Πρόκληση-πρόσκληση Ρ.Τ.Ερντογάν σε Κ.Μητσοτάκη: «Ή ελάτε στο πεδίο της μάχης ή ελάτε να διαπραγματευτείτε»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την μετατροπή σε τζαμί του ιερότερου συμβόλου της Ορθοδοξίας, του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωσνταντινούπολη κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει μεταξύ «αναμέτρησης στο πεδίο της μάχης ή διαπραγμάτευσης».

Μιλώντας σε εγκαίνια αυτοκινητόδρομου στην Αμάσεια, δήλωσε υπονοώντας την Ελλάδα ότι «Έχουν δύο επιλογές: Ή θα αναμετρηθούν με την Τουρκία στο πεδίο της μάχης ή θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μαζί μας» κάτι που σημαίνει είναι αποφασισμένος να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα στην περίπτωση των ερευνών του Oruc Reis, προκειμένου να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποσπάσει ελληνική κυριαρχία ή ότι απορρέει από την ελληνική κυριαρχία σε ότι αφορά την υφαλοκρηπίδα και την δυνητική ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα είπε: «Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα: Αν αναλάβετε την ευθύνη, ορίστε, βγείτε στο πεδίο της μάχης. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».

Επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας προσημείωσε ότι: «Τα βήματα που έχουμε λάβει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι γενικά αποδεκτά και σεβαστά, εκτός από μερικές φανερές ενστάσεις. Ο στόχος των χωρών που έχουν κάνει πολύ θόρυβο τις τελευταίες μέρες δεν είναι η Αγία Σοφία και η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά το τουρκικό έθνος και οι μουσουλμάνοι στην επικράτειά του».

Και συνέχισε: «Ο λόγος που όσοι φωνάζουν δυνατά ενάντια στα βήματα της Τουρκίας αλλά δεν έχουν καμία παρουσία, είναι ότι βλέπουν τη δύναμη που έχει η χώρα μας σε κάθε πεδίο», είπε εννοώντας την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις

«Η απειλή στο Αιγαίο θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα»

«Υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα του έθνους μας, της χώρας μας και των φίλων μας εντός και εκτός των συνόρων μας στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα, παντού. Από το Ιράκ έως τη Συρία, από τη Λιβύη έως το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή για τη χώρα μας, χωρίς να διστάσουμε πήγαμε και δείξαμε τη δύναμή μας και την αποφασιστικότητά μας. Η Τουρκία για μία ακόμη φορά απογοήτευσε εκείνους που περίμεναν να σκοντάψει και να λυγίσει μετά από κάθε επίθεση που δέχεται», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρόκειται να λάβει μία σημαντική θέση στο νέο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που θα προκύψει μετά το τέλος της πανδημίας.

«Κάποιες χώρες κάνουν θόρυβο γιατί δεν θέλουν την Τουρκία στην περιοχή»

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές για την Ελλάδα ότι… κάνει θόρυβο για την Αγία Σοφία, γιατί δεν θέλει την Τουρκία στην περιοχή.

«Τα βήματα που κάναμε σχετικά με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, εκτός από ορισμένες φαινομενικές ενστάσεις, γενικά χαίρουν αποδοχής και σεβασμού. Βλέπουμε άλλωστε ότι ο στόχος των χωρών, που τις τελευταίες μέρες κάνουν πολύ θόρυβο, δεν είναι η Αγία Σοφία ή η Ανατολική Μεσόγειος αλλά η ίδια η παρουσία του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων στην περιοχή. Αυτήν την πραγματικότητα τη βλέπουν σιγά σιγά όλοι και ισορροπούν τη στάση τους και τον λόγο τους», είπε με νόημα.

«Καμία δύναμη δεν μας σταματά»

Αναφερόμενος στις επιτυχίες της διακυβέρνησής του σχολίασε ότι «το όραμα για μία δυνατή και μεγάλη Τουρκία άρχισε σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά και να έχει αληθινά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «ο λόγος, που δεν μπορούν να δείξουν καμία παρουσία στο πεδίο της μάχης όσοι ενίστανται έντονα στα βήματα που κάνει η Τουρκία, είναι ότι βλέπουν τη δύναμη που κατέχει η χώρα μας σε κάθε τομέα. Φυσικά και για κάθε επίτευγμά μας πληρώσαμε μεγάλο τίμημα, αλλά αυτό το έθνος δεν δίστασε σε καμία περίοδο της ιστορίας να πληρώσει το τίμημα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Δεν υπάρχει καμία δύναμη που θα σταματήσει μπροστά σε ένα έθνος που τρέχει με την λογική ‘Αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι πολέμου’. Επιδείξαμε ξανά και ξανά αυτή τη στάση μας σε κάθε κρίσιμη περίσταση, από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας έως τις 15 Ιουλίου και τις επιχειρήσεις μας εκτός των συνόρων».

«Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους την παρακαταθήκη του Πορθητή»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώνοντας την ομιλία του, διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα εδάφη της πατρίδας που του άφησαν οι πρόγονοί του.

«Χθες με την ευκαιρία του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, μνημονεύσαμε τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή. Στις 25 Αυγούστου στο Άχλα, στις 26 Αυγούστου στο Μαντζικέρτ, θα μνημονεύσουμε τον Σουλτάνο Αλπαρσλάν που άνοιξε τις πύλες της Ανατολίας στο έθνος μας. Όχι μόνο θυμόμαστε τους προγόνους μας που έχυσαν το αίμα τους στη γη μας, αλλά μας ανήκουν και όσα μας έχουν κληροδοτήσει και θα τα προστατεύουμε ως το τέλος», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.