Σύνοδος Κορυφής: Θέμα Τουρκίας έθεσαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης -Ζήτησαν ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις!

Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν πριν από λίγο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας
Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός ζήτησε στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές συμπλήρωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναστασιάδης: Όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ΕΕ πρέπει να απαντά συλλογικά κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα, στο τουίτ που ανήρτησε πριν από λίγο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Πιθανή πενταμερής στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου. Σε αυτή την πενταμερή συνάντηση, εφόσον γίνει, θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ανγκελα Μέρκελ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ίδιος ο Μισέλ.

Ηδη, μάλιστα, φέρεται να έχει γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση, όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση, ούτε αν θα γίνει αυτή σήμερα ή αύριο, καθώς η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο. Την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στη Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου αναφέρθηκε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ενδεικτική του πώς «αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο».