Οκτώ μήνες με αναστολή σε Λαγό και Μίχο για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου πρότεινε η εισαγγελέας προτάσσοντας ξανά τον νέο ποινικό κώδικα
Σε φυλάκιση οκτώ μηνών με αναστολή καταδικάστηκαν ο ευρωβουλευτής Γιαννης Λαγός και ο πρώην βουλευτής Νικος Μίχος για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» το 2013.

Το δικαστήριο δεν ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε απαλλαγή των κατηγορουμένων καταδικάζοντας τα δύο πρώην μεγαλοστελέχη της Χρυσής Αυγής και μετατρέποντας την κατηγορία από απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Αντίστοιχα, ένοχα κρίθηκαν για φυσική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής. Τα τέσσερα εξ αυτών καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 11 μηνών, ενώ σε έναν εκ των κατηγορουμένων αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε, υιοθετώντας την εισαγγελική εισήγηση, την παύση της ποινικής δίωξης για την πράξη της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και για τους εννέα κατηγορούμενους, ενώ δυο εξ αυτών απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

Από το σύνολο των ελαφρυντικών που ζητήθηκαν, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να γίνει δεκτό για όλους τους κατηγορουμένους, αυτό του προτέρου συννομου βίου, όπως εκφράζεται στο νέο ποινικό κώδικα. «Απαιτεί να μην έχει παραβιάσει ο κατηγορούμενος το νόμο. Ακόμα κι είχαμε καταδικη για ελαφρύ πλημμέλημα θα μπορούσε να χορηγηθεί. Πρέπει να αναγνωριστεί από το δικαστήριο. Τώρα γράφεται βέβαια νομολογία για το ελαφρυντικό αυτό, όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης» υποστήριξε η εισαγγελέας. Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό μόνο για έναν εκ των κατηγορουμένων.

Σημειώνεται, ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς -όπως είχε εξηγήσει- ο νέος ποινικός κώδικας έφερε σημαντικές αλλαγές: «Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κωδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη»