Σε ετοιμότητα οι ΕΔ – Bγαίνει στο Αιγαίο ο Στόλος – Εντολή στους πιλότους της ΠΑ: ”Να μην παίρνουν ανάσα οι Τούρκοι”

Μήνυμα αποφασιστικότητας

Kανένα περιθώριο αντίδρασης δεν έχει σκοπό να αφήσει η Ελλάδα στους ”απέναντι”. Άπαντες βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται ”στριμωγμένος” στα σχοινιά, λόγω εσωτερικής κατάστασης.

Ταυτόχρονα τα νέα από την Λιβύη δεν είναι και τόσο ευχάριστα για την Άγκυρα, καθώς τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα μία αντεπίθεση διαρκείας από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Το κλίμα στην γειτονική χώρα είναι χειρότερο από ποτέ, με δημοσιογράφους τόσο κυβερνητικούς, όσο και της αντιπολίτευσης, να τα ”χώνουν” στον Ερντογάν για την συντριβή στον Έβρο.

Η τουρκική επεκτατική πολιτική έχει συνέχεια και μεγάλο βάθος και δεν τελειώνει στις νεο-οθωμανικές κορώνες του Ερντογάν και των συνεργατών του.

Τα νησιά μας αποτελούν στόχο της Τουρκίας, κάτι στο οποίο συμφωνεί ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της γειτονικής χώρας από την μία άκρη έως την άλλη. Αυτό καλό είναι να το κατανοήσουμε βαθιά στην χώρα μας και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία τα παίρνουμε.

Έρχεται μεγάλη ”Καιταιγίδα” στο Αιγαίο, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Το Ελληνικό ΠΝ θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Τα πρώτα πλοία του Στόλου άρχισαν σταδιακά να βγαίνουν στο Αιγαίο στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού “Καταιγίδα 2020” η οποία επίσημα αρχίζει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το Γενικό Επιτελείο βλέποντας τους γείτονες να κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα τις προκλήσεις τους όχι απλά αποφάσισε να διεξαχθεί κανονικά η άσκηση αλλά προετοιμάζει και εκπλήξεις στο Τουρκικό ναυτικό. Γυμνάσια σε “προωθημένες” θαλάσσιες περιοχές αλλά και νότια της Κρήτης στη θαλάσσια ζώνη την οποία “σημαδεύει” εδώ και μήνες η Τουρκία με το παράνομο μνημόνιο. Το τελευταίο μάλιστα μέρος της άσκησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα εντυπωσιακό σενάριο με συμμετοχή βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που φτάνουν από την Τουρκία είναι εφιαλτικές για την κατάσταση που επικρατεί ακόμη και τώρα στον στόλο των γειτόνων. Τα περισσότερα πλοία και κυρίως οι μεγάλες Μονάδες παραμένουν σε καραντίνα αγκυροβολημένα αρόδο, έξω δηλαδή από τους ναυστάθμους. Τροφοδοτούνται από μικρά πλοιάρια και κανένα μέλος του πληρώματος δεν έρχεται σε επαφή με άτομα εκτός πλοίου, όπως αναφέρει το newpost.gr και ο Κώστας Σαρικάς.

Ανάλογα προβλήματα φαίνεται ότι έχει και η Τουρκική ακτοφυλακή, η οποία όμως δεν σταματά να προκαλεί έστω και με μικρότερο αριθμό σκαφών και με άξονα πάντα το μεταναστευτικό. Εκεί όπου η Αθήνα έχει καταφέρει με το νέο δόγμα της δυναμικής αποτροπής να στήσει φραγμό στις δουλεμπορικές λέμβους. Μόλις δύο έχουν καταφέρει να περάσουν τις τελευταίες εβδομάδες στα Ελληνικά ακριτικά νησιά του βορείου Αιγαίου καθώς τουλάχιστον σε είκοσι περιπτώσεις λέμβοι που μετέφεραν μετανάστες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στα Τουρκικά παράλια.

Οι εντολές στους Έλληνες αεροπόρους απέναντι στα Τουρκικά μαχητικά είναι ξεκάθαρες. Ανελέητη καταδίωξη από το πρώτο δευτερόλεπτο που παραβιάζουν τον ΕΕΧ και προχωρούν σε παραβιάσεις αλλά και σε υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά μας νησιά. Η απόφαση του Γενικού Επιτελείου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένη επιτήρηση στα ανατολικά σύνορα και ψύχραιμη μεν αλλά δυναμική αντιμετώπιση των “εισβολέων”.

Έτσι ”απαντάει” η Αθήνα και μένει να δούμε την αντίδραση της Άγκυρας, θα τολμήσουν να κάνουν το λάθος;

pentapostagma.gr