Σύψας: «Καταστροφικά τα στοιχεία στην Αττική, το μόνο μέτρο που δούλεψε είναι το καθολικό lockdown»

Για καθολικό lockdown, προκειμένου να σταματήσει η επέλαση του κορωνοϊού έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Στον ANT1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε το πρωί της Πέμπτης (4/2) ο Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής για την λήψη αποφάσεων για την πανδημία αναφέρθηκε στην λήψη αποφάσεων για την πανδημία.

«Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται» ανέφερε αρχικά ο ίδιος.

Στην συνέχεια των λεγομένων του, ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Ο κ. Σύψας είπε ότι το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί για τις κόκκινες περιοχές, όπου και θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, έπειτα από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

Αναφερόμενος για τα στοιχεία που έδωσε χτες στην δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε: «Τα στοιχεία είναι καταστροφικά στην Αττική όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι στην σύσκεψη της Επιτροπής, που θα γίνει την Παρασκευή (5/2) « θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Στην συνέχεια των όσων είπε ο καθηγητής ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», ενώ στην συνέχεια συμπλήρωσε πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας». Μάλιστα έσπευσε να προειδοποιήσει ότι βάσει των στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

Σε ερώτηση που του έγινε για το κλείσιμο των σχολείων, η απάντηση που έδωσε ήταν η εξής: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν».

Σ΄ότι έχει να κάνει με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 κι έπειτα στην Αττική, ο κ.Σύψας απάντησε ότι το θέμα τέθηκε σε προηγούμενη σύσκεψη, ωστόσο τα στοιχεία από τους συγκοινωνιολόγους έδειξαν πως «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή θα εισηγηθεί ολικό lockdow όπως συνέβη τον Μάρτιο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε ότι  «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».

Σχετικά με τη λογική «ακορντεόν» ο κ. Σύψας ανέφερε πως όλο τον χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν» γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός. Αναφορικά με τον εμβολιασμό των πολιτών που είναι άνω των 65, με το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής έκανε λόγο για  «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», καθώς όπως είπε «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ, δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης».

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο εξήγησε ότι το μέχρι τώρα πρόβλημα, δεν είχε να κάνει με το ποιον του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.

Στο φινάλε της συνέντευξης του ο Νίκος Σύψας αναφέρθηκε και στο αν τα εμβόλια σταματούν την μετάδοση του ιού. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν πολλές «ενθαρρυντικές μελέτες ότι τα εμβόλια σταματούν τη διάδοση», ενώ τόνισε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα».