Ο στρατός του Χαφτάρ προειδοποιεί: Θα χτυπήσουμε τουρκικά στρατεύματα αν έρθουν στη Λιβύη!

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ απείλησε ότι θα χτυπήσει δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα τελεσίγραφο 72 ωρών στις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από την Τρίπολη και τη Σύρτη ειδάλλως θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον τους.

Οι απειλές του LNA του Χαφτάρ προς την Άγκυρα διατυπώθηκαν μετά την αποδοχή από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης της προσφοράς στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία, που άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη εμπλοκή της τελευταίας στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο βορειοαφρικανική χώρα. Μιλώντας εκ μέρους των δυνάμεων του Χαφτάρ ο Χαλέντ αλ Μαχτζούμπ δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya ότι θεωρεί απίθανο να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη, αφού «παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Τόνισε δε ότι αν πατήσουν πόδι σε λιβυκό έδαφος Τούρκοι στρατιώτες θα εκληφθούν ως «εχθρικές δυνάμεις» και
Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας στη Λιβύη, Εμρουλά Ισλέρ, είπε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται αποστολή χερσαίων δυνάμεων και ότι το θέμα θα συζητήσει το Σάββατο η τουρκική εθνοσυνέλευση. «Αν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει βοήθεια για στρατιωτική εκπαίδευση ή το σχηματισμό στρατιωτικών θεσμών μετά την έγκριση του μνημονίου συνεργασίας το Σάββατα, τότε θα ανπτυχθούν δυνάμεις όπως στη Σομαλία ή το Κατάρ. Η έπαρση της τουρκικής σημαίας εκεί θα στείλει το αναγκαίο μήνυμα στην άλλη πλευρά», δήλωσε.

Υπάρχουν όμως και εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις στην Τουρκία για εμπλοκή της χώρας στη Λιβύη σε μια περίοδο που έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις στην επιχείρηση κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία. Όπως σημειώνει ο Guardian, ο Ερντογάν αναμένεται να κινηθεί προσεκτικά στο συγκεκριμένο θέμα καθώς η Τουρκία επιδιώκει τη σύναψη πιθανής συμφωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το μέλλον της Λιβύης. Ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές του 2019, πιθανώς σε μια προσπάθεια να αναπαράγουν στη Λιβύη το είδος της άβολης συμμαχίας που συνήψαν στη Συρία.