Τραμπ: «Νικήσαμε» – Μπάιντεν: «Είμαστε σε τροχιά νίκης»

Στις 09:30  το πρωί της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος σε προσκεκλημένους στον Λευκό Οίκο και σε ζωντανή μετάδοση από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, δήλωσε επί λέξει πως «στην πραγματικότητα έχουμε κερδίσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση» προσθέτοντας πως υπάρχει μία μεθόδευση, προφανώς από τα ΜΜΕ, να μην ενσωματώνεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτή η νίκη στην τρέχουσα ειδησεογραφία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε χρήση της λέξης «fraud», απάτη δηλαδή, και ανέφερε πως η διακυβέρνησή του  ενεργεί ώστε να λήξει κάθε μεθόδευση τέτοιου είδους. Κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν τη νίκη του με εκφράσεις όπως «να βγουν έξω να γιορτάσουν αυτή την ευρεία νίκη».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε μετ’ επιτάσεως στη διασφαλισμένη σχεδόν από τα ξημερώματα νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα, καθώς και την επικράτησή τους στο Τέξας. Εκτίμησε πως η νίκη του σε πανεθνική κλίμακα θα είναι «τεράστια» όπως συγκεκριμένα τη χαρακτήρισε (huge στα αγγλικά), προβλέποντας τελική επικράτησή του στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν αλλά και την πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας νωρίς το πρωί της Τετάρτης σε οπαδούς του, δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε τροχιά νίκης». Την ίδια ώρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και τo ABC, οι παρουσιαστές εξηγούσαν πως κανένα ΜΜΕ που μεταδίδει ή εκπέμπει σε εθνικό δίκτυο δεν πρόκειται να προβεί σε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή, διότι η καταμέτρηση δείχνει πως η εκλογική αναμέτρηση εξελίσσεται σε θρίλερ.

Προηγουμένως τόσο η εφημερίδα New York Times, καθώς και η ηλεκτρονική έκδοση του Newsweek, αλλά και ο βρετανικός Guardian διευκρίνιζαν πως η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων (100 εκατομμύρια ψηφοφόροι) θα παρατείνει υπέρμετρα τη διαδικασία μέχρι να ανακοινωθούν με εγκυρότητα τα τελικά αποτελέσματα ανά πολιτεία και άρα να εξουσιοδοτηθούν επίσημα και με αξιοπιστία οι 538 εκλέκτορες οι οποίοι θα επιλέξουν πρόεδρο.

Σε αυτό το περίεργο και πρωτόγνωρο κλίμα με έντονη καχυποψία ένθεν κακείθεν συνεχιζόταν το πρωί της Τετάρτης η καταμέτρηση.

Ανησυχία για ενδεχόμενες ταραχές

Στην έδρα του ΟΗΕ, το βράδυ της Τρίτης 3 Ιανουαρίου και πριν κλείσουν οι κάλπες, κυκλοφόρησε σε εμπιστευτικό επίπεδο η σύσταση σε όλους τους υπαλλήλους του διεθνούς θεσμού να είναι αυτοί και οι οικογένειές τους εξαιρετικά προσεκτικοί και να αποφεύγουν συναθροίσεις και άσκοπες μετακινήσεις, διότι ενδεχομένως να ξεσπάσουν ταραχές.

Τα γαλλικά ΜΜΕ το απόγεμα της Τρίτης μετέδιδαν εικόνες από την Ουάσινγκτον με επιχειρηματίες να θωρακίζουν τα μαγαζιά τους με πλέγματα και καφασωτά προετοιμαζόμενοι έτσι να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο ξέσπασμα ταραχών.