Ο Ερντογάν απειλεί όσους «συνωμοτούν» εναντίον της τουρκικής οικονομίας!

Στη δέσμευση ότι θα νικήσει τις ξένες συνωμοσίες εναντίον της τουρκικής οικονομίας προέβη ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι επιπτώσεις εξαιτίας της πανδημίας κρατούν τη λίρα κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Έχουμε επίγνωση των ύπουλων στόχων πίσω από τις παγίδες που στήνουν στην οικονομία μας και τη διαχείριση της οικονομίας μας», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, αφότου ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Η Τουρκία ήρε χθες την απαγόρευση που είχε επιβάλει σε τουρκικές τράπεζες στη διαπραγμάτευση της λίρας με τις BNP Paribas, Citigroup και UBS Group, λίγες ημέρες μετά την επιβολή των περιορισμών, καθώς η λίρα την προηγούμενη εβδομάδα είχε αγγίξει νέο ιστορικό ναδίρ.

Η Άγκυρα έχει επιβάλει από την εποχή της συναλλαγματικής κρίσης του 2018 περιορισμούς στους ξένους επενδυτές που επιδιώκουν κερδοσκοπικά στοιχήματα εναντίον της λίρας, περιορίζοντας την πρόσβαση σε ρευστότητα. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ξένος δάκτυλος προσπαθεί να υπονομεύσει την τουρκική οικονομία.

Η λίρα κέρδιζε έδαφος έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της στις 7,02 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, παραμένοντας όμως κοντά στα ιστορικά χαμηλά -στις 7,25 λίρες- που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες πάνω από 18%.

naftemporiki.gr