε από φιλάθλους, που τους επισήμαναν ότι πήγε στο γήπεδο μόνο για τις ψήφους.

Αλλά και στα τηλεοπτικά κανάλια, οι μακιγιέζ δεν πετούν τη σκούφια τους όταν μαθαίνουν ότι θα συμμετάσχει η κυρία Κασιμάτη σε κάποια εκπομπή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη συνήθεια να πηγαίνει ώρα νωρίτερα και να κάνει κατάληψη στο μακιγιάζ, ζητώντας να της βάλουν όλη την τέχνη (και την υπομονή τους) για να την κάνουν εντυπωσιακή. Όταν δεν εμπλέκονται οι μακιγιέζ πάντως, φροντίζει η ίδια να προκαλεί μεγάλη εντύπωση -συνήθως αρνητική- με τις δηλώσεις της.

protothema.gr