Ο Μητσοτάκης πάει στον Λευκό Οίκο – Τι θα ζητήσει από τον Τραμπ – Πως θα τον αντιμετωπίσει ο Αμερικανός πρόεδρος

Με συγκρατημένη αισιοδοξία για τα μηνύματα που μπορεί να εκπεμφθούν από τη δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ προσέρχεται το βράδυ (στις 21.00 ώρας Ελλάδος) στο Λευκό Οίκο η ελληνική αντιπροσωπεία.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ, που θα είναι διάρκειας μισής ώρας, καθώς οι διευρυμένες συνομιλίες περίπου μιάμισης ώρας που θα ακολουθήσουν, λαμβάνουν χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία που ορίζεται αφενός από τη νέα αναταραχή στη Μέση Ανατολή που πυροδότησε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και αφετέρου από την όξυνση που επικρατεί στο εγχώριο σκηνικό των ΗΠΑ εξαιτίας των διαδικασιών για την παραπομπή του Προέδρου σε δίκη.

Πηγές που έχουν γνώση του έντονου διπλωματικού παρασκηνίου το οποίο υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στον άξονα Αθήνας – Ουάσιγκτον, θεωρούν δεδομένη τη θετική τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου έναντι της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι αυτή καθεαυτή η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να βρεθεί στην Ουάσιγκτον αποτελεί «έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που οικοδομήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια και επισφραγίστηκε πρόσφατα με την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA)».

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, είναι επιφυλακτικές ως προς την κατάληξη που μπορεί να έχει ο δεύτερος στόχος των διπλωματιών πρωτοβουλιών έχει αναλάβει η Αθήνα και σχετίζεται με την επιδίωξη να «απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία» μέσω της καταδίκης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των παράνομων ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο που κορυφώθηκαν με τις «άκυρες», όπως επιμένει η Αθήνα, συμφωνίες που συνήψε το καθεστώς της Τρίπολης το οποίο διαθέτει ακόμη το status της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

Σε αντίθεση τόσο με το Κογκρέσο που ψήφισε διακομματικά τον νόμο EastMed Act που αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία όσο και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έχει πάρει σαφή θέση κατά της τουρκολυβικής συμφωνίας, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται διστακτικός να προχωρήσει σε μια απερίφραστη καταδίκη των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον –ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα και κατέλυσε από το βράδυ της Δευτέρας στο Blair House, τον προεδρικό ξενώνα της αμερικανικής πρωτεύουσας- έχει επίγνωση ότι «παραμένουν ισχυροί οι δεσμοί ανάμεσα στο καθεστώς Ερντογάν και στη διακυβέρνηση Τραμπ». Παρά ταύτα, όπως πληροφορείται το «protothema», θα καταβληθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πειστεί η άλλη πλευρά ότι ο μόνος αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Ελλάδα.

Οι οιωνοί, ωστόσο, δεν είναι πολύ θετικοί. Και αυτό επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι την παραμονή της συνάντησης στο Λευκό Οίκο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε μεν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, την ίδια ώρα, όμως, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά σημείωνε ότι «κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση».

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.

«Η Ελλάδα θα προασπίσει την εθνική της κυριαρχία»

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευδε να διαμηνύσει από τη Φλόριντα ότι «δεν θα συρθούμε σε διαπραγματεύσεις εκβιαζόμενοι από την Τουρκία». Ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. «Δεν επιδιώκουμε όξυνση, επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα προασπίσει την εθνική της κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται», υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, ανέφερε ο ίδιος προαναφερθείς αξιωματούχος που φέρεται να εκφράζει τις διαθέσεις που επικρατούν στον Λευκό Οίκο. Αυτός ο ρόλος καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε. «Η Ελλάδα μεταμορφώνεται από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων», σημείωσε.

Περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα και ότι έχει αλλάξει σημαντικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας.

«Η (ελληνική) κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν οι ΗΠΑ, όπως είναι η αξιοποίηση της δύναμης της επιχειρηματικής μας κουλτούρας και της δύναμης των κεφαλαιαγορών μας στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από μια δεκαετία κρίσης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται μεγαλεπήβολα και ότι οι αμερικανικές εταιρείες αντιδρούν θετικά», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Πριν μεταβεί στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του Atlantic Council, μιας από τις σημαντικότερες «δεξαμενές σκέψης» (think tank) της αμερικανικής πρωτεύουσας, ενώ θα επισκεφθεί και την έδρα του ΔΝΤ για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τη νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.