Σε απόγνωση οι Έλληνες ξενοδόχοι: «Θα γονατίσουμε από το κανόνι της Thomas Cook» – «Σεισμός 7 Ρίχτερ, θα έρθει τσουνάμι» (βιντεο)

Σε πάνω από 50.000 ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι τουρίστες της Thomas Cook στην Ελλάδα, ενώ το κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονταν με την εταιρεία, είναι ανυπολόγιστο.

Τόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόριος Τάσιος, όσο και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω έχουν θορυβηθεί πολύ… Και οι δυο εκφράζουν έντονους φόβους ότι δεν θα πληρωθούν από την Thomas Cook και μιλούν για «κανόνι» ή αλλιώς «πιστόλι» στις πληρωμές των ξενοδοχείων, δηλώνοντας ότι οι απώλειες θα ανέλθουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί, επιβεβαίωσε ότι πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές επιχειρήσεις και η αγωνία σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλη…

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, οι περισσότεροι τουρίστες που εγκλωβίστηκαν βρίσκονται στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στην Κω και στην Κρήτη. Όπως είπε ο υπουργός, οι πρώτοι 22.000 επισκέπτες αναμένεται να φύγουν τις επόμενες ημέρες από τα νησιά, αρχής γενομένης από αύριο, εφόσον έχει ήδη γίνει συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας για τον επαναπατρισμό τους.

Στην Κρήτη εκτιμάται πως -κατά προσέγγιση- κάνουν διακοπές 20.000 τουρίστες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα. Οι τουρίστες αυτοί έχουν πληρώσει τα εισιτήρια της επιστροφής στην Thomas Cook, αλλά πρακτικά μετά τη χρεοκοπία δεν υπάρχει εταιρεία να τους τα επιστρέψει.

Ζήτημα προκύπτει, επίσης, και με την αμοιβή των ξενοδοχείων. Πτήσεις της Thomas Cook ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη το πρωί, αλλά πλέον γίνεται προσπάθεια να αναλάβουν τη μετακίνηση άλλες εταιρείες.

Ο οργανισμός της Βρετανίας που συνεργάζεται με το υπουργείο Τουρισμού θα αποζημιώνει τις εταιρείες για τη ζημιά που έχουν υποστεί από σήμερα κι έπειτα.

Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ζημιές τους. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το “τσουνάμι”. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το “τσουνάμι”, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Στην Κρήτη, πάντως, υπολογίζεται ότι αυτήν την ώρα βρίσκονται περίπου 20.000 επισκέπτες που είχαν συμβόλαια με το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook. Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, εξήγησε στο ΑΠΕ ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα αφίχθησαν περίπου 4.000 επισκέπτες, προσθέτοντας ότι ήδη σχεδιάζεται η διαδικασία επιστροφής των επισκεπτών, όχι νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν προγραμματίσει όταν έκλειναν τα πακέτα των διακοπών τους.

«Εδώ και δύο μήνες γίνονται συζητήσεις και επαφές, με επίκεντρο το τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι Άγγλοι από τα κεντρικά της εταιρείας έχουν ήδη κάνει επαφές και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύψουν την επιστροφή των τουριστών, όχι νωρίτερα απ’ ότι λένε τα προγράμματα, που είχαν οι άνθρωποι κλείσει. Αύριο υπάρχει προγραμματισμένη πτήση, οπότε θα φύγουν από το Ηράκλειο οι πρώτοι τουρίστες, και αυτό όπως έχουμε ενημερωθεί θα ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες» επισήμανε ο κ. Πλιάκας.

Έντονος προβληματισμός σε όλη την Ελλάδα

Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων (Tour Operator) Τhomas Cook, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του κλάδου.

Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ, δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό του νησιού την φετινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς, που επίσης βρίσκονται στην Κρήτη.

Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα -πάντα- με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.

Τι λένε σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα

Παράλληλα, περίπου 4.000 είναι οι τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο και αναζητείται τρόπος επιστροφής τους στη Βρετανία, μετά τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού γραφείου.

Το ΑΠΕ μίλησε με τον τουριστικό πράκτορα, Γιάννη Φιλιποπολίτη, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μαύρη» για τον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο.

«Περίπου 4.000 τουρίστες που είτε είχαν έρθει με την αγγλική εταιρεία είτε είχαν χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα της εταιρείας βρίσκονται στο νησί και αυτή τη στιγμή ψάχνουμε τρόπο να τους εξυπηρετήσουμε» τόνισε ο κ. Φιλιποπολίτης και συνέχισε: «Φοβάμαι θα υπάρξει «τσουνάμι» αντιδράσεων και η πτώχευση της Thomas Cook, ίσως να επηρεάσει και μικρότερες εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί της κυρίως χρησιμοποιώντας τα αεροπλάνα της».

Την ίδια στιγμή στην Κέρκυρα είναι περισσότεροι από 3.000 τουρίστες «εγκλωβισμένοι».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης, βλέπει τον κίνδυνο, αλλά συνιστά ψυχραιμία. «Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του… ναυαγίου της της Thomas Cook», δηλώνει αρχικά ο κ.Βούλγαρης και συνεχίζει: «Ψυχραιμία στους ξενοδόχους, να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Σήμερα ζούμε μία κοσμογονία στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Πολλοί δεν έχουν πληρωθεί τα θερινά πακέτα των διακοπών».

«Θα γονατίσουμε απ’ το κανόνι», λένε στην Κω

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. «Θα γονατίσουν από το κανόνι», σημειώνει με νόημα η κυρία Σβύνου.

Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων δηλώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη «χασούρα» από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει.

Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδα υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το κανόνι της Thomas Cook.

Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook.

Σχεδόν οι μισοί τουρίστες των Σποράδων είναι πελάτες της 

Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο– όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση τα ξημερώματα της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει, επίσης, προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών.

Στη Σκιάθο, που αποτελεί την τουριστική ναυαρχίδα του Βόρειου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την Thomas Cook, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.

«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους σε ποσοστό 75% που θα πρέπει να επαναπατριστούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο χρόνος πιέζει και μαζί θα πιέζουν και οι τράπεζες» ανέφερε επιχειρηματίας ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου με μονάδα πάνω από 300 κλίνες.

Άλλος επιχειρηματίας στην Σκιάθο εκτίμησε ότι «η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αυτή την στιγμή και δεν μπορεί να αποτιμηθεί, παρά μόνο σε βάθος χρόνου». «Έχουμε πολλούς τουρίστες από την Αγγλία, είναι πανικόβλητοι οι άνθρωποι, αλλά δεν θα τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού. Ψυχραιμία!».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό. «Πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε των αριθμό των πελατών της εταιρείας που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Περίπου 1.800 με 2.000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας. Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».

Στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» της Σκιάθου δεν υπάρχουν προβλήματα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μάνατζερ της Fraport, Στέφανος Λαμπρόπουλος, και ενημέρωσε ότι την εβδομάδα αυτή θα υπήρχαν συνολικά 9 προγραμματισμένες πτήσεις της Thomas Cook, τρεις την Τετάρτη, τέσσερις την Παρασκευή και δύο την Κυριακή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν τους ταξιδιώτες και αν υπάρξει πρόβλημα, τότε θα γίνει συνεννόηση και με τον δήμο Σκιάθου να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι. Ήδη, εμείς συνεργαζόμαστε με δύο εντεταλμένους της βρετανικής πρεσβείας που κατέφθασαν τα ξημερώματα στη Σκιάθο, για να διευκολύνουν τον κόσμο και τους δώσαμε και χώρο στο αεροδρόμιο για να κάνουν την δουλειά τους».