Τσιόδρας: Επικίνδυνο και το πασχαλινό τραπέζι – Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και με την ομιλία! Το “ωχ αδερφέ” δεν είναι γι’ αυτή την περίοδο!

Προσπάθεια να αποθαρρύνει τυχόν επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα στην επαρχία έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενώ προειδοποίησε ότι το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους ήδη μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία για την περίοδο του Πάσχα. Τους κάλεσε όλους να επιτηρούν την υγεία τους, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και να αυτοαπομονώνονται με την εμφάνιση του παραμικρού συμπτώματος, τονίζοντας ότι «ακόμη κι ένας πονόλαιμος θα πρέπει να αναφέρεται».

Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για προστασία των μονίμων κατοίκων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις γιορτές μας» όσοι ταξίδεψαν. «Εγώ δεν θα ήθελα να είχα τέτοια ευθύνη πάνω μου, να μεταφέρω δηλαδή το ιό σε έναν επαρχιώτη ή σε έναν ηλικιωμένο».
Ο λοιμωξιολόγος ρωτήθηκε και για το κατά πόσο θα ευθύνεται η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας ή η κοινή χρήση πιάτων και ποτηριών. «Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί περαιτέρω ο ιός και να δούμε τα αποτελέσματα μετά από 10-15 μέρες, από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων, παρέες όπως τις λέω εγώ, που ενδεχομένως έχουν τα άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν πολύ λίγη συμπτωματολογία και μεταφέρει ο ένας τον ιό στον άλλον. Αυτή είναι η ανησυχία μας, αυτό είναι το υγειονομικό πρόβλημα. Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, αν δεν πιείς από το ίδιο ποτήρι. Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών. Όταν είσαι ασθενείς και βήχεις. Μάλιστα μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα, είναι ήπια συμπτωματικός. Και για αυτό, νομίζω το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή, είναι να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το επίπεδο διασποράς έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά «παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που αίρονται τα μέτρα».

«Τυχόν, λοιπόν, συναθροίσεις, οικογενειακά τραπέζια με παρέες, με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό. Πιστέψτε με. Θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν είχαμε και επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο. Το τραπέζι είναι το λιγότερο. Υπήρχαν και άλλες μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο, οι οποίες βλέπετε, κοινή συναινέσει δεν γίνονται» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Το “ωχ αδερφέ” δεν είναι γι’ αυτή την περίοδο
Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε: «Θέλει προσοχή. Τώρα, δεν μπορείς να πάρεις περιπτωσιολογίες και να πεις ότι εγώ έχω τον πατέρα μου, ο οποίος είναι  μόνος του και θέλω να πάω να τον δω. Είναι  καλύτερα να πας να του αφήσεις το φαγάκι και να φύγεις, παρά να πας και να κάτσεις μαζί του, μη γνωρίζοντας ότι είσαι φορέας του ιού και να του μεταδώσεις τον ιό.Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες, και μάλιστα και μέσα στην ιατρική κοινότητα, που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία και μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν. Για αυτό είπα το παράδειγμα, ακόμα και ένας πονόλαιμος. Πιστέψτε με, έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς του ιού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι», δεν είναι για αυτήν την περίοδο. Ας το αφήσουμε λίγο. Ας το μειώσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να μπορούμε μετά να ξελασκάρουμε την κατάσταση.

Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός αρχίζει να φθίνει στην Ελλάδα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε και για τις επιστημονικές εκτιμήσεις, αναφορικά με την καμπύλη της πανδημίας, αλλά και το σημείο από το οποίο ο κορωνοϊός θα αρχίζει να υποχωρεί στην Ελλάδα.

Καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται στην Ελλάδα μειώνονται, αλλά και η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα της άρσης των μέτρων, είναι λογικό οι απορίες για το αν η πανδημία υποχωρεί να πληθαίνουν. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια μέτρηση των επιστημόνων αναφορικά με την μετάδοση του κορωνοϊού, το «Ρ0» όπως το αποκάλεσε. Είναι ουσιαστικά ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως η τιμή του «Ρ0» θα ήταν 2, δηλαδή ένας πολίτης θα τον μετέδιδε σε τουλάχιστον δύο ακόμη ανθρώπους, αν η χώρα δεν λάμβανε τα μέτρα περιορισμού.

Ομως παρατήρησε πως σημειώνεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων που νοσηλεύονται και καταγράφονται στη χώρα μας. Το ζητούμενο, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος υπήρξε «η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού λοιμώξεων που θα μπορούσε να διαχειριστεί το σύστημα Υγείας. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το Ρ0 μένει κάτω από το1, αυτό σημαίνει πως η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται», είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπήρξε ωστόσο ιδιαίτερα προσεκτικός, τονίζοντας πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτή τη τάση θα διατηρηθεί. «Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη» είπε χαρακτηριστικά.

Τα 4 δεδομένα που θα οδηγήσουν σε άρση των μέτρων​
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα» είπε και απαρίθμησε τους 4 λόγους που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες να εισηγηθούν χαλάρωση των μέτρων:

Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό.
Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο.
Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού.
Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».
Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδίως όταν κανείς φθάνει στην άρση των μέτρων και ιδιαίτερα για κάποιους χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης.

Χαρδαλιάς: Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των πολιτών αυτή την εβδομάδα, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον κρίσιμη. «Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας είπε και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι θέλουν να πάρουν την ευθύνη να επιστρέψουμε στην αρχή ας το πράξουν».