ΠΑΟΚ – Μπεσίκτας: Το απόλυτο… do or die παιχνίδι!

Στην Τούμπα διακυβεύονται πολλά. Σε αυτό το ευρωπαϊκό… ραντεβού ο ΠΑΟΚ οφείλει να είναι συνεπής σε ένα ματς – τελικό με αντίπαλο τη Μπεσίκτας. Όλα όσα συμβαίνουν στις τάξεις των δύο ομάδων μερικές ώρες πριν τη σέντρα της σπουδαίας αναμέτρησης…
Είναι σαφές πως στις τάξεις του ΠΑΟΚ έχουν αντιληφθεί απόλυτα τη σημασία του παιχνιδιού. Δια στόματος Φερέιρα, η αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε ως τελικός. Οι ανορθογραφίες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη εμφανίζονται μπροστά του. Αυτή τη φορά, όμως, γνωρίζει πως τα περιθώρια γύρω του είναι ιδιαίτερα στενά.

Στην Τούμπα διακυβεύεται ένα παιχνίδι που θα φέρει βεβαιωμένα έσοδα της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ευρώ στον ΠΑΟΚ και η πρόκριση θα του εξασφαλίσει -αρχικά- τους ομίλους του Europa League. Σενάριο που θα δρομολογήσει -κατά το δοκούν- τις εξελίξεις, με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ως προς τη διαμόρφωση και υλοποίηση του πλάνου με φόντο τη νέα σεζόν!

«Θέλουμε να ξαναβάλουμε τον ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά σαλόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πορτογάλος, έχοντας αντιληφθεί καλά πως η απουσία από την Ευρώπη φαντάζει «κόστος» σε όλα τα επίπεδα. Αγωνιστικά, οικονομικά, ψυχολογικά. Η πρόκριση επί της Μπεσίκτας θα είναι και για εκείνον μια παρτίδα που θα του δώσει bonus. Και αναμφίβολα τα έχει ανάγκη, τουλάχιστον στα μάτια της κοινής γνώμης…

Το πλάνο ενδεκάδας και ο Μάτος

Αρκετή «σκόνη» σήκωσε ο αποκλεισμός -κυρίως- του Μάτος και στη συνέχεια του Μιχάι από την αποστολή της Τούμπας. Ο «βιονικός» Βραζιλιάνος είδε το όνομα του εκτός λίστας μετά από απόφαση του προπονητή του. Το μόνο εύκολο στην παρούσα φάση είναι να σταθεί κανείς σε όσα στερείται ο ΠΑΟΚ από την απουσία του Μάτος. Στα παράδοξα του ποδοσφαίρου, όμως, αυτή είναι μια συζήτηση που θα βγει και θα χρεωθεί απόλυτα στον Φερέιρα σε ενδεχόμενο αποκλεισμού και ουδείς θα θυμάται στο μεθύσι της πρόκρισης.

Το 3-4-2-1 φαίνεται πως θα είναι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- το πλάνο που θα ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ απέναντι στη Μπεσίκτας. Σαφώς υπάρχουν θέσεις που ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει», ωστόσο, όλα δείχνουν πως ο Πασχαλάκης θα είναι κάτω από τα δοκάρια με τους Βαρέλα, Ινγκασον, Μιχαηλίδη να αποτελούν την τριάδα των αμυντικών. Ο Δημήτρης Γιαννούλης αναμένεται να πάρει θέση ως αριστερό μπακ-χαφ, με τον Ροντρίγκο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες στα δεξιά αντί του Λημνιού και τους Σβαμπ-Ελ Καντουρί ως δίδυμο των κεντρικών χαφ του Δικεφάλου.

Από εκεί και πέρα, μια θέση «παίζεται» και μπροστά, με τον Τσούμπα Άκπομ να φιγουράρει στην κορυφή της επίθεσης και πίσω του οι Τζόλης – Πέλκας, με τον Μπίσεσβαρ να δοκιμάζεται στις προπονήσεις αντί του 18χρονου μεσοεπιθετικού.

Μια Μπεσίκτας που… ψάχνεται

Από την ημέρα της κλήρωσης, η αλήθεια είναι πως η Μπεσίκτας πάτησε πόδι στο γκάζι. Κινήθηκε -όσο ήταν εφικτό- μεταγραφικά προκειμένου να καλύψει κενά σε κομβικές θέσεις, με εξαίρεση αυτή του επιθετικού. Οι «αετοί» της Κωνσταντινούπολης ψάχτηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να ενισχυθούν στη γραμμή κρούσης. Αντίθετα, πρόσθεσαν βασικές πινελιές στο αριστερό άκρο της άμυνας, στα στόπερ και μεσοεπιθετικά.

Όπως όλα δείχνουν, και οι τρεις νεοαποκτηθέντες θα πάρουν φανέλα βασικών στο ματς της Τούμπας από το οποίο θα απέχει ο Λιάιτς που παραμένει στα… πιτς. Σίγουρα πρόκειται για μια απουσία που δημιουργεί «πονοκέφαλο» με τους απεσταλμένους Τούρκους δημοσιογράφους να δίνουν ως πιθανή ενδεκάδα ένα πλάνο 4-3-3.

Άψογη διαχείριση με αστερίσκους*

Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερο λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η Μπεσίκτας έχουν αντιληφθεί πως μπορούν πολύ εύκολα να… τινάξουν το ματς στον αέρα! Αμφότερες εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικές στη διαχείριση του παιχνιδιού. Η αρχή έγινε από τον Ιβάν Σαββίδη με τις σαφείς οδηγίες προς τους συνεργάτες του για άψογη φιλοξενία και απόλυτη ασφάλεια των φιλοξενούμενων. Με τη σειρά τους, οι Τούρκοι στάθηκαν πολλάκις στη φιλοξενία του ΠΑΟΚ, μιλώντας με άκρως κολακευτικά λόγια για τους Θεσσαλονικείς. Ευχαρίστησαν τους επιτελείς του Δικεφάλου, έκαναν λόγο για… αδέρφια μαύρου και άσπρου χρώματος ενώ ο προπονητής τους ήταν σαφής ως προς την πολιτικοποίηση του ματς! Μοναδική… παραφωνία; Το trailer της Μπεσίκτας για το ματς της Τούμπας. Θα μπορούσε να αποφευχθεί!

sdna.gr