Συρία: Σε βάθος 35 χιλομέτρων έφτασαν οι τουρκικές δυνάμεις – «Θα πάμε μέχρι τέλους» διαμηνύει ο Ερντογάν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας.

Η διείσδυση των παραστρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία γίνεται στο πλαίσιο της επιθετικής πολεμικής επιχείρησης κατά των Κούρδων, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Το ίδιο υπουργείο προχώρησε σε ανάρτηση για τον βασικό αυτοκινητόδρομο στο Twitter, ενώ πρόκειται για την κεντρική οδική αρτηρία που είναι παράλληλη κατά μήκος με τα τουρκικά σύνορα στα βόρεια της Συρίας.

Συνεχίζονται οι μάχες λένε οι Κούρδοι

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συγκρούονται με τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και παραστρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στην βασική οδική αρτηρία Μ4 και σε βάθος 30 χιλιομέτρων από την συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας, σύμφωνα με αξιωματούχο των SDF.

Απτόητος ο Σουλτάνος Ερντογάν παρά τις διεθνείς πιέσεις: «Θα πάμε μέχρι τέλους»

«Η Άγκυρα ανακοίνωσε τον έλεγχο του βασικού αυτοκινητόδρομου Μ4 στη Συρία» – Η Μέρκλε τον κάλεσε να σταματήσει αμέσως την επιχείρηση – Άμεση η απάντηση του Τούρκου προέδρου: «Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;»

Ο απολογισμός του Ερντογάν

Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος έχουν σκοτωθεί 440 «τρομοκράτες» όπως αποκαλεί τους μαχητές του PKK/YPG, 26 έχουν τραυματιστεί και έχουν συλληφθεί 24.
Επίσης σκοτώθηκαν 18 Τούρκοι πολίτες από επιθέσεις του PKK και έχουν τραυματιστεί 147.

Σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν έχουν χάσει τη ζωή τους 2 Τούρκοι στρατιώτες και 16 μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζονται από την Αγκυρα.

«Θα πάμε μέχρι τέλους»

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας!».

Οπως υποστήριξε «η επιχείρησή μας δεν έχει στόχο τους Κούρδους. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη την λαμβάνουμε από τους Κούρδους της Συρίας» και σημείωσε: «Δεν επιτρέπουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ένα κράτος τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας».

Σφοδρή επίθεση στη Μέρκελ

Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε επίσης να πει πως «αντιμετωπίζουμε όσους απειλούν τη χώρα μας με κυρώσεις. Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι θα κάνουν την Τουρκία να λοξοδρομήσει από τους στόχους της».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τους Κούρδους της Συρίας (YPG) με 30.000 φορτηγά με όπλα και πολεμικό εξοπλισμό, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά της Τουρκίας.

Ερντογάν: Περίεργη η στάση της Γερμανίας -Μήπως η Μέρκελ στηρίζει τρομοκράτες;
«Μας έχουν προτείνει πολλοί να μεσολαβήσουν μεταξύ ημών και της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρωθυπουργοί, πρόεδροι χωρών… Δεν μπορούν να καταλάβουν» είπε, ενώ χαρακτήρισε ως περίεργη την στάση της Γερμανίας απέναντι στην επιχείρηση στη Συρία. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αναρωτηθεί αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει τους «τρομοκράτες«.

«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;». «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η Καγκελάριος ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της πολεμικής επιχείρησης 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν να τερματίσει άμεσα την στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

“Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης,” δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν.

protothema.gr