Ποιος είναι ο Μιχαήλ Μισούστιν -Η επιλογή Πούτιν για τη θέση του πρωθυπουργού στη Ρωσία

Στο πρόσωπο του Μιχαήλ Μισούστιν κατέληξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν για την θέση του πρωθυπουργού της Ρωσίας.

Μετά την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία ενέκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Μισούστιν για το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας ενόψει της επίσημης ψηφοφορίας αργότερα σήμερα στη Δούμα, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Αναστασία Κασεβάροβα, μια βοηθός του προέδρου του κοινοβουλίου.
Η ρωσική Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, αναμένεται αργότερα σήμερα να επικυρώσει την υποψηφιότητα του Μισούστιν. Η Ενωμένη Ρωσία έχει την πλειοψηφία στη Δούμα.

Ποιος είναι ο Μισούστιν

Ο Μισούστιν είναι επικεφαλής της Φορολογικής Υπηρεσίας από το 2010 και όπως ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου της ομοσπονδίας της Ρωσίας, Ιλίας Ουμακάνοφ «ήταν εντελώς απρόσμενη η επιλογή του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ένας άνθρωπος που θα προκαλέσει αντιδράσεις»

Ο 53χρονος Μισούστιν, γεννήθηκε στη Μόσχα και εργάστηκε ως ειδικός υπολογιστών. Το 1998 ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός για συστήματα πληροφόρησης στον λογιστικό έλεγχο και τον έλεγχο της είσπραξης των πληρωμών φόρου για το κράτος. Στη συνέχεια ορίστηκε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηματολογίου, στο ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Εργάστηκε επίσης το 2008 για επενδυτική εταιρία (UFG), η οποία συνεργαζόταν με την Deutsche Bank, ενώ αποτελεί και μέλος της ομοσπονδίας χόκεϊ της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ανοίγει τον δρόμο για να παραμείνει στην εξουσία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραιτήθηκε μετά την ετήσια ομιλία του Πούτιν στο Κρεμλίνο, όπου ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε «θεμελιώδεις αλλαγές» που ετοιμάζει στο Σύνταγμα. Αναλυτές, αλλά και αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου, «βλέπουν» πως προσπαθεί να ετοιμάσει το έδαφος για παραμονή του στην εξουσία και μετά το 2024 όταν και λήγει η θητεία του. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι θέλει να ενισχύσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου για να συνεχίσει να κυβερνά από τη θέση του πρωθυπουργού, μετά την θητεία του ως πρόεδρος.

Ο πρώην, πλέον, πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, μετά την παραίτησή του ανέφερε: «Οι αλλαγές αυτές, όταν υιοθετηθούν και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις, όπως είπε ο Πούτιν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνον σε μια σειρά άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία των εξουσιών εν συνόλω. Είναι προφανές σ’ αυτό το πλαίσιο ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο της χώρας μας τη δυνατότητα να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις γι’ αυτό. Και υπ’ αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι είναι σωστό να παραιτηθεί η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της σύμφωνα με το Άρθρο 117 του Συντάγματος».