Νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ιατροδικαστή!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης – Πρόκειται για τον ιατροδικαστή που είχε διαπιστώσει ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης του άτυχου βρέφους

Έρευνα σε βάρος του ιατροδικαστή στην υπόθεση του νεκρού βρέφους στου Ζωγράφου ζήτησε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νικόλαο Καρακούκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ειδικότερα ο κ. Τσιάρας ζήτησε από τον κ. Καρακούκη, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3528/2007. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος εκ μέρους του ιατροδικαστή που διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στο άψυχο κορμάκι του παιδιού και ο οποίος διαπίστωσε την κακοποίησή του.

Στη Δικαιοσύνη κατά του ιατροδικαστή που εξέτεσε το νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου και διαπίστωσε – λανθασμένα – παρά φύσιν κακοποίηση, σκοπεύει να προσφύγει ο Σύνδεσμος των Σύρων στην Ελλάδα.

Προσφυγή από τον Σύνδεσμο Σύρων στην Ελλάδα

Ο ίδιος ο πατέρας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο η προσφυγή θα γίνει από τον Σύνδεσμο των Σύρων στην Ελλάδα, όπως είπε ο δικηγόρος του πατέρα του 11μηνου κοριτσιού Αρουάν Μπάκριν .

«Δόξα τω Θεώ έλαμψε η αλήθεια, από όλες τις πλευρές», είπε ο πατέρας Τζαμάλ Σαλέμ, που έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 για «διπλό χτύπημα» αφού όχι μόνο έχασε το κοριτσάκι του, αλλά κατηγορήθηκε και για το βιασμό του.

«Ξεκάθαρα θα το κάνω, ο πατέρας τους συγχώρεσε, πρωτύτερα έκανε κάτι δηλώσεις και ανέφερε ότι δικαιώθηκε αλλά εμείς, ο σύνδεσμος των Σύρων στην Ελλάδα θα το κάνουμε για να δώσουμε μάθημα ότι πρέπει να σκέφτονται πριν μας χαρακτηρίσουν βιαστές των παιδιών μας. Δυστυχώς, βιάστηκε ο ιατροδικαστής και έβγαλε πόρισμα κατευθείαν, τις πρώτες ώρες. Επέμενε ότι είναι σεξουαλική βία», είπε ο συνήγορος της οικογένειας. Παράλληλα, ευχαρίστησε την ελληνική αστυνομία για την επιμονή που έδειξε στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του βρέφους, που οι γονείς του μετέφεραν χωρίς τις αισθήσεις του την Κυριακή στο Παίδων «Αγία Σοφία» συμπέρανε παρά φύσιν κακοποίηση του παιδιού, με τις δηλώσεις του αναφορικά με τα συμπεράσματά του να κάνουν το γύρο των Μέσων.

Πρόεδρος ιατροδικαστικής εταιρείας στον ΘΕΜΑ 104,6: Τραγικό σφάλμα όσα έγιναν με το νεκρό βρέφος

Για «τραγικό σφάλμα» των ιατροδικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση του 11 μηνών βρέφους που μεταφέρθηκε νεκρό στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.

«Δεν τηρήθηκαν οι βασικοί ιατροδικαστικοί κανόνες. Από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να λάβουμε το ιατρικό ιστορικό. Αν αυτό είχε συμβεί και είχαν ενημερωθεί για την φαρμακευτική αγωγή και τον τρόπο λήψης της, θα είχαμε αποφύγει όλα αυτά που ακολούθησαν» είπε αρχικά ο κ. Λέων.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος ο κ. Λέων επισήμανε ότι «είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ανήκουν στο υπ. Δικαιοσύνης, προφανώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος για το τραγικό σφάλμα που έκαναν».

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οποιαδήποτε πειθαρχικής τιμωρίας, αυτό θα το αποφασίσει η υπηρεσία τους» πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό το τραγικό λάθος» τόνισε ο κ. Λέων.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν και στο παρελθόν περιπτώσεις με παρόμοια λάθη ιατροδικαστών, ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας παρατήρησε ότι «η νομοθεσία δίνει τη δυνατότα σε εμπλεκόμενα μέρη να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους. Όταν αυτοί υπάρχουν, τότε όλα γίνονται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή».

Κλείνοντας ο κ. Λέων σημείωσε ότι «η ΕΛΑΣ έκανε σωστά την προανακριτική διαδικασία. Η αλήθεια βγήκε μέσα από την ίδια την διαδικασία. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, μην φοβίζουμε τον κόσμο ότι είμαστε έρμαιο στα χέρια ορισμένων ανθρώπων».

Οι γονείς του βρέφους και οι φίλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εστάλη η επιστημονική έκθεση των ιατροδικαστών στον εισαγγελέα, στην οποία δεν έκαναν αναφορά σε «σεξουαλική κακοποίηση», ούτε καν σε «κακοποίηση», αλλά σε σωματικές κακώσεις από αμβλύ όργανο.