Προκαλεί η Αγκυρα: Επαναφέρει θέμα γκρίζων ζωνών για τις βραχονησίδες

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥΣ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου/ Φωτογραφία: AP- Burhan Ozbilic

Επειτα από τα διαδοχικά «απειλητικά μηνύματα», προς Αθήνα και Λευκωσία για τα «δικαιώματα» της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, η Αγκυρα προκαλεί εκ νέου, διά του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επανέφερε το θέμα των «γκρίζων ζωνών».

«Μετά την κρίση των Ιμίων, δεν υπήρξε καμία de facto αλλαγή στο καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε σχετική ερώτηση, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην εθνοσυνέλευση, αναφέροντας ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν καθορίζεται από τις συνθήκες, ενώ προειδοποίησε όσους κατηγορούν το κυβερνών κόμμα, ότι όταν θέτουν αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας.

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. «Επομένως, υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι ο Ισμαήλ Τζεμ είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές μετά την κρίση των Ιμίων.

«Αν προσπαθείτε τώρα να στριμώξετε στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα», απάντησε ακόμη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal.

«Το Γενικό Επιτελείο μας και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις», πρόσθεσε και σημείωσε ότι αν η βουλή θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών τότε «θα το κάνουμε μετά χαράς».

Πηγή πληροφορίας: iefimerida.gr