Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ «για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Όλα καλά και θα πάνε πολύ καλά» σχολίασε εξερχόμενος του Μεγάρου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενώ φορούσε στολή παραλλαγής.

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του ΚΥΣΕΑ «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Κατά την εκτίμησή μας έπρεπε να διεξαχθεί στο ΥΠΕΘΑ καθώς βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) το οποίο είναι το κέντρο ελέγχου όλων των επιχειρήσεων και η πληροφόρηση είναι άμεση σε πραγματικό χρόνο και χωρίς τη μεσολάβηση τηλεφώνων.

Κανείς δεν ξέρει πόσο ασφαλή είναι τώρα

Έπειτα από την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με την έκδοση αντι-NAVTEX, από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντά η Ελλάδα, στην τουρκική ΝAVTEX που εκδόθηκε λίγο μετά τις 7:00 από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Οπως τονίζεται σχετικά ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει NAVTEXγια τη συγκεκριμένη περιοχή και σημειώνεται ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα, καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H ελληνική NAVTEX:

«ZCZC HA28

100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN»

Το «Ορούτς Ρέις» πλέει ήδη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πλοίων του τουρκικού στόλου, με τον Τούρκο υπουργό Ενεργείας Φατίχ Ντονμέζ να αναφέρει ότι το πλοίο έφτασε στο σημείο των ερευνών, επισημαίνοντας ότι «οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν αδιάκοπα. Οι 83 εκατομμύρια Τούρκοι μας στηρίζουν».