Το κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό: Η επίταξη, οι δομές στα νησιά και τα κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα

Η κυβέρνηση με την επίταξη περιοχών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο για την κατασκευή των κλειστών κέντρων επιχειρεί να δείξει αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου της για την αντιμετώπιση της κατάστασης και πίστη ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, κρίθηκε αναγκαίο να επιταχύνει τις διαδικασίες του καθώς πλησιάζει η άνοιξη και οι ροές αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου.

Το κλειδί του προσφυγικού στην ΕΕ

Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα, το κλειδί κρατούν η ΕΕ και η Τουρκία, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να διαχειριστεί την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και να δώσει ανάσα στα νησιά που έχουν επωμιστεί όλο το βάρος τα τελευταία χρόνια.

Δύο μήνες δεν βρέθηκε λύση με τις τοπικές κοινωνίες

Πριν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπήρξε εξαντλητικός διάλογος με την περιφέρεια και τους δήμους των τριών νησιών για δύο μήνες χωρίς να βρεθεί η χρυσή τομή. Έτσι η επίταξη κατέστη μονόδρομος πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες που δηλώνουν κουρασμένες από μια κατάσταση πέντε ετών.

Παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί, στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν αισιόδοξα πως «όταν αναπτυχθεί το πλήρες σχέδιο, τα κλειστά κέντρα λειτουργήσουν και κλείσουν οι ανοιχτές δομές, οι κάτοικοι των νησιών μας θα δουν την κατάσταση να αλλάζει προς το καλύτερο». Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Οι εργασίες για την κατασκευή τους θα ξεκινήσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες και θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν το καλοκαίρι.

Επόμενο βήμα η αποσυμφόρηση των νησιών

Κυρίως, όμως, θα πρέπει να αποδώσει η αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της επιτάχυνσης των επιστροφών και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 40 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οι δομές που θα κατασκευαστούν είναι χωρητικότητας 20 χιλιάδων ατόμων. Άρα θα πρέπει άμεσα να επιτευχθεί η επιτάχυνση των επιστροφών και να εξεταστούν με μεγάλη ταχύτητα τα αιτήματα ασύλου που εκκρεμούν, ειδικά αν συνυπολογιστούν οι νέες αφίξεις. Είναι απαραίτητο κάθε μήνα να μετακινούνται μερικές χιλιάδες άτομα είτε έχοντας λάβει άσυλο και άρα το δικαίωμα να πάνε οπουδήποτε στην Ελλάδα ή την Ευρώπη, είτε να μπουν στην διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία ή την χώρα καταγωγής τους.

Κλειστές δομές στην ενδοχώρα

Σε δεύτερο στάδιο είναι η υλοποίηση των κλειστών δομών στην ενδοχώρα. Στο συρτάρι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπάρχουν τα σχετικά σχέδια, καθώς η σχετική προεργασία έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια και έχουν εντοπιστεί οι χώροι σε όλες τις περιφέρειες, από τις οποίες εξαιρούνται η Θράκη και όσες ήδη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Από τις 20 χιλιάδες που είχε προγραμματιστεί να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία και σπίτια οι 9 χιλιάδες. Βέβαια και το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ορισμένες περιοχές και οι βουλευτές τις έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση.

Κρήτη, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα οι πρώτες περιφέρειες που θα κληθούν να συνεισφέρουν

Οι τελικές αποφάσεις για την κατασκευή των κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα αναμένεται να ληφθούν τον Μάρτιο. Κρήτη, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα είναι οι πρώτες περιφέρειες που θα κληθούν να συνεισφέρουν στην διαχείριση της κατάστασης. Μάλιστα, χωρίς πράξη νομοθετικού περιεχομένου και επίταξη περιοχών διότι υπάρχουν -έχουν ήδη εντοπιστεί- εγκαταστάσεις και εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο και μπορούν να δημιουργηθούν εκεί τα κλειστά κέντρα.