Σούπερ μάρκετ και καταστήματα: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι την Πρωτοχρονιά!

Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31/12) με ωράριο 8:00- 20:00, προαιρετικά ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ στις 3/1, σύμφωνα με όσα εξετάζει η κυβέρνηση – Το ωράριο των καταστημάτων

Με ειδικό ωράριο λόγω των εορτών ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα που δουλεύουν μόνο με τη μέθοδο του click away, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του lockdown.

Σήμερα, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν με συνηθισμένο ωράριο. Σε ό,τι αφορά στα εμπορικά καταστήματα – εκτός από τα βιβλιοπωλεία – η μόνη δυνατότητα συναλλαγής που υπάρχει είναι το click away, δηλαδή η παραλαβή προϊόντος για το οποίο έχει γίνει προπαραγγελία.

Για την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προαιρετική λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Ποιες ώρες και ημέρα θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά

Ανοιχτά έως τις 21:00 θα παραμείνουν από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη, τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, καθώς τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με ωράριο 08:00 – 20:00.

Την 1η Ιανουαρίου 2020 θα παραμείνουν κλειστά λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Τα SMS και όλοι οι κωδικοί για το μήνυμα στο 13033

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει με sms στο 13033 τα εξής: το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Για να μεταβούμε στα μαγαζιά με τα χριστουγεννιάτικα στέλνουμε τον «κωδικό 2», που χρησιμοποιούσαμε για να πάμε για την προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων-βενζινάδικα. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει επίσης με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Όσοι θέλουν να τα επισκεφτούν και να καλλωπιστούν θα πρέπει να στείλουν το sms τον κωδικό 2 στο 13033.

Ο ίδιος κωδικός ισχύει και για το click away, βενζινάδικο αλλά και για το ΚΤΕΟ.

Οι κωδικοί που πρέπει να ξέρετε για να βγείτε από το σπίτι:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3 Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
5 Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

protoxronia_eurokinisi

Πώς θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα

Η περίοδος λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021, ενώ ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 το πρωί ως τις 8:30 το βράδυ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.

Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.

Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης, αυνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Η παράταση του lockdown είναι γεγονός, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χρησιμοποιούν συχνά τα  sms στο 13033, γνωρίζοντας τι κωδικό πρέπει να στείλουν στο 13033 για να βγουν από το σπίτι.

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν  σε μία εταιρεία κούριερ,  τράπεζα ή σε μία δημόσια υπηρεσία πρέπει να στείλουν sms με κωδικό.

Οι πολίτες που θα επισκεφθούν μία δημόσια υπηρεσία ή μία τράπεζα θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό 3 στο 13033, ενώ για μία εταιρεία κούριερ θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό 2.

Για άλλες περιπτώσεις όπως σούπερ μάρκετ, φούρνους, μανάβικα ή κρεοπωλεία θα πρέπει να στέλουν τον κωδικό 2 στο 13033, ενώ για φαρμακεία τον κωδικό 1.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), υπάρχουν τρεις επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00, Εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία, όχι οι ηλικιωμένοι

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για την μετακίνηση εργαζομένων – μισθωτών μπορούν να χρησιμοποιούνται τα εξής:

1. Για Εργαζομένους –μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται νομίμως εναλλακτικά και τα δύο έντυπα ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας.

Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα με τους εξής δύο τρόπους:

Α) Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ή

Β) Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/ 

2. Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης και τους Αυτοαπασχολούμενους – Ελ. Επαγγελματίες & Επιτηδευματίες,  για λόγους διασταύρωσης, για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ οι Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εκδίδονται από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

3. Με τις Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εξάγονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ  καλύπτονται και οι εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις για λόγους εργασίας.

Μετακίνηση με SMS στο 13033: Τι κάνω, εάν επιθυμώ, επιπλέον διαδρομή 

Τι πρέπει να κάνετε όμως, αν θέλετε να πραγματοποιήσετε παραπάνω από μια διαδρομές σε μια σας έξοδο;

Κάθε φορά που τελειώνει μία διαδρομή προς τον προορισμό που έχει αιτηθεί ο κάθε πολίτης με αποστολή sms στο 13033 και θέλει να ακολουθήσει άλλη, θα πρέπει να στέλνει εκ νέου τον νέο κωδικό.