Οσμή σκανδάλου στην αγορά μασκών για τα παιδιά των σχολείων: Πόσο διάφανη είναι η προμήθεια-εξπρές των 6,2 εκατ. ευρώ;

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει πολλές επιφυλάξεις και προϋποθέσεις για την χρήση μασκών στις ηλικίες

Δικαιώματα σε όσους υποστηρίζουν πως υπάρχει οσμή σκανδάλου στην προμήθεια των μασκών στα σχολεία, έδωσε η κυβέρνηση με την ανακοίνωση των προδιαγραφών για τις μάσκες που θα προμηθευτούν οι μαθητές, ταυτόχρονα με την επιδότηση 6,2 εκατομμύρια ευρώ από το ΥΠΕΣ στην ΚΕΔΕ για να προμηθευτεί η ίδια η ΚΕΔΕ τις μάσκες και να τις μοιράσει στους δήμους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη σήμερα το πρωί για κάθε παιδί αντιστοιχούν 2 ή 3 μάσκες. Οι μάσκες αυτές θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και να αγοραστούν με 4,5 ευρώ, μέχρι την… άλλη Παρασκευή.

Με λίγα λόγια η ΚΕΔΕ πρέπει να «βγει στην αγορά» και να βρει περίπου 4 εκατομμύρια μάσκες με συγκεκριμένες προδιαγραφές και σε χαμηλή τιμή μέσα σε 9 ημέρες!

Όπως αντιλαμβανόμαστε κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί καθώς καμία εταιρεία δεν μπορεί να παράξει τόσο μεγάλο αριθμό μασκών σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και σε τόσο χαμηλή τιμή.

Εκτός και αν… είναι ήδη έτοιμες οι μάσκες στα ράφια συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων προμηθευτών! Οι οποίοι κατά ένα μαγικό τρόπο γνώριζαν από πριν τις προδιαγραφές και είχαν φροντίσει να παράξουν 4 εκατ. μάσκες!

Διότι η απόφαση για τις προδιαγραφές που ελήφθη, αλλά και οι περιορισμοί τόσο στην τιμή όσο και η απαίτηση για τόσο μεγάλο αριθμό, καθιστούν αδύνατη την εύρεση διαφορετικών πηγών προμήθειας και θα μπορέσει να ανταποκριθεί μόνο όποια εταιρεία γνώριζε εκ των προτέρων τις προδιαγραφές και είχε ξεκινήσει ήδη την παραγωγή.

Μένει να δούμε ποια ή ποιες εταιρείες θα είναι αυτές που είναι θα παραδώσουν 4 εκατομμύρια μάσκες συγκεκριμένων προδιαγραφών σε χρονικό διάστημα 10 ημερών.

Από εχθές πάντως η ΚΕΔΕ, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρός της Δημήτρης Παπαστεργίου καλούσαν τους δήμους και ρωτούσαν «πόσα παιδιά έχουν στα σχολεία τους» για να τους στείλουν μάσκες.

To λογικό θα ήταν να τις αγοράσουν οι δήμοι με διαγωνιστικές διαδικασίες. Ή κεντρικά το υπουργείο Παιδείας ή Υγείας, να τις προμηθευτεί και να αναθέσει στην ΚΕΔΕ να τις μοιράσει.

Αλλά το υπουργείο Εσωτερικών «νίπτει τα χείρας του», απλά δίνει τα λεφτά και στέλνει, στην ελεγχόμενη έτσι ή αλλιώς από την κυβέρνηση, ΚΕΔΕ, να υλοποιήσει μία προμήθεια με συγκεκριμένες προδιαγραφές που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας! Άρα η ευθύνη φαινομενικά διαμοιράζεται, αλλά η ουσία μένει:

Συγκεκριμένες προδιαγραφές, τεράστιος αριθμός επαναχρησιμοποιούμενων μασκών, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παράδοσης και όλα αυτά… χωρίς διαγωνισμό!

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο οι προδιαγραφές για τις μάσκες τέθηκαν τώρα 9 μέρες πριν το τέλος της προθεσμίας και όχι πριν ένα μήνα, αφού η απόφαση για μάσκες στα σχολεία ουσιαστικά είχε ληφθεί από τον περασμένο μήνα.

Μήπως για να γίνει απ’ευθείας ανάθεση λόγω «εκτάκτων αναγκών»; Ή να μην μπορούν να συμμετάσχουν προμηθευτές που θα χρειάζονταν ένα μήνα για να καταθέσουν προσφορά και να παράξουν την αναγκαία ποσότητα;

Και όλα αυτά τη στιγμή που η οδηγία του ΠΟΥ για χρήση μασκών κάτω των 5 ετών είναι απορριπτική 100%, ενώ για παιδιά 5-11 ετών θέτει προϋποθέσεις που σε καμία περίπτωση δεν τηρούνται:

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις:

– Την ύπαρξη εκτεταμένης μετάδοσης στην περιοχή που ζει το παιδί.

Ποια είναι η εκτεταμένη μετάδοση στην Ελλάδα και πώς ορίζεται το «εκτεταμένη μετάδοση»; Με 0,8% του γενικού πληθυσμού κρούσματα (απλώς κρούσματα) και με μηδενική ουσιαστικά, μετάδοση στις ηλικίες προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θεωρείται «εκτεταμένη μετάδοση»;

– Την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και σωστά μια μάσκα.

Από πού προκύπτει η ικανότητα των παιδιών να χρησιμοποιούν με ασφάλεια και σωστά μια μάσκα;

– Την πρόσβαση σε μάσκες, όπως και το πλύσιμο και την αντικατάσταση των μασκών σε συγκεκριμένες δομές (όπως σχολεία και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών)

Δηλαδή θα πλένουν τις μάσκες τα σχολεία; Διότι ακόμα και οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες πρέπει να αλλάζουν με ρυθμό τρεις το οκτάωρο. Και αν τις πλένουν στο σπίτι πώς θα εξασφαλίζεται το σωστό πλύσιμο;

– Την επαρκή επιτήρηση ενηλίκου και τις οδηγίες προς το παιδί για το πως να φορά, να βγάζει και να φορά με ασφάλεια μάσκες.

Ποιος θα εκπαιδεύσει σωστά πεντάχρονα και εξάχρονα για το πώς να φορούν την μάσκα; Πώς θα τα εμποδίσουν να πιάνουν με τα χέρια τους την μάσκα (αν τα χέρια αγγίξουν την μάσκα και είναι μολυσμένα, από τον ιό θεωρητικά αυτός που την φοράει μεταδίδει τον ιό άμεσα στο αναπνευστικό του σύστημα. Ένας δάσκαλος για 20-30 παιδιά θεωρείται επαρκής επιτήρηση;

– Πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν, λέει ο ΠΟΥ, ο πιθανός αντίκτυπος της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, γονείς ή γιατρούς

Δηλαδή αναγνωρίζουν την πιθανότητα, κάτι που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να λαμβάνει καθόλου υπ’όψιν, ότι μπορεί να υπάρχει αντίκτυπος στην χρήση της μάσκας στην μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Αλλά φαίνεται ότι όλα αυτά είναι «λεπτομέρειες».

«Λεπτομέρειες» που θα ακολουθούν σε όλη την ζωή τους τα μικρά παιδιά που θα βρεθούν μασκοφόροι μέσα σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα υπάρχουν πρόσωπα, απλά μάσκες…

pronews.gr