Την Τρίτη οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία

Αύριο, Δευτέρα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων. Οι απόψεις επί του θέματος, διίστανται, καθώς ορισμένοι επιδημιολόγοι έχουν ήδη τοποθετηθεί δημοσίως ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι καλό είναι να δοθεί παράταση της σχολικής χρονιάς με πιθανή ημερομηνία την 14η Σεπτεμβρίου.

Η άποψη αυτή ενισχύεται επίσης από ειδικούς οι οποίοι θεωρούν πως καλό είναι να επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και να περιορίσουν τις μετακινήσεις για 7 έως 10 ημέρες έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός από όσους νοσούν και πιθανότατα να μην το γνωρίζουν.

Άλλωστε, αυτό που φοβούνται οι ειδικοί, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους.

Οι ανακοινώσεις για την έναρξη των μαθημάτων θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως. Η ίδια μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είπε ότι: «Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και είμαστε καθόλα έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων και για τις 7 Σεπτεμβρίου». Επισήμανε ακόμη ότι «την Τρίτη θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την έναρξη της σχολικής χρονιάς».
Η ίδια τόνισε πως «είναι σημαντικό τα παιδιά να βρεθούν και πάλι στο σχολικό τους περιβάλλον».
Σύμφωνα με την υπουργό, όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία όποτε αποφασιστεί, καθώς έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Επίσης, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Στις 7 Σεπτεμβρίου προτείνουν οι ειδικοί να ανοίξουν τα σχολεία

Δυο μέλη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τάσσονται υπέρ της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου και επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να κλείσουν και πάλι το χειμώνα τα σχολεία.

Πρόκειται για τον κ. Νίκο Σύψα, ο οποίος είπε ότι η δική του εισήγηση προς την επιτροπή με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία προτείνει και ο συνάδελφός του, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Και οι δύο επιστήμονες πάντως συμφώνησαν στο ότι, δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν τελικά θα επιλεγεί η μία ή η άλλη ημερομηνία, αφού το χειμώνα ενδέχεται να κλείσουν και πάλι. «Το 7 ή 14 δεν μας προσφέρει τίποτα. Το χειμώνα θα δούμε πως θα πάνε», είπε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Ενδεχομένως Ιανουάριο, Φεβρουάριο θα πρέπει να αξιολογηθούν τα σχολεία κατά πόσο μπορεί να είναι ανοιχτά», πρόσθεσε ο κ. Σύψας, μιλώντας με τα σημερινά δεδομένα.