Ολική ρήξη στις γαλλοτουρκικές σχέσεις; – Άγκυρα: «Ο Μακρόν είναι εγκληματίας πολέμου»!

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο κατηγορεί ως «εγκληματία πολέμου»!

Όπως δήλωσε, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν αναφέρει το κυπριακό sigmalive.

«Ποιος βρίσκεται από πίσω τους; Ο Μακρόν. Ο Μακρόν κατάφερε μήπως πρώτα να κυβερνήσει τη δική του χώρα και παρεμβαίνει τώρα και σε άλλες χώρες;», αναρωτήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσει η Γαλλία. Θα συνεχίσει να απαντάει λεκτικά και να επιτρέπει στο τουρκικό Ναυτικό να της στοχοποιούν τα πλοία στην Μεσόγειο ατιμώρητα; Ή θα αποφασίσει επιτέλους να δράσει δυναμικά;

«Βασικά η παρουσία της Γαλλίας εδώ και οι ενέργειές της είναι εκείνες που προκαλούν αναστάτωση», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ συνεχίζοντας να βάλει κατά του Παρισιού υποστήριξε ότι «όπου υπάρχει ταραξίας και πραξικοπηματίας η Γαλλία τον υποστηρίζει. Το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και μετά αποσύρθηκαν, έφυγαν. Και τώρα έρχονται πάλι και υποστηρίζουν έναν πραξικοπηματία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για «διπροσωπία» της Γαλλίας.

«Όλοι βλέπουν ότι η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια εδώ. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποδίδοντας την αντι-τουρκική στάση του Παρισιού σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. «Προσπαθεί να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις και τη σύγχυση που επικρατεί μέσα στη Γαλλία, εξάγοντας τα προβλήματα στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό», είπε.

Ο Μ.Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στο Κάιρο για την θέση των Αιγυπτίων ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η Σύρτη

«Πόσο κοντά είναι η Τζούφρα και η Σύρτη στα σύνορα της Αιγύπτου; Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ακριβώς στη μέση της Λιβύης. Από πού κι ως πού είναι κόκκινη γραμμή σας; Γιατί το λέτε αυτό, πώς αποτελεί κόκκινη γραμμή; Εκτός αν κάνετε τους υπεργολάβους άλλων, ή εποφθαλμιάτε τις πετρελαιοπηγές και τα αποθέματα εκεί. Γιατί είναι κόκκινη γραμμή για εσάς το κέντρο της Λιβύης; Να μας το εξηγήσετε» κάλεσε το Κάιρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποβαθμίζοντας μάλιστα την απειλή του, λέγοντας ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη δεν θα έχει καν την υποστήριξη των δικών του ανθρώπων στην Αίγυπτο.