ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: ΤΟΡΠΙΛΙΣΑΝ ΔΥΟ ΤΑΝΚΕΡ στον ΚΟΛΠΟ του ΟΜΑΝ – Στην ΚΟΨΗ του ΞΥΡΑΦΙΟΥ η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ! (φωτο)

oman4

Νεότερη ενημέρωση 13.30

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία σήμερα, αφού δυο πετρελαιοφόρα χτυπήθηκαν από εκρήξεις στον Κόλπο του Ομάν.

Ένα από τα πλοία, το MT Front Altair, έχει βυθιστεί σύμφωνα με πληροφορίες, αφού έριξε φωτιά εν μέσω ισχυρισμών ότι δέχτηκε επίθεση από τορπίλη.

Ο Altair και ο Kokuka Courageous εκκενώθηκαν μετά την αποστολή σημάτων κινδύνου – τα οποία συγκέντρωσε ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. – 44 ναυτικοί διασώθηκαν.

Η Βρετανία προέτρεψε την «εξαιρετική προσοχή» εν μέσω έντονων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίθεση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων σε μια μυστηριώδη πράξη σαμποτάζ στις ακτές του ΗΑΕ, την οποία η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι ήταν έργο του Ιράν.

Και καθώς ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συναντά σήμερα τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις εντάσεις, το Τόκιο αποκάλυψε ότι τα δύο δεξαμενόπλοια είχαν φορτίο «Ιαπωνίας».

Ο ταϊβανός διυλιστής πετρελαίου που κατηγόρησε το μπροστινό MT Altair με σημαία του Μάρσαλ ,δήλωσε ότι το πλοίο «υποπτευόταν ότι χτυπήθηκε από τορπίλη».

Οι αναφορές ανέφεραν ότι το Front Altair, το οποίο ταξίδευε από το Κατάρ στην Ταϊβάν, είχε υποστεί τρεις εκρήξεις και πυροδότησε φωτιά μετά από μια «επίθεση επιφανείας».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA είπε αργότερα ότι το πλοίο είχε βυθιστεί.

Το πλήρωμά του με 23 άτομα παρέλαβε το κοντινό σκάφος Hyundai Dubai.

Το Front Altair, που ανήκε στη νορβηγική εταιρεία Frontline, φορτώθηκε σε λιμάνι του Κόλπου με πετρελαϊκό προϊόν γνωστό ως νάφθα και προχώρησε στην Άπω Ανατολή.

Το φορτίο της Altair ήταν αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπορικών πηγών.

Εν τω μεταξύ, ένας ναυτιλιακός μεσίτης δήλωσε ότι η Kokuka με σημαία του Παναμά είχε υποστεί έκρηξη μετά από μια «εξωτερική επίθεση» η οποία μπορεί να αφορούσε ένα μαγνητικό ορυχείο.

Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το πλοίο, η οποία κατευθυνόταν προς τη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι η επίθεση είχε προκαλέσει «ζημιά στην πλευρά του σκάφους.

Το πλήρωμα του Kokuka 21 ανέβηκε από τον κοντινό παράκτιο άξονα του σκάφους, αφήνοντας το δεξαμενόπλοιο νευρικό και άδειο μετά από πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο.

Ένα από τα μέλη του πληρώματος τραυματίστηκε ελαφρώς στο περιστατικό και έλαβε πρώτη βοήθεια στο Coastal Ace.

Το Ιράν δήλωσε ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είχαν πάρει τους 44 ναυτικούς από τα δύο πλοία και τους έφτασαν στο λιμάνι του Ιασκ.

Ο κυβερνήτης Joshua Frey, εκπρόσωπος του 5ου στόλου του Ναυτικού του Βρετανικού Ναυτικού, δήλωσε ότι η εντολή του ήταν «ενήμερη» για ένα αναφερόμενο περιστατικό στην περιοχή.

Τον περασμένο μήνα οι δυνάμεις Houthi ανέλαβαν την ευθύνη να σαμποτάρουν τα πετρελαιοφόρα της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο της Υεμένης.

Οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν σφιχτοί για την έκταση της βλάβης, αλλά οι εικόνες έδειξαν τουλάχιστον ένα δεξαμενόπλοιο με μια τρύπα στο κύτος.

Το μυστηριώδες σαμποτάζ έστειλε εντάσεις στην Μέση Ανατολή, καθώς οι Η.Π.Α. κατηγόρησαν το Ιράν και τους συμμάχους του για την επίθεση – που οι δύτες είπαν ότι ήταν το έργο των μαγνητικών εκρηκτικών.

Τα θέματα χειροτέρευσαν μετά από δύο αντλιοστάσια σε ένα σημαντικό αγωγό πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας επιτέθηκαν από εκρηκτικούς φορτωμένους πύργους, σταματώντας τη ροή αργού κατά μήκος του.

Η τελευταία κρίση ξέσπασε όταν ο ιρανός ηγέτης Χασάν Ρουχάνι απειλούσε να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τη Δύση, η οποία παραπαίει ήδη όταν ο Donald Trump απέσυρε πέρυσι.

Η Τεχεράνη ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία να βοηθήσουν το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες αποκαταστάθηκαν πέρυσι όταν ο Ντόναλντ Τράμπ έφυγε από το σύμφωνο.

Μιλώντας τον προηγούμενο μήνα, ο Ρουχάι δήλωσε ότι το Ιράν θα επιταχύνει τον πυρηνικό εμπλουτισμό, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο.

Όμως, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε αυτό που ονομάστηκε απόπειρα του Ιράν για «πυρηνικό εκβιασμό της Ευρώπης» και προειδοποίησε: «Αναμείνετε σύντομα περισσότερες κυρώσεις. Πολύ σύντομα.’

Η απειλή πυροδότησε επίσης μια αντίδραση από το Ισραήλ, όπου ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι δεν θα «επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο Λευκός Οίκος του Donald Trump δεν απέκλεισε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, αν και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι δεν θέλουν έναν πόλεμο.

Ο ιρανός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει πόλεμος» ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν αναζητούν ουσιαστικά κανένα πόλεμο».

Προηγούμενη ενημέρωση

Σύμφωνα με το Associated Press, η βρετανική Ένωση για την ασφάλεια της ναυτιλίας, έκανε λόγο για «απροσδιόριστο συμβάν» στον Κόλπο του Ομάν, συνιστώντας «εξαιρετική προσοχή», εν μέσω γενικευμένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν.

Η UK Maritime Trade Operations που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του βρετανικού ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο συμβάν, που σημειώθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν (κατά πληροφορίες, μόλις 45 χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές), σημειώνοντας πως «η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν γνώση του περιστατικού το οποίο διερευνάται».

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ωστόσο, επικαλούμενη το δορυφορικό δίκτυο Al-Mayadeen, ανέφερε πως τα δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση – χωρίς, ωστόσο, να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τους υπαίτιους και τα κίνητρα του πλήγματος.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Τουλάχιστον το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχτηκαν επίθεση, ανήκει στην νορβηγική εταιρεία Frontline. Όπως αναφέρει η ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewings, επικαλούμενη εταιρικές πηγές, το πλοίο επλήγη από τορπίλη.

Ώρα 11:38

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν άμεσα μετά τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί σύμφωνα με πληροφορίες δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν.

Τα futures στη Νέα Υόρκη ανέβηκαν 3,9% μετά τις αναφορές από τον αμερικανικό πέμπτο στόλο ότι δυο τάνκερ έχουν υποστεί ζημιές από επιθέσεις. Το τάνκερ Kokuka Courageous το οποίο έπλεε από την από την Σαουδική Αραβία στην Σιγκαπούρη μεταφέροντας πετρελαιοειδή υπέστη ζημιές μετά την επίθεση, δήλωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου.

 

oman3

Ώρα 11:42

Βυθίζεται σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το ένα από τα δυο τάνκερ, το Front Altair το οποίο δέχθηκε επίθεση με τορπίλη στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι Ιρανικές δυνάμεις διέσωσαν και τα 44 μέλη του πληρώματος και από τα δυο δεξαμενόπλοια και το Front Altair και το Kokuka Courageous.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair, είχε ναυλώσει η κρατική εταιρεία διύλησης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε στην νορβηγική εφημερίδα VG ότι το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, «βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη» γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters. Όλα τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου διεσώθησαν και, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα VG, βρίσκονται σε παραπλέον πλοίο.

Το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη σήμερα βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο BSM Ship Management, στην Σιγκαπούρη.  Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο μετά το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του Coastal Ace, ενός πλοίου που βρισκόταν κοντά. Ένα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες πάνω στο Coastal Ace.

«Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες εμπλέκονται στο σοβαρό αυτό περιστατικό το οποίο γίνεται ένα μήνα μετά την επίθεση που έγινε σε 4 τάνκερ στον Κόλπο. Στις 12 Μαΐου, 4 τάνκερ, δυο της Σαουδικής Αραβίας, ένα των Εμιράτων και ένα Νορβηγικό έγιναν στόχος επίθεσης.

Οι τρεις χώρες τότε με κοινή τους ανακοίνωση είχαν αναφέρει ότι στα πλοία είχαν τοποθετηθεί νάρκες από δύτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, είχαν «δείξει» τότε για την επίθεση το Ιράν. Μάλιστα ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι το Ιράν επιτέθηκε στα τάνκερ για να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου. Η Τεχεράνη είχε διαψεύσει μετά βδελυγμίας.

Ο Κόλπος του Ομάν συνδέει την Αραβική Θάλασσα με τα Στενά του Ορμούζ και καταλήγει στον Περσικό Κόλπο.

Η χρονική συγκυρία στην οποία γίνονται όλα αυτά είναι ιδιαίτερη καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκεπτόταν το Ιράν προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή. Την Τετάρτη μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί ο Άμπε προειδοποίησε ότι κάθε ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν πρέπει να αποφευχθεί.

Ο Άμπε συναντάται αυτή την ώρα με τον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ώρα 11:53

Τα δύο δεξαμενόπλοια που χτυπήθηκαν είναι το Front Altair και το Kokuka Courageous.

Δείτε αυτή τη στιγμή που βρίσκεται το πρώτο πλοίο:

altair

Και εδώ το δεύτερο πλοίο:

altair2

Αυτό που παρατηρεί εύκολα κανείς είναι ότι τα δύο πλοία ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι εβλήθησαν από το ίδιο υποβρύχιο.