Ραγδαίες εξελίξεις! Κλείνει την κάνουλα ρευστότητας της Τεχεράνης ο Τραμπ με κυρώσεις!

U.S. President Donald Trump answers questions from reporters as he meets with Romania's President Klaus Iohannis in the Oval Office of the White House in Washington, U.S. August 20, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι έχει διατάξει κυρώσεις στην εθνική τράπεζα του Ιράν μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.

Ο Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, εκεί που ο ίδιος και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε ότι η εθνική τράπεζα ήταν η τελευταία πηγή κεφαλαίων της Τεχεράνης, και σε αυτή θα «επιτεθούν».

″Είναι μόνο το πρώτο βήμα, και είναι τεράστιο” είπε ο Mnuchin. ″Τώρα έχουμε διακόψει όλες τις πηγές κεφαλαίων στην Ιράν”, συμπλήρωσε.

Συνέχεια των κυρώσεων του 2018
Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν υπόκειτο ήδη σε κυρώσεις, από τον Νοέμβριο του 2018, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ορισμένα «γεράκια» της Ουάσινγκτον ζητούσαν να επεκταθούν οι κυρώσεις αυτές ώστε να μην αφορούν μόνο τη χρηματοδότηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν αλλά και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να αρθούν στην περίπτωση που στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ εκλεγεί κάποιος Δημοκρατικός, διατεθειμένος να ξαναρχίσει τον διάλογο με την Τεχεράνη.

Από τον Μάιο του 2018 ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν θα περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν δεν θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ρωσίας στο Ιράν, «επειδή εκεί εργαζόμαστε χωρίς να χρησιμοποιούμε αμερικανικά δολάρια και διαύλους».

Παρόλα αυτά, ο Τραμπ ήταν κάθετος σχετικά με τις κυρώσεις, τις οποίες κατονόμασε ως ”τις υψηλότερες που επιβλήθηκαν ποτέ σε χώρα”.

Οι παρατηρήσεις του προέδρου στο Λευκό Οίκο ήρθαν δύο μέρες μετά την ανακοίνωση μέσω Twitter ότι είχε δώσει εντολή στον Mnuchin ”να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις στη χώρα του Ιράν!”