ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ! Oι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Για ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το βίντεο του Χουάν Γκουαϊδό, με το οποίο καλεί σε εξέγερση τον στρατό και τους πολίτες εναντίον του Μαδούρο κάνει λόγο το Γερμανικό Πρακτορείο – «Τους καθιστώ υπεύθυνους για το λουτρό αίματος» δηλώνει ο υπουργός Άμυνας του Μαδούρο – Στην πρεσβεία της Χιλής κατέφυγε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες
Καταιγιστικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το βίντεο που ανήρτησε στα social media το πρωί της Τρίτης o αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, στο οποίο καλεί τον στρατό και τους πολίτες να εξεγερθούν κατά του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Λίγες ώρες αργότερα ο Χουάν Γκουαϊδό παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στη Deutsche Welle.

Όπως δήλωσε ο Χ. Γκουαϊδό στη DW: «Οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Νικολάς Μαδούρο, συντάσσονται με την αλλαγή, τον λαό και το Σύνταγμα. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας υπήρξε σφετερισμός εξουσίας. Υπήρξαν πολλές διώξεις στους κόλπους του στρατού, όχι μόνο από τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας αλλά και της Κούβας. Eίναι προφανές ότι η πλειοψηφία του λαού, η διεθνής κοινότητα και οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο».

Γκουαϊδό: Η αντιπολίτευση δρα ειρηνικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα

Σε ερώτηση της DW σχετικά με το τι απαντά ο ίδιος σε όσους υποστηρίζουν ότι ο Γκουαϊδό ηγείται μιας «απόπειρας πραξικοπήματος», δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο είναι αυτή που «υπέσκαψε το κράτος δικαίου, αγνόησε το Σύνταγμα της χώρας και απέτυχε στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών». «Άρπαξαν την εξουσία», ανέφερε ο Χ. Γκουαϊδό χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση Μαδούρο να απαντά στο κάλεσμα Γκουαϊδό επίσης με στρατιωτικά μέσα αυξάνοντας τον κίνδυνο αιματοκυλίσματος, απάντησε ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η αντιπολίτευση «κυλά ειρηνικά και εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα ορίων» και πρόσθετε ότι και στο μέλλον προτίθεται να πορευθεί με τον ίδιο τρόπο.

Τι ακριβώς όμως ζητά ο Χουάν Γκουαϊδό από τη διεθνή κοινότητα; Σε αυτή την ερώτηση ο ίδιος απαντά: «Διεθνή αναγνώριση, όπως ήδη έχει συμβεί. Ζητάμε μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές». Ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε επίσης στη DW: «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο Μαδούρο δεν απολαμβάνει πλέον της στήριξης του στρατού, αν και έχει σπείρει παντού τον φόβο, την αναστάτωση, την ανασφάλεια. Ό,τι κι αν γίνει, εμείς θα συνεχίσουμε».

Κρίσιμες στιγμές για τη Βενεζουέλα

Στο μεταξύ ο Χουάν Γκουαϊδό στο επίμαχο τρίλεπτο βίντεο κάνει λόγο για την «τελική φάση» της επιχείρησης που στόχο έχει να θέσει τέλος στην «καταστρατήγηση» του Συντάγματος της Βενεζουέλας. Από την αεροπορική βάση La Carlota, όπου είχε βρεθεί το πρωί, δήλωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη σωστή απόφαση και θα συνεχίσουν να έχουν την υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του με ανάρτηση επίσης στα social media και συγκεκριμένα στο twitter o Νικολάς Μαδούρο απάντησε ότι τοπικές ομάδες του στρατού της Βενεζουέλας του έχουν «δηλώσει την απόλυτη πίστη τους» ενώ κάλεσε επίσης τον λαό «στην ύψιστη κινητοποίηση». Στο μεταξύ ο υπ. Άμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο έγραψε στο twitter ότι «οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση της νόμιμης κυβέρνησης Μαδούρο και ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες τελούν υπό τις κανονικές στρατιωτικές προσταγές». Όπως επίσης έγραψε ο Βλ. Παδρίνο: «Απορρίπτουμε αυτή την πραξικοπηματική κίνηση, που στόχο έχει να γεμίσει με βία τη χώρα».

Την ίδια ώρα μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται αύριο στη Βενεζουέλα, ημέρα του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ ο Γκουαϊδό έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για τη «μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της Βενεζουέλας»

Τραμπ: παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, κάλεσε ονομαστικά τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν την αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί “όλες τις επιλογές στο τραπέζι”.

Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις έχουν πει στην αντιπολίτευση ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό. Αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Μαδούρο έχουν δηλώσει πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις τους.

“Ο πρόεδρος (Τραμπ) θέλει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Μαδούρο στον Γκουαϊδό. Αυτό είναι ακόμη εφικτό, αν ικανός αριθμός στελεχών του καθεστώτος αποφασίσουν να στηρίξουν την αντιπολίτευση”, είπε.

Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ προειδοποίησε ταυτόχρονα τη Ρωσία να μην αναμιχθεί στην περιοχή ενώ κατηγόρησε την Κούβα ότι στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο. Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Καράκας “και άλλα πράγματα τα οποία δεν θα συζητήσω”.

“Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, θα βυθιστούν σε μια δικτατορία από την οποία υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές”, είπε σχολιάζοντας τη “θαρραλέα” προσπάθεια του Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Μαδούρο. Επέμεινε όμως ότι “δεν πρόκειται για πραξικόπημα” –δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τον Γκουαϊδό νόμιμο πρόεδρο– και σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα.

Χάος στους δρόμους του Καράκας

Ένταση επικρατεί στους δρόμους του Καράκας με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τον Μαδούρο και σε αυτούς που στηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό να δείχνουν αναπόφευκτες.

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει. Τότε, ένα άλλο όχημα έπεσε πάνω σε διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη “νέα αρχή”, όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας.

Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί, δεν είναι όμως σαφές ποιος και γιατί πυροβολούσε.

Ένας αξιωματικός στη βάση Λα Καρλότα είπε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι Telesur ότι οι αναφορές περί “λιποτακτών” είναι λανθασμένες. Τόνισε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση.

Γκουαϊδό: Έχουμε τη στήριξη των ξένων συμμάχων μας στην «Επιχείρηση Ελευθερία»

Τη στήριξη των διεθνών συμμάχων του, με τους οποίους συνομίλησε πριν ξεκινήσει την «Επιχείρηση Ελευθερία» στη Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι έχει ο Χουάν Γκουαϊδό, σε νεώτερο μήνυμά του στο twitter.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας κάνει λόγο για μη αναστρέψιμη διαδικασία αλλαγής στη χώρα και υποστηρίζει ότι «θα αντισταθούμε μέχρι να πετύχουμε μια ελεύθερη Βενεζουέλα».

«Μιλήσαμε με τους συμμάχους μας στη διεθνή κοινότητα και έχουμε την ισχυρή στήριξή τους γι’ αυτή τη μη αναστρέψιμη διαδικασία αλλαγής στη χώρα μας. Η Επιχείρηση Ελευθερία ξεκίνησε και θα αντισταθούμε μέχρι να επιτύχουμε μια ελεύθερη Βενεζουέλα», έγραψε στο twitter.

Ένας αξιωματικός του στρατού, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τραυματίστηκε από σφαίρα σήμερα, κατά τη διάρκεια των ταραχών με τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο.

“Καταγγέλω τη βίαιη επίθεση, θύμα της οποίας υπήρξε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες (…) 0 οποίος τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο”, απέναντι από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, έγραψε στο Twitter ο υπουργός.

Ο Παντρίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνους “τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης”.

Ο υπουργός Άμυνας ρίχνει την ευθύνη για τυχόν «λουτρό αίματος» στην αντιπολίτευση

Ευθύνες στην αντιπολίτευση για κάθε πράξη βίας συμβεί αυτές τις ημέρες και για ενδεχόμενο «λουτρό αίματος» στη Βενεζουέλα επιχειρεί να επιρρίψει το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, δια του υπουργού Άμυνας, στρατηγού Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Μετά και την εξέγερση στρατιωτικών, το καθεστώς Μαδούρο περνά στην αντεπίθεση. Ο Παντρίνο επιμένει ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα» και σημείωσε ότι οι βίαιες ενέργειες μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει».

«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

Στην πρεσβεία της Χιλής κατέφυγε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Λεοπόλδο Λόπες κατέφυγε στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Ρομπέρτο Αμπουέρο.

Ο Λόπες ακολούθησε τη σύζυγό του, Λίλιαν Τιντόρι και την κόρη τους –το ένα από τα τρία παιδιά του ζεύγους– οι οποίες “μπήκαν ως επισκέπτριες στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής μας”, ανέφερε μέσω του Twitter ο Χιλιανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του “επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της” απέναντι στους “δημοκράτες Βενεζουελάνους”.