Προς παράταση καραντίνας και «σιωπηρά» Χριστούγεννα λόγω πανδημίας

Πολύ μακριά από την αρχική πρόβλεψη για άρση των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου οδεύει η χώρα, καθώς τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση κάθε άλλο παρά ταχεία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου καταγράφουν σε όλη σχεδόν την επικράτεια.

«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο» ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, παραδέχτηκε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού στη χώρα, όπως και ότι το ενδεχόμενο άρσης του γενικού απαγορευτικού συνιστά συνάρτηση αυτής της κατάστασης.

«Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων» εξήγησε χθες το απόγευμα ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη είχαν ανοίξει από νωρίς το πρωί -και για πρώτη φορά τόσο κατηγορηματικά- παράθυρο επέκτασης της καραντίνας λόγω του υψηλού αριθμού των νέων κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων που προστίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε ημερήσια βάση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε χθες ότι «η ανταπόκριση στα μέτρα δεν έχει αποδώσει ακόμη σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων, οπότε θα είναι εύλογο να αξιολογήσουμε εκ νέου τα δεδομένα όταν έλθει η ώρα», προσδιορίζοντας την επόμενη εβδομάδα ως το χρονικό σημείο, οπότε «θα γίνουν εκτεταμένες αναλύσεις των δεδομένων». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε πως «είναι δύσκολο να ανοίξουμε το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας από την 30η Νοεμβρίου» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η προδιάθεσή μας είναι, με τους αναγκαίους όρους, με περιορισμούς, με προφυλάξεις, με όλα τα μέτρα που θα συστήσουν οι επιδημιολόγοι, να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, ίσως πιο κοντά προς την περίοδο των Χριστουγέννων παρά άμεσα».

Κοιτώντας το ημερολόγιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υποστήριξε χθες με τη σειρά του ότι η «1η Δεκέμβρη δεν είναι ρεαλιστικός στόχος»  και ξεκαθάρισε από κυβερνητικής πλευράς ότι «ποτέ  δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», φάσεις τις οποίες κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα.

Συμπλέοντας με τους συναδέλφους του, «είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας» υποστήριξε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προσγειώνοντας όσους διατηρούσαν τυχόν προσδοκίες για πατροπαράδοτο εορτασμό των Χριστουγέννων.

Στον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου, «τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν» διευκρίνισε χθες ο κ. Γεραπετρίτης, για να ακολουθήσουν το λιανικό εμπόριο και τελικά η εστίαση, μια ανάσα -από ό,τι φαίνεται- πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη, όμως, και η επανεκκίνηση σε μια μερική κανονικότητα, ειδικά για τις ημέρες των γιορτών, δεν θα επιτρέπει διασκεδάσεις του παρελθόντος, αλλά άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους, δηλαδή 4 άτομα το μέγιστο ανά τραπέζι, με τη λήψη αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών και χωρίς τους ήχους της μουσικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρασύρουν τους θαμώνες σε μακράς διαρκείας γλέντι, κάτι που φαίνεται να «ξορκίζουν» οι ειδικοί.

«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα» περιέγραψε, άλλωστε, χθες η λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου, αποτυπώνοντας την έντονη αγωνία των επιστημόνων για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, αδιαφορώντας για το αν κοντεύουν Χριστούγεννα, μπροστά στο διακύβευμα της σωτηρίας ανθρώπινων ζωών.

Με βάση την επιδημιολογική, αυτή εικόνα της χώρας, είναι εμφανές ότι το lockdown θα επεκταθεί προέβλεψε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «η επιτροπή εισηγείται, και εμείς αποφασίζουμε» αναφορικά με τις αιτιάσεις περί καθυστέρησης της λήψης ειδικών μέτρων για τη Βόρεια Ελλάδα.

 Παράταση και κάτι περισσότερο

Την ίδια ώρα, παρά το καθαρό μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό κέντρο για παράταση της καραντίνας, ακόμη και η λήψη της σχετικής απόφασης δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τους λοιμωξιολόγους.

Στον αντίποδα, να γίνουμε… Ουχάν ζήτησε χθες δημόσια ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν». Με αυτά τα ιικά δεδομένα, «χρειάζεται αυστηρότερο lockdown, όμοιο με εκείνο που εφαρμόσθηκε στην Κίνα» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος, συνεχίζοντας πως πρέπει «να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν, για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού». Μάλιστα, ο Καθηγητής υπέδειξε ως λύση το γεγονός πως στην Ουχάν κάθε πολίτης έβγαινε από το σπίτι του μια φορά την εβδομάδα για προμήθεια τροφίμων, συστήνοντας παράλληλα να επιτρέπεται η έξοδος ενός ατόμου και για μία ώρα ανά τρεις ημέρες, για την εξασφάλιση των απαραίτητων αγαθών.

Σχεδόν επιβεβλημένη χαρακτήρισε από πλευράς του την παράταση της καραντίνας κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η άρση των μέτρων θα γίνει αφού σταθεροποιηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων, δηλαδή φτάσουν περίπου στα 500.

Επιπλέον, επισημαίνοντας ότι «θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, η Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι «υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας», μνημονεύοντας και την προσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες ώρες να εντοπιστεί μέσω τεστ ο ακριβής αριθμός των ασυμπτωματικών στη χώρα.