Ο κύβος ερρίφθη: Αυτή είναι η τελική απόφαση για την άρση του lockdown!

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι σε καθεστώς lockdown από τις 7 Νοεμβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ γνωστοποιήθηκαν 2199 νέα περιστατικά τις τελευταίες 24 ώρες ενώ 596 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ακόμη 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία ημέρα από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Οι αριθμοί αυτοί φέρνουν πολύ χαμηλά τον δείκτη των προσδοκιών για την άρση του lockdown. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε παράταση των περιορισμών μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει πολλάκις ότι για να αρθούν τα μέτρα πρέπει να τα κρούσματα να περιοριστούν σε τριψήφιο αριθμό. Όπως όλα δείχνουν τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά με τους περιορισμούς να είναι και κατά τις γιορτινές ημέρες πάρα πολύ αυστηροί.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέα παράταση στο lockdown διάρκειας μίας ή δύο εβδομάδων. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της «Καθημερινής» το λιανεμπόριο θα είναι ανοίξει πρώτο στις 14 Δεκεμβρίου. Έτσι θα κινηθεί κάπως η αγορά εν όψεις και των Χριστουγέννων. Από εκεί και πέρα απομακρύνεται κάθε μέρα το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων πριν από τα Χριστούγεννα.

Όπως φαίνεται όλες οι σχολικές βαθμίδες, ιδιαίτερα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα επανέλθουν στα θρανία από το 2021. Ακόμη λιγότερες είναι οι πιθανότητες να ανοίξει η εστίαση, ιδιαίτερα κατά τις γιορτινές μέρες. Οι Αρχές φοβούνται ότι πιθανή χαλάρωση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε τρίτο lockdown, σενάριο που ούτε να σκέφτονται θέλουν στην κυβέρνηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το άνοιγμα της οικονομίας και η επαναφορά στην όποια κανονικότητα θα γίνει συντηρητικά. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ομάδα επιστημόνων που ζητάει παράταση των μέτρων ακόμη και μετά την 21η Δεκεμβρίου.