Ξεσηκωμός στην Ευρώπη! – “ΟΧΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ” – Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, την κρίνουν μη απαραίτητη!

Το Βέλγιο έχει καταγράψει πάρα πολλά θύματα από τον κορωνοϊό, ωστόσο υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά.  Σύμφωνα με το Χριστιανοδημοκρατικό Φλαμανδικό Κόμμα Βελγίου, η μάσκα δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική στη δευτεροβάθμια όπου οι εγκαταστάσεις έχουν επαρκή εξαερισμό.

Το CD&V θέλει να καταργήσει την υποχρεωτική μάσκα στις σχολικές εγκαταστάσεις με επαρκή εξαερισμό γράφει τη Δευτέρα η Het Belang van Limburg. Ο Φλαμανδός κοινοβουλευτικός Jo Brouns a interpellé τον τοπικό Υπουργό Εκπαίδευσης Ben Weyts (N-VA) à ce propos,καθώς οι ειδήμονες κρίνουν αυτήν την πρόταση «ανορθολογική».

Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους την 1η Σεπτεμβρίου και οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα τις διασχίσουν μασκοφόροι. Στην πραγματικότητα, οι διάφορες κοινότητες συμφώνησαν στα μέσα Αυγούστου να διοργανώσουν μια νέα σχολική χρονιά υπό ένα κοινό καθεστώς «κίτρινου κώδικα», δηλαδή μια εβδομάδα πέντε ημερών μαθημάτων με τη χρήση μιας υποχρεωτικής μάσκας παντού εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων. Οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες ζητούν τώρα να ρίξουν τη μάσκα και στις σχολικές εγκαταστάσεις, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Αν μετά από μια ανάλυση επικινδυνότητας πιστοποιηθεί ότι ένα σχολικό ίδρυμα (τάξεις) μπορεί να έχει επαρκή εξαερισμό με εγγυημένες αποστάσεις ασφαλείας , ενδεχομένως μέσω ενός χωρίσματος plexiglas, οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας θα όφειλαν να εξουσιοδοτηθούν να βγάλουν την μάσκα τους», εκτιμά ο M. Brouns. Ο βουλευτής φοβάται ότι η μασκοφορία στην τάξη δεν ευνοεί το κίνητρο των μαθητών για διαδραστικότητα με τον καθηγητή τους. Σε Ολλανδία και Γερμανία η μάσκα επίσης δεν επιβλήθηκε στα σχολεία επιχειρηματολογεί ο κοινοβουλευτικός.

Από την πλευρά του ο ιολόγος και Ομοσπονδιακός εκπρόσωπος τύπου για Covid-19 ο Steven Van Gucht υπενθυμίζει ότι τα διάφορα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση είναι συμπληρωματικά. «Η μάσκα μειώνει την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού μεταξύ μαθητών και καθηγητή, ενώ ο σωστός αερισμός μιας τάξης αποτρέπει τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό και γλιστρούν μέσω του πλέγματος της μάσκας να παραμείνουν στον αέρα». Για τον βιοστατιστικολόγο Geert Molenberghs, των Πανεπιστημίων Hasselt και Louvain, η πρόταση του CD&V είναι «ανορθολογική». Μια χαλάρωση πριν από την έναρξη του σχολικού έτους ισοδυναμεί απλώς με την «οργάνωση της εξάπλωσης του ιού», καταλήγει.

To ολλανδικό μοντέλο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του indicator στην Ολλανδία δεν επιβάλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς δεν υπάρχουν «ενδείξεις ιατρικής αποτελεσματικότητας». «Από ιατρική άποψη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ιατρικής αποτελεσματικότητας της μάσκας προσώπου, οπότε αποφασίσαμε να μην την επιβάλουμε ως εθνική υποχρέωση«, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας Ταμάρα βαν Αρκ, μετά από συνάντηση με εμπειρογνώμονες υγείας και δημάρχους. Η Αν Γουεσινγκ, ιολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, κι άλλοι συνάδελφοί της αμφισβητούν το αν οι μάσκες θα «συμβάλλουν πραγματικά κάτι επιπλέον». Ο Γιαν Μπράουερ καθηγητής νομικής δήλωσε στο NRC ότι μια εντολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αντιβαίνει στο σύνταγμα.

Το ολλανδόφωνο τμήμα του Βελγίου το φλαμανδικό ξεσηκώνεται αφού και σε αυτήν την περίπτωση θέλει να ακολουθήσει το ολλανδικό μοντέλο ως προς τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Με σχολική τσάντα, αλλά χωρίς μάσκα, οι μαθητές στη Σκωτία έχουν επιστρέψει στα θρανία από τις 11 Αυγούστου.

dimpenews.com