Οι 20 φωτογραφίες από την εισβολή στο Καπιτώλιο που συγκλόνισαν τον κόσμο!

Χάος, επεισόδια και σκηνές που δεν είχαν επαναληφθεί έκαναν τον γύρο του κόσμου με επίκεντρο το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ο απολογισμός της εισβολής είναι τέσσερις νεκροί, αλλά το πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ μεγαλύτερο. Οι υποστηρικτές του Τραμπ να εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις λίγο μετά την εμπρηστική ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου που επανέλαβε τις θεωρίες του για εκλογική νοθεία και τόνισε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ.

«Η δημοκρατία υπό πολιορκία», «το πραξικόπημα της τρέλας», «ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον»: το «χάος», είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα από τα διεθνή ΜΜΕ που κατακεραυνώνουν τον Τραμπ και τα επεισόδια από τους οπαδούς του, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον απερχόμενο πρόεδρο επειδή ενθάρρυνε τη βία των οπαδών του.

Σκηνικά πρωτοφανή καταγράφηκαν με τους διαδηλωτές να φθάνουν στην αίθουσα της Γερουσίας ενώ γερουσιαστές και εκπρόσωποι της Βουλής φυγαδεύτηκαν ή κρύφτηκαν κάτω από τις έδρες ή τις καρέκλες τους. Η Νάνσι Πελόζι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς φυγαδεύτηκαν, ενώ μία γυναίκα, μάλλον υποστηρίκτρια του Τραμπ, πυροβολήθηκε μέσα στο Καπιτώλιο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον και έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση εκκενώθηκε από τους διαδηλωτές και “σφραγίστηκε”.

Αργότερα, η Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι “θα επικυρώσουμε απόψε το αποτέλεσμα”, ενώ η συνεδρίαση συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα. Σε επιστολή της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι το Κογκρέσο θα προχωρήσει σήμερα στη διαδικασία για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως είπε, έλαβε την απόφαση έπειτα από διαβουλεύσεις με άλλα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους επικεφαλής του Πενταγώνου, του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και με τον Ρεπουμπλικάνο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας η νεκρή γυναίκα

Η γυναίκα που έχασε τη ζωή της χθες στην εισβολή στο Κογκρέσο πυροβολήθηκε από την αστυνομία του Καπιτωλίου/ Ονομαζόταν Άσλι Μπάμπιτ, ήταν παντρεμένη, είχε υπηρετήσει για 14 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, υποστήριζε σθεναρά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ζούσε στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, στη νότια Καλιφόρνια, μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ. Ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, όπου τα μέλη του Κογκρέσου είχαν αρχίσει τη διαδικασία κύρωσης της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, για την εμποδίσουν.

«Ένστολοι άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου βρέθηκαν αντιμέτωποι» με τους ανθρώπους που εισέβαλαν και «κάποια στιγμή ο ένας εξ αυτών έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου» και την πέτυχε, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ρόμπερτ Κόντι.

Τέσσερις άνθρωποι νεκροί

Ο Κόντι διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ο Κόντι ανέφερε επιπλέον ότι αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε γυναίκα η οποία υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η ενημέρωση των οικείων της. Διευκρίνισε ότι οι άλλοι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ντροπή και χάος

«Το Καπιτώλιο πολιορκημένο – Οι υποστηρικτές του Τραμπ καταλαμβάνουν την καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας», είναι ο τίτλος των Times του Λονδίνου, οι οποίοι περιγράφουν πώς οι δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, που συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν την εκλογή του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, «φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και βρήκαν καταφύγιο κάτω από τα γραφεία» ενώ το προσωπικό «κρυβόταν μέσα στα γραφεία». Κάτω από τον τίτλο «Η δημοκρατία υπό πολιορκία», η Daily Telegraph κάνει λόγο για «σκηνές χωρίς προηγούμενο στην Ουάσινγκτον» με «ορδές υποστηρικτών του Τραμπ» να καταλαμβάνουν τον ναό της αμερικανικής διπλωματίας. Για τον Guardian, αυτές οι βιαιότητες αποτελούν «την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο». Για τη μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais, «ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε χθες το χάος που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Ντροπή» και «χάος» είναι οι λέξεις που επανέρχονται στις κύριες γερμανικές εφημερίδες. «Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία» είναι ο τίτλος της Die Welt. «Η Αμερική γνώρισε την πρώτη της βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος» και «ο πρόεδρος, τα ψέματά του και ένα ασπόνδυλο ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πολιτικά υπεύθυνοι», γράφει ο Κλέμενς Βέργκιν σε άρθρο του στον ιστότοπο της εφημερίδας.

«Το πραξικόπημα της τρέλας» είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung, η οποία κάνει επίσης λόγο για «ντροπή στην Ουάσινγκτον».

Η μεγάλη ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει παραλληλισμό με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία στα χρόνια του 1920: «Η Αμερική, ολόκληρη η Αμερική, βίωσε με φρίκη απ’ ευθείας από την τηλεόραση το αντίστοιχο μιας πορείας προς τη Ρώμη στην Ουάσινγκτον, την εισβολή στο Καπιτώλιο, το πλήγμα στην ίδια την ιερότητα της δημοκρατίας της», γράφει ο ανταποκριτής της Μάριο Πλατέρο.

Η Corriere della Sera επανέρχεται στο προφίλ των Proud boys, «εξτρεμιστών της δεξιάς, αλλά επίσης γυναικών και νέων. Οι οποίοι κλήθηκαν απ’ ευθείας από τον Τραμπ. Ο οποίος στη συνέχεια προσπαθεί στην τηλεόραση να μειώσει την πίεση: ‘Είμαστε το κόμμα του νόμου και της τάξης’. Αλλά πολύ αργά».

«Τραμπ: η στρατηγική του χάους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία τιτλοφορεί το ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της «Ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον». «Η επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας πήρε την Τετάρτη μια στροφή τόσο συγκεκριμένη όσο και συμβολική, όταν μερικοί από τους οπαδούς του, κινητοποιημένοι από την ομιλία του, κατάφεραν να διεισδύσουν δια της βίας μέσα στο Καπιτώλιο».

«Ναρκισισμός»

Στη Figaro, ο αρθρογράφος Φιλίπ Ζελί υπογραμμίζει πως «ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποχωρήσει από ψηλά, ως ‘πρόεδρος του λαού’ με έναν απολογισμό αμφισβητούμενο, αλλά όχι αμελητέο. Αντί γι’ αυτό, καθώς ο ναρκισισμός του έχει υποτάξει κάθε αξιοπρέπεια, κακομεταχειρίζεται τους θεσμούς, ποδοπατά τη δημοκρατία, διαιρεί την παράταξή του».

Ο βραζιλιάνικος Τύπος γίνεται χλευαστικός, υπογραμμίζοντας όπως η O Globo ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πέφτουν στο επίπεδο των λατινοαμερικανικών δημοκρατιών». Για την Ούρσουλα Πάσος της Folha de S. Paulo, «η ειρωνία είναι πως τα στηρίγματα του Τραμπ μοιάζουν με τους Σοβιετικούς του Αϊζενστάιν», διότι «οι εικόνες των διαδηλωτών στα σκαλιά του Καπιτωλίου θυμίζουν την ταινία του 1927 που δόξαζε τη Ρωσική Επανάσταση».

«Ο στόχος ήταν το Καπιτώλιο, όχι οι Δίδυμοι Πύργοι, όμως ήταν κι αυτό τρομοκρατία», κατηγορεί η Ελιάνε Καντανιέδε στην O Estado de S. Paulo. «Μια τρομοκρατία εγχώρια, εσωτερική, εναντίον τοηυ Καπιτωλίου και υποδαυλισμένη από το ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ».

Στο Κάιρο, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram γράφει πως «οι εικόνες φέρνουν στη σκηνή τη θυσία της αμερικανικής δημοκρατίας, τον θάνατο της ελευθερίας της και την πτώση των αξιών που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούσαν να θέλουν να εξάγουν στους λαούς του κόσμου και να τις κάνουν αφορμή ανάμιξης στις υποθέσεις άλλων κρατών».

Πηγή φωτογραφιών: AP,EPA, Reuters