Σοβαρή εμπλοκή με τον εμβόλιο της AstraZeneca!

Απίθανη κρίνεται η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca τον Ιανουάριο του 2021 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion.

Ο ίδιος υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad πως οι αρμόδιοι για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχουν προβεί στην κατάθεση της σχετικής αίτησης, ενώ πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο.

«Ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας», υποστήριξε και κατόπιν συμπλήρωσε «Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση».

«Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα», προειδοποίησε.

Η AstraZeneca εκτιμά, όπως ανέφερε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ότι το εμβόλιό της θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, η εταιρεία έχει υποβάλει πλήρες πακέτο δεδομένων στην βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Μέσος όρος αποτελεσματικότητας 70,4%
Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δείχνουν πως κατά μέσο όρο το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 70,4%. Σε ένα γκρουπ εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκαν οι δύο δόσεις του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 62,1%. Σε ένα άλλο γκρουπ, ωστόσο, στο οποίο κατά λάθος (!) χορηγήθηκε μισή δόση αντί ολόκληρης, η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 90%! Ακολούθως, τα δεδομένα κατατέθηκαν σε ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο προς έγκριση.

Ο καθηγητής Andrew Pollard, διευθυντής της Oxford Vaccine Group και επικεφαλής ερευνητής της Oxford Vaccine Trial, δήλωσε: «Σήμερα, δημοσιεύσαμε την ανάλυση της τρίτης φάσης που δείχνει ότι αυτό το νέο εμβόλιο έχει ένα καλό ποσοστό ασφάλειας κι αποτελεσματικότητας απέναντι στον κορονοϊό. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες απέναντι στους εθελοντές που εργάστηκαν μαζί μας τους τελευταίους 8 μήνες και μας οδήγησαν σε αυτό το ορόσημο».

Η διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι τόσο απλό, όσο και φθηνό στην παραγωγή και μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες με χαμηλό κόστος. Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech, μάλιστα, δεν χρειάζεται να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Sarah Gilbert, περιέγραψε την σημερινή μέρα ως “ενδεχομένως την καλύτερη του 2020”.