Οι τράπεζες «φορτώνουν» στους δανειολήπτες ακόμα και τα εξώδικα που τους στέλνουν!

Έξοδα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών επιβάλλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους! Οι χρεώσεις κυμαίνονται από 150 έως 300 ευρώ ανά δάνειο για όσους οφειλέτες επιχειρήσουν να έρθουν σε συνεννόηση με τα πιστωτικά ιδρύματα για να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους. Οι χρεώσεις δεν σταματούν εκεί, καθώς οι τράπεζες φορτώνουν στους δανειολήπτες τα έξοδα για τα εξώδικα που τους στέλνουν προκειμένου να προσέλθουν σε κάποιο κατάστημα και να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και την πίεση των τραπεζών σε δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη να παραιτηθούν της αίτησης και να υπαχθούν στον νέο νόμο, κατανοεί κάποιος ότι δημιουργείται ένα ασφυκτικό σκηνικό για τους οφειλέτες.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς χρεώνει 150 ευρώ τις εργασίες ρύθμισης οφειλών, με ταυτόχρονη ρύθμισή τους. Η Eurobank επιβάλλει έξοδα έως 300 ευρώ για αξιολόγηση αιτήματος ρύθμισης οφειλής, με την προμήθεια να εισπράττεται ανά λογαριασμό που ρυθμίζεται.

Στην Alpha Bank κοστολογείται με 150 ευρώ η αλλαγή διάρκειας αποπληρωμής δανείου και με 200 ευρώ η αλλαγή στεγαστικού προγράμματος, ενώ στην Εθνική Τράπεζα προβλέπεται χρέωση ύψους 200 ευρώ για τροποποίηση δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο λόγος που οι διοικήσεις έχουν επιλέξει να επιβάλλουν έξοδα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πως μεγάλος αριθμός οφειλετών συνάπτει ρυθμίσεις τις οποίες στη συνέχεια αθετεί, μη διστάζοντας να ζητήσει νέα ρύθμιση έπειτα από λίγους μήνες.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι καταγγελίες υπερχρεωμένων οφειλετών που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) και εκκρεμεί η συζήτηση των αιτήσεών τους.

Με επιστολές τους οι τράπεζες τούς καλούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας του Ν. 4605/2019, παραλείποντας όμως να αναφέρουν ότι σε περίπτωση που έχουν υπαχθεί ή εκκρεμεί αίτηση υπαγωγής τους στον νόμο Κατσέλη, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθούν στον 4605/2019, όπως και για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους απευθείας με την τράπεζα, είναι να παραιτηθούν από την αίτηση του νόμου Κατσέλη. Ωστόσο, αν παραιτηθούν, χάνουν το δικαίωμά τους να επανέλθουν με νέα αίτηση του Ν. 3869/2010, καθώς στο μεταξύ έχει καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα προστασίας της α΄ κατοικίας.