Σεισμός στην Αλβανία: Η στιγμή που η ΕΜΑΚ ανασύρει ζωντανό από τα ερείπια – Θρήνος για τους 31 νεκρούς – Σε δομές φιλοξενίας οι σεισμόπληκτες οικογένειες! (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία.

Ο τραγικός απολογισμός ανέβηκε στους 31 νεκρούς, περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των πολιτών που έχει παραμείνει δίχως στέγη εξαιτίας της κατάρρευσης των κτηρίων.

Χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δηλώνει ότι αποτελεί προτεραιότητα να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα.

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, με τη βοήθεια και των δυνάμεων που κατέφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό, ανάμεσά τους και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ.

Μάλιστα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ που βρίσκονται από χθες στην Αλβανία έχουν απεγκλωβίσει δυο ανθρώπους ζωντανούς από τα συντρίμμια κατεστραμμένων κτηρίων από την πόλη Θουμάνε.

Σε άλλες τρεις περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Στις νέες εικόνες που έρχονται στο φως από την προσπάθεια της ΕΜΑΚ να απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια κτηρίου, φαίνεται ένας άνδρας. Είναι τραυματισμένος και του έχουν δώσει οξυγόνο για να αντέξει. Η προσπάθεια να τον βγάλουν απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. «Ω Θεέ μου, ω Θεέ μου» ακούγεται μια φωνή που συγκλονίζει.

Στο μεταξύ, η Αλβανίδα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η κ. Μαναστιρλίου επισκέφθηκε τραυματίες από τον σεισμό που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Τιράνων και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους.

Την ίδια ώρα, 160 εθελοντές του αλβανικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκαν άμεσα για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Οι εθελοντές βρίσκονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στο Θούμανε και σε άλλες περιοχές και, πέρα από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.

Διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεές με στόχο τη στήριξη των σεισμοπαθών

Οικονομικές και άλλες δωρεές, όπως ρουχισμό ή τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν όσοι πολίτες το επιθυμούν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Αλβανία, μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας “e-albania”, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων “ΑΤΑ” μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε πως η συγκεκριμένη διαδικτυακή “πλατφόρμα” είναι διαθέσιμη για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς. Μέσω του “e-albania” όσοι επιθυμούν, μπορούν να κάνουν δωρεά σε πραγματικό χρόνο (on line) από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε να προσφέρουν ρουχισμό και τρόφιμα.

Εξάλλου, ο κ. Ράμα επισήμανε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημίες στα σπίτια τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Προτεραιότητα και βαρύτητα θα δοθεί στο Θούμανε το οποίο επλήγη σε σημαντικό βαθμό. Η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια που αποστέλλεται στη χώρα.

Σεισμός στην Αλβανία: Θρήνος για τους 30 νεκρούς – Σε δομές φιλοξενίας οι σεισμόπληκτες οικογένειες

Ο ισχυρότερος από το 1979 σεισμός στην Αλβανία, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που την έπληξε τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 2019 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 30 άνθρωποι (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο), περισσότεροι από 700 να τραυματιστούν και άγνωστος αριθμός πολιτών να παραμείνει δίχως στέγη εξαιτίας της κατάρρευσης των κτηρίων στα οποία διέμεναν, αποτέλεσε πλήγμα που όμοιό του δεν είχε δεχθεί η χώρα.

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία και τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν. Χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων και είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται. Εκτός από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών έζησαν και άλλες στιγμές πανικού, καθώς στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 250 μετασεισμοί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι σεισμολόγοι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, το πρωί της Τετάρτης ο τραγικός απολογισμός του σεισμού ανήλθε σε 28 νεκρούς. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 45 άτομα.

Προτεραιότητα αποτελεί, όπως δήλωσαν τόσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα όσο και υπουργοί, να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα. Σε μία από αυτές, ένας εικοσιπεντάχρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες εγκλωβισμένος σε ερείπια κτηρίου.

Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών, που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει. «Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά», ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.


Αλβανία: Οικονομική δωρεά από τον δήμο Τιράνων σε σεισμόπληκτη περιοχή

Οικονομική δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων λεκ για την ανακούφιση και τη στήριξη των σεισμόπληκτων στην πόλη Θούμανε (Thumane) έκανε ο δήμος Τιράνων, αναλαμβάνοντας παράλληλα και δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ στο Θούμανε.

Ο δήμος Τιράνων απέστειλε, επίσης, ομάδες διάσωσης που από χθες εργάζονται για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει. Πρόκειται, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τιράνων Έριον Βελιάι, για ένδειξη αλληλεγγύης σε όλους εκείνους που βρίσκονται σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Αλβανία.

(1 ευρώ = 122,65 λεκ)