Ραγδαίες εξελίξεις και πολιτική αναταραχή στα Σκόπια: Ο Ζάεφ σκέφτεται να παραιτηθεί! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε πολιτική αναταραχή βρίσκονται τα Σκόπια, μετά την άρνηση της ΕΕ να δώσει ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων,ο Ζόραν Ζάεφ  , που γύρισε στα Σκόπια πριν το τέλος της Συνόδου Κορυφής, βρίσκεται σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις και σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ πιθανές θεωρούνται και οι παραιτήσεις και άλλων μελών της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζάεφ ένιωσε έντονη απογοήτευση με την επιλογή των Βρυξελλών, που δεν εκτίμησαν όπως έπρεπε τους συμβιβασμούς που έκανε στην επίλυση διαφορών, αλλά ούτε και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε.

Την ίδια ώρα, μέλη του κόμματος φέρεται ότι επιδιώκουν να προλάβουν μια παραίτηση Ζάεφ και να τον μεταπείσουν από το να παραιτηθεί. Παράλληλα, άλλα μέλη της κυβέρνησης με πόστα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση επίσης θέλουν να παραιτηθούν.

Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει εάν τυχόν παραίτηση του Ζάεφ θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Πενταρόφσκι, που μπορεί να την αναθέσει σε κάποιον άλλον. Πάντως η κυβέρνηση αρνείται να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύδει τις φήμες.

«Δεν είναι ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς»

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, απηύθυνε διάγγελμα και ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι η στιγμή για «απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».

«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες προσδοκίες μας και δεν αντιστοιχούν σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΕ. Ενώ είμαστε απογοητευμένoi, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα», έγραψε ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Ο Πενταρόφσκι τόνισε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε δικαίωμα να είμαστε μέρος του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, στο μήνυμά του επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές στο νομικό σύστημα, καθώς και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο.

«Έχω προσκαλέσει τους ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων να αφήσουν πίσω τα συμφέροντά τους και να επιβεβαιώσουν το όραμά μας για το μέλλον της χώρας. Τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε την ενότητα γύρω από τους στρατηγικούς μας στόχους», ανέφερε.

Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται μετά το «όχι» Γαλλίας και Ολλανδίας στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αναβάλλουν το ζήτημα για τον Μάιο.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Την άρνηση της ΕΕ να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τίρανα και Σκόπια επέκρινε τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος», όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ, που κάλεσε τις δύο χώρες να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.