Σουβλάκια: Οι αυξήσεις θα ανεβάσουν και την τιμή στο τυλιχτό κοτόπουλο!

Τους λόγους για τους οποίους θα αυξηθεί η τιμή στο σουβλάκι με πίτα, από την 1η Μαΐου και θα πάει στα 3 ευρώ εξηγεί ένας από τους ιδρυτές του σωματείου ψητοπωλών Ελλάδας και ιδιοκτήτης αλυσίδας σουβλατζίδικων, ο Γιάννης Τζαννακάκης.

«Δυστυχώς οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του Κρέατος από τις Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκτοξεύσει το κόστος μας στα ύψη. Εδώ και πολλές εβδομάδες κρατάμε τις τιμές σταθερές αλλά δυστυχώς έχει εξανεμιστεί το κέρδος. Όλα ξεκίνησαν όταν τα χοιρινά της μεγαλύτερης εισαγωγικής δύναμης του κόσμου της Κίνας αρρώστησαν και πάρθηκε από την Κινεζική κυβέρνηση η απόφαση να θανατωθούν σχεδόν όλα τα χοιρινά της αχανούς χώρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι κινεζικές εισαγωγές από όλον τον κόσμο και φυσικά από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αλυσιδωτά οι τιμή του Ευρωπαϊκού χοιρινού εκτοξεύτηκε στα ύψη και πλέον πωλείται περίπου 30% πάνω σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Είμαστε αναγκασμένοι λοιπόν και εμείς να αυξήσουμε τις τιμές στα “τυλιχτά’’ και από πρώτη Μαΐου ενδέχεται σε αρκετά καταστήματα να πωλούνται 3 Ευρώ, αν και η μέση τιμή θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι από 2.70 έως 2.80 το τεμάχιο. Αν βέβαια συνεχιστούν οι τεράστιες εισαγωγές από την Κίνα και ανέβουν και άλλο οι τιμές μην εκπλαγείτε εάν το καλοκαίρι στα συνοικιακά σουβλατζίδικα η τιμή του “τυλιχτού” ξεπεράσει και τα τρία ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα αυξηθεί και η τιμή στο «τυλιχτό κοτόπουλο»

Στην ερώτηση μας εάν θα ανέβουν οι τιμές και στα υπόλοιπα τυλιχτά η απάντηση είναι πως η αύξηση στην τιμή της Ναυαρχίδας του «τυλιχτού» δηλαδή της πίτας με γύρο χοιρινό θα συμπαρασύρει και τις τιμές των υπολοίπων.

«Με δεδομένο ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας να μην μετακυλήσουμε όλη την αύξηση στον καταναλωτή θέλω να σας πω ότι θα αναγκαστούμε ίσως να ανεβάσουμε και τις τιμές των υπόλοιπων προϊόντων μας. Ναι θα ανέβουν και οι υπόλοιπες τιμές. Λίγο λιγότερο αλλά θα ανέβουν. Στόχος μας είναι ο καταναλωτής να τρώει ποιοτικό σουβλάκι και όχι “σαπάκια” δεύτερης διαλογής κρέατα τα οποία δεν είναι πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή ένωση και τις Ελληνικές αρχές».

Η αύξηση στα τυλιχτά έρχεται για να μείνει

Στην ερώτηση μας εάν θα μειωθεί η τιμή του «Πίτα – Γύρος», όταν λυθεί το πρόβλημα με την Κινεζική αγορά, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ψητοπωλείων είναι αρνητικός.

«Η τιμή δεν θα ανέβει όσο η αύξηση στην τιμή του κρέατος, δηλαδή 30%. Θα προσπαθήσουμε όλοι μας να κάνουμε αυξήσεις τις τάξεως του 15%. Όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα ανεβάσουμε τις τιμές το κόστος εισαγωγής. Πλέον η φορολογία είναι υπερβολικά αυξημένη και τα περιθώρια κέρδους ελάχιστα. Άλλωστε όλοι γνωρίζετε ότι το σουβλάκι είναι ένα πλήρες γεύμα σε μία εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Κοστίζει όσο μία σπανακόπιτα ή όσο ένα τοστ με μαρούλι. Οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι δεν προσπαθούμε να πλουτίσουμε αλλά να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε σταθερή την ποιότητα των προϊόντων μας».
www.iefimerida.gr