Ραγδαίες εξελίξεις: Ανυποχώρητη η Αγκυρα – Στέλνει άρον – άρον στην τούρκικη Βουλή τη συμφωνία με τη Λιβύη – 21 σελίδες με συντεταγμένες!

Προτού καλά καλά επιστρέψει ο Ερντογάν από την Βρετανία όπου μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, και ενώ δεν έχει ακόμα προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά με την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσότάκη, στέλνει άρον – άρον την συμφωνία με τη Λιβύη στην τούρκικη βουλή προκειμένου να επικυρωθεί, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την αδιαλλαξία και προκλητικότητα της τούρκικης πλευράς.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη θα ψηφιστεί σήμερα. Πρόκειται για ένα κείμενο 21 σελίδων με χάρτες και συγκεκριμένες συντεταγμένες Τουρκίας – Λιβύης.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, «η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή μας θα είναι μια προσπάθεια για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και τη Λιβύη».

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της ‘ίσης κατανομής’, υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

Υπενθυμίζεται ότι χθες είχαν συνάντηση στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και 35 λεπτά.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

«Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.