Στο 1 δισ. έφθασαν οι δωρεές για την Παναγία των Παρισίων -Ποιοι μεγιστάνες έδωσαν χρήματα

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί για την ανέγερση της Παναγίας των Παρισίων η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της Δευτέρας προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Και, όπως φαίνεται, συγκινώντας τους πλούσιους της Γαλλίας αλλά και του κόσμου, που άνοιξαν τον κουμπαρά δίνοντας απλόχερα λεφτά.

Έτσι, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες στο διάγγελμά του δήλωνε ότι η Παναγία των Παρισίων, ένα από τα σύμβολα όχι μόνο του Παρισιού και της Γαλλίας αλλά και σημαντικό τοπόσημο της Ευρώπης, θα επισκευαστεί στα επόμενα πέντε χρόνια, τα χρήματα από τους μεγιστάνες, τους πλούσιους αλλά και εταιρείες-κολοσσούς, τόσο της Γαλλίας όσο και του υπόλοιπου κόσμου, έπεφταν βροχή.

Η γαλλική κυβέρνηση αμέσως μετά την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων άνοιξε έναν λογαριασμό κάνοντας πανεθνικό έρανο για την επισκευή του σπουδαίου γοτθικού ναού.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και ευρεία.

Την αρχή έκανε ο σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ, αφεντικό του ομίλου μόδας Total, που έχει -μεταξύ άλλων- τον οίκο Gucci, Ανρί Πινό ο οποίος έδωσε 100 εκατ. ευρώ.

Και ακολούθησε το αφεντικό της LVMH Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνδρας στη Γαλλία, ο οποίος έδωσε τα διπλά, 200 εκατ. ευρώ.

Ακριβώς το ίδιο τεράστιο ποσό των 200 εκατ. ευρώ έδωσε και ο όμιλος L’Oreal.

Χρήματα έδωσαν επίσης:

Ο επενδυτής Marc Ladreit de Lacharriere: 10 εκατ. ευρώ.
Οι μεγιστάνες των κατασκευαστικών Martin και Olivier Bouygues: 10 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα Credit Agricole: 5 εκατ. ευρώ.
Ο Αμερικανός επενδυτής Henry Kravis: 8,8 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, δήλωσαν πως σκέφτονται να συνεισφέρουν με χρήματα οι:

Vinci
Michelin
BNP Paribas
Η Air France, πάλι, θα παρέχει δωρεάν εισιτήρια σε όποιους έρθουν από οποιοδήποτε σημείο της Γης για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Το τεράστιο ποσό που έχει ήδη συγκεντρωθεί κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν, πως η Παναγία των Παρισίων θα επισκευαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και θα είναι και πολύ καλύτερη από πριν, είναι εξαιρετικά ρεαλιστική.

«Θα ξαναφτιάξουμε ακόμα πιο όμορφη την Παναγία των Παρισίων και θέλω να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, μπορούμε να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν στο διάγγελμά του, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της βιασύνης.

Συγκεντρώνουν χρήματα για την Παναγία των Παρισίων
Στο μεταξύ, σε λειτουργία βρίσκεται ήδη από το απόγευμα της Τρίτης η ειδικά διαμορφωμένη σελίδα της γαλλικής κυβέρνησης, αναφορικά με την «εθνική συνδρομή» για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων που προανήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο διαδικτυακός ιστότοπος υπό την αιγίδα του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού και του κέντρου εθνικών μνημείων δημιουργήθηκε καθώς η σελίδα του ιδρύματος για την πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας κατέρρευσε από την τεράστια κίνηση δωρητών τις τελευταίες ώρες.

Κάθε Γάλλος πολίτης που το επιθυμεί μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα και επιλέγοντας το πεδίο «κάνε μια δωρεά» να συνεισφέρει το ποσό που μπορεί στην προσπάθεια αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα φοροαπαλλαγής που μπορεί να φτάνει ως και το 66% στο ποσό της δωρεάς που θα δώσουν οι Γάλλοι πολίτες για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά της Δευτέρας.

Έκτοτε, το ίδρυμα για την πολιτιστική κληρονομιά απηύθηνε διεθνή έκκληση για βοήθεια, σε έναν νέο γύρο δωρεών απλών πολιτών από όλο τον κόσμο. Το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρώσει το ίδρυμα έως αυτή την ώρα από τις δωρεές από όλο τον κόσμο είναι 11,2 εκατ. ευρώ.