Ο Προκόπης Παυλόπουλος και πάλι Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι και πάλι ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,έχει καταλήξει, εκτός απροόπτου, στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας για τη νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου θα υπάρξει η μεγαλύτερη κομματική συναίνεση που σημειώθηκε ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, καθώς ενδέχεται να λάβει περισσότερους από 200 ψήφους, καθώς τον σημερινό πρόεδρο θα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι και η αρχική του επιλογή. Να σημειωθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος ψηφίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015 με εισήγηση του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Παρά τα όσα έχουν γραφτεί για ονόματα-έκπληξη όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θανάση Πικραμένου, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και διαφόρων άλλων καθηγητών πανεπιστημίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου θα ενισχύσει το ενωτικό προφίλ που περνά στην κοινωνία η Νέα Δημοκρατία και επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος έχει αποδείξει ότι είναι ένας άριστος Πρόεδρος. Και αυτό γιατί όπου χρειάστηκε να υπερασπιστεί το δίκαιο της Ελλάδας το έκανε, όπως στις μνημονιακές διαπραγματεύσεις, όπου του ζητήθηκε, όπως επίσης χρησιμοποίησε και σκληρή γλώσσα όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν στο χειρότερο επίπεδο με τη σύλληψη και φυλάκιση των δύο στρατιωτικών στον Έβρο από τους Τούρκους. Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν υπέγραψε τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου που επιχείρησενα κάνει στο παρά πέντε των εκλογών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς
Η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος όταν ρωτήθηκε στη ΔΕΘ, είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να ανοίξει τέτοια συζήτηση, δεν έχει να κάνει με την επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά να τον διαδεχθεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μελετά το καλύτερο πρόσωπο για τη χώρα. Η επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι ίσως προκαλέσει και κάποιους μικρούς τριγμούς στο κόμμα, δεν σημαίνει γι’ αυτόν ότι είναι η καλύτερη. Και εδώ πρέπει να τονιστεί, όπως αναφέρουν κύκλοι από την ΝΔ, ότι στο ενδεχόμενο που προταθεί ο Αντώνης Σαμαράς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβει 157 θετικές ψήφους από τους βουλευτές της ΝΔ. Και αυτό θα ήταν μια μεγάλη πολιτική ήττα για τον πρόεδρο της ΝΔ και επιπλέον θα προκαλούσε μεγάλους τριγμούς στο εσωτερικό κόμματος και της κυβέρνησης καθώς όλοι θα αναζητούσαν τους βουλευτές που δεν ψήφισαν τον Αντώνη Σαμαρά.
Αντίθετα, η περίπτωση του Προκόπη Παυλόπουλου θα λάβει αυξημένη πλειοψηφία από την Βουλή, ενώ θα ικανοποιήσει και τη μεγάλη μερίδα του κόμματος που πρόσκειται στον Καραμανλισμό. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις από τον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και προετοιμασμένος να τις δεχθεί. Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, είχε ζητήσει θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία όμως όταν τη ζητούσε δεν προβλεπόταν για την Ελλάδα, καθώς τότε οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν τέσσερις. Ωστόσο, όταν ανέλαβε την προεδρία η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ένα μήνα αργότερα,διπλασίασε τους αντιπροέδρους, αυξάνοντάς τους σε οκτώ. Και εξαιτίας της αύξησης αυτής ορίστηκε αντιπρόεδρος ο Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς η Ελλάδα είχε ζητήσει προγενέστερα αντιπροεδρία και είχε ορίσει και Επίτροπο για τη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Κυριάκος: «Το κόμμα είμαι εγώ»
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο δεύτερη θητεία στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει να κάνει όμως και με τις κομματικές ισορροπίες στη ΝΔ αλλά και στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να δημιουργήσει μια ΝΔ στα δικά του πρότυπα χωρίς…βαρίδια και υποχρεώσεις σε τρίτους. Ξεκίνησε με την αλλαγή του σήματος της ΝΔ, συνεχίζει τοποθετώντας 21 εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και θα κλείσει αποκλείοντας τον Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του Προέδρου της ΝΔ. Με αυτές τις κινήσεις του, όσο είναι βέβαια πανίσχυρος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο και δημιουργεί δεδομένα που θα του επιτρέψουν να ελέγχει το κόμμα, την κυβέρνηση και το σημαντικότερο να μην υπάρχουν, ανοικτές τουλάχιστον, αμφισβητήσεις στις όποιες αποφάσεις του.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Τον Νοέμβριο η αναθεώρηση του Συντάγματος
Εντός της εβδομάδας συγκροτείται σε Σώμα η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα έχει στη διάθεσή της έναν μήνα να επεξεργαστεί τις διατάξεις που πήραν το πράσινο φως στις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στην προηγούμενη Βουλή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απέστειλε επιστολή στα κόμματα να ορίσουν μέσα στο επόμενο τριήμερο τους εκπροσώπους τους.
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η μια και μοναδική ψηφοφορία επί 39 διατάξεων, ανάμεσά τους και εκείνη του άρθρου 32 που πέρασε με πλειοψηφία άνω των 180 θετικών ψήφων και αφορά στην αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Για την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου, στην παρούσα Βουλή, αρκούν 151 ψήφοι.

ereportaz.gr