Συναγερμός για το προσφυγικό: Μεταφέρονται 1.002 πρόσφυγες με αρματαγωγά από τη Μόρια- Έκτακτο ΚΥΣΕΑ!

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. Η κυβέρνηση συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ.

Στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που σήμερα έφτασε τους 10.241 κατοίκους.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ.

Όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ, ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης!

Διαβάστε: Μνήμες 2015 στη Λέσβο: “Απόβαση” προσφύγων- Πάνω από 500 άτομα την Πέμπτη στο νησί

Τραγική η κατάσταση
Στη Λέσβο η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι 3.000 και έφθασε στους 10.241!

Στη Χίο η χωρητικότητα είναι 1.014 και διαμένουν 2.798.

Στη Σάμο η χωρητικότητα είναι 648 και διαμένουν 4.325.

Στην Κω η χωρητικότητα είναι 816 και διαμένουν 2.369.

Τουρκία
Προειδοποίηση για ένα νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία, που ενδέχεται να προκαλέσει πίεση, απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα», δήλωσε.

Σκεπτικισμός και ανησυχία στην Ευρώπη μετά την προειδοποίηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη.

Η αντίδραση της Αθήνας

Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη, προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία.