Υπόθεση… εντελώς προσωπική!Κάποτε ήταν ο Πατέρας. Ακολούθησε ο Αλαφούζος. Κατόπιν ο Μελισσανίδης. Τώρα ο Σαββίδης. Υπάρχει κανείς στ’ αλήθεια που να θεωρεί το θέμα του Βαγγέλη Μαρινάκη ποδοσφαιρικό;

Θα ξεκινήσουμε με κάτι εύθυμο. Απολύτως απαραίτητο το γέλιο, ή έστω ένα χαμόγελο, για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην τοποθέτησή του μέσα στην αίθουσα του «Μεγάλη Βρετάνια» ανάμεσα σε χιλιάδες λέξεις, αναφέρει: «Δεν έχω κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Αλαφούζο, τον κ. Μελισσανίδη ή τον κ. Σαββίδη, κάνουν ότι μπορούν για τις ομάδες τους είτε νόμιμα είτε παράνομα είτε παράτυπα». Ήταν, θα λέγαμε, η κοινωνική προσφορά του SDNA σε όσους έχουν κουραστεί με την κατάσταση των τελευταίων ημερών. Έτσι, για να γελάσουμε λίγο πριν περάσουμε στο προκείμενο. Ποιο είναι αυτό;

Ο ανίερος πόλεμος που έχει κηρύξει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Ιβάν Σαββίδη. Πότε μέσω των μίντια που ελέγχει και πότε – αρκετά συχνά μάλιστα – με προσωπικές τοποθετήσεις. Είναι μια ιστορία που κρατάει από το 2016, με ελάχιστα διαλείμματα και με κλιμακούμενη ένταση. Μια ιστορία που εμπεριέχει αμέτρητους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, άλλοτε για τον ΠΑΟΚ και άλλοτε για τον ίδιο τον Σαββίδη. Μια ιστορία που, όσο αφελής κι αν είναι κάποιος, δεν μπορεί να πιστέψει ότι αφορά το ποδόσφαιρο. Εξάλλου, οι κατά καιρούς «εχθροί» του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού ποίκιλλαν και πάντα είχαν επιχειρηματικές προεκτάσεις. Πατέρας, Αλαφούζος, Μελισσανίδης, Κόκκαλης και φυσικά Ιβάν Σαββίδης. Ας τα δούμε αναλυτικά…

1. Αν νομίζεται ότι η κόντρα είναι κάτι φρέσκο, θα σας πάμε έξι χρόνια πίσω. Ο Ολυμπιακός απαντάει επισήμως στην ανακοίνωση του ΠΑΟΚ, η οποία είχε εκδοθεί με αφορμή τη διαιτησία στον αγώνα Άρης-ΠΑΟΚ της 17η Ιανουαρίου 2014.

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως είναι αυτονόητο, θα προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία πλέον θα ασχοληθεί με τις συκοφαντικές αναφορές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η επιλογή της όξυνσης, σε βαθμό υπερθετικό από τον «ιδιοκτήτη» της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μαζί με τους συνοδοιπόρους του που εμπλέκονται στις μαύρες μέρες του ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, έχει στόχο προφανώς να αποπροσανατολίσει τους πολυπληθείς φιλάθλους της ομάδας του, απέναντι στους οποίους απέτυχε να είναι συνεπής σε όσα τους είχε υποσχεθεί.

Τους έταξε οικονομική εξυγίανση και αντί να πληρώσει, απαιτεί, ως δικτατορίσκος, να απαλλαγεί -με το έτσι θέλω- η ομάδα του από τους φόρους που πληρώνει κάθε δοκιμαζόμενος Έλληνας πολίτης. Εμείς, κύριε Σαββίδη, έχουμε πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους φόρους που μας αναλογούν χωρίς παζάρια και εκπτώσεις. Τους έταξε πρωταθλήματα και ευρωπαϊκούς τίτλους και αντί αυτού βλέπουν την ομάδα τους να χάνει το Πρωτάθλημα πριν τα Χριστούγεννα. Τους έταξε Ροναλντίνιο και τους προσέφερε Βούκιτς και Ινσαουράλδε. Σε όλα τα επίπεδα. Το γεγονός ότι επέλεξε να δυναμιτίσει τώρα το κλίμα εν όψει των δυο ημιτελικών του Κυπέλλου είναι θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα την Ελληνική Δικαιοσύνη, αφού η στάση του βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τη διεξαγωγή αυτών των αγώνων και την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων.

Ο κύριος Σαββίδης πρέπει να σεβαστεί τους ελληνικούς νόμους και να πάψει να φέρεται ως… αποικιοκράτης ακόμα και μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο, δίνοντας εκβιαστικά τελεσίγραφα στην Ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ ως όχημα για τις επιχειρηματικές κινήσεις του στη Μακεδονία με αγορές ή ενοικιάσεις, με αντίτιμο ένα κομμάτι ψωμί, επιχειρήσεων (ΣΕΚΑΠ, Μακεδονία Palace, ξενοδοχεία στη Χαλκιδική) με αμφιβόλου προελεύσεως κεφάλαια, καθώς και για την προώθηση των πολιτικών του ‘οραμάτων’ στη χώρα μας, που ξεπερνάνε τα όρια της γραφικότητας.

Τέλος, καλό θα είναι να δούμε κάποια στιγμή και το ‘Πόθεν Έσχες’ του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, τι πραγματικά του ανήκει, σε ποιες επιχειρήσεις είναι πραγματικός ιδιοκτήτης και αν τα χρήματα έχουν έρθει στη χώρα μας από νόμιμες επιχειρήσεις».

2. Ο Ιβάν Σαββίδης τοποθετείται επισήμως στις 11 Μαρτίου του 2016 κατά του Ολυμπιακού έπειτα από συμβούλιο στη Super League. Οι ερυθρόλευκοι δε θα εκδώσουν ανακοίνωση, ωστόσο η «διαρροή» προς τον Τύπο είχε χαρακτηριστική και αν μη τι άλλο μια απόδειξη ότι στερούνται – μεταξύ άλλων – και φρέσκων ιδεών. «Δε θ’ ασχοληθούμε με τις γραφικότητες ενός κλόουν που είναι φιλοξενούμενος στη χώρα μας».

3. Μένουμε στο ίδιο έτος, αλλά προχωράμε μερικούς μήνες μετά. O tempora, o mores θα έλεγε κανείς και στο θαυμαστό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου προπαρασκευάζεται συνάντηση του Big4. Ο Ολυμπιακός εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όσο για τους ευαίσθητους «εξυγιαντές» του βορρά που μετρούν… κακουργηματικές πράξεις, ακόμα περιμένουμε να πάρουν θέση για την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχε υπάλληλος και στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αλήθεια, όλοι αυτοί οι Αρμένιοι και Γεωργιανοί που τους έδινε εντολές, ποιο οικονομικό όφελος είχαν να καίνε τα αυτοκίνητα και τα σπίτια του ατζέντη του Κάτσε ώστε να υπογράψει στον ΠΑΟΚ το συμβόλαιο του με τους όρους που ήθελε ο κ. Σαββίδης;

Πώς τους έχει διαφύγει μια ολόκληρη εγκληματική οργάνωση, μέλη της οποίας προσελάμβαναν στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως ανταμοιβή για πράξεις όπως η πυρπόληση του αυτοκινήτου του προπονητή της Ξάνθης Λουτσέσκου μετά το ΠΑΟΚ – Ξάνθη 0-0;».

* Η ανακοίνωση έχει περιλάβει και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά δεν είναι της παρούσης.

4. Προχωράμε ενάμιση χρόνο μπροστά. Ιανουάριος του 2018 και ο Ολυμπιακός παρουσιάζει ως νέο του προπονητή τον Όσκαρ Γκαρσία. Ουδείς φυσικά εκείνη τη στιγμή γνώριζε για το ρόλο που θα έπαιζε ο Ισπανός τεχνικός στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πώς το όνομά του θα έμενε στην ιστορία. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα αδράξει την ευκαιρία για να εξαπολύσει επίθεση προς όλους.

«Εγώ δεν έχω αναλάβει ποτέ δημόσια έργα, ούτε ξαφνικά από το πουθενά βρέθηκα ιδιοκτήτης εργοστασίου τσιγάρων, ούτε αγόρασα κάποια κρατική επιχείρηση όπως η ΣΕΚΑΠ και μου χάρισαν τα πρόστιμα, ούτε μου χάρισαν πρόστιμα στο ποδόσφαιρο. Εμείς τα πληρώνουμε μέχρι τελευταία δεκάρα. Ούτε νοίκιασα κρατικό ξενοδοχείο με χαμηλό τίμημα, ούτε μπήκα στο λιμάνι και στην τελική, δεν έχω κανέναν κυβερνητικό ανάγκη. Είστε ευχαριστημένοι με αυτό που βλέπετε; Είναι θεαματικό πρωτάθλημα αυτό; Γιατί; Επειδή αδικούν τον Ολυμπιακό σχεδόν σε όλα τα ματς; Εσείς τι βλέπετε; Γιατί δεν τα γράφετε κάποιοι για αυτή την ξεφτίλα; Μην χάσει κανένα αφεντικό σας καμία χορηγία από τον ΟΠΑΠ ή από τον Σαββίδη; Δηλαδή κάποια στιγμή σε αυτό τον τόπο δεν πρέπει να γραφτεί και η αλήθεια;».

5. Συγκλονισμένοι με την ατάκα «σε αυτό τον τόπο πρέπει να γραφτεί η αλήθεια», προχωράμε στο επόμενο κεφάλαιο. Είναι γνωστό και ως κεφάλαιο «τότε που έκλαψε ο Μποτία», με τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε έναν παροξυσμό ανάμεσα στα επεισόδια που είχαν γίνει στο Καραϊσκάκη και στην ήττα της ομάδας του από την ΑΕΚ, βρήκε έδαφος να κατηγορήσει εκ νέου τον Ιβάν Σαββίδη.

«Και πάμε και στους αντιπάλους. Τι έγινε την περασμένη εβδομάδα στο γήπεδο του Παναιτωλικού; Τι έγινε στους Ζωσιμάδες; Δίδεται ένα αμφισβητούμενο πέναλτι, σήμερα ένα γκολ δυο μέτρα οφσάιντ. Για όλα αυτά τι λέει ο κύριος Σαββίδης που μάς έπρηξε για εξυγίανση και καθαρό ποδόσφαιρο; Είναι αυτό εξυγίανση; Σας καλύπτει; Το ότι έχει γίνει η Ελλάδα διεθνών ρεζίλι φταίει ο Ολυμπιακός ή καθημερινή εικόνα στα γήπεδα. Ο Ολυμπιακός δέχεται έναν πόλεμο. Έχετε δει την ανακοίνωση της ΕΠΟ; Έχετε δει Ομοσπονδία να επιτίθεται σε μια ομάδα που της δίνει τα περισσότερα χρήματα λόγω μεταγραφών και είναι μια διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο»;

6. Φτάσαμε στις εκλογές. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παίρνει προεκλογικά το βήμα και στις συνεντεύξεις στον Αντώνη Σρόιτερ και στον Νίκο Χατζηνικολάου ξετυλίγει το επιχειρηματικό κουβάρι ενός κατατρεγμένου Πειραιώτη. Επί λέξει στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real fm αναφέρει: «Δεν μπορώ να γίνω Ιβάν Σαββίδης, ούτε μπροστινός, ούτε λαγός. Κάθε επιχειρηματίας κάνει τις επιλογές του. Για μένα όλα αυτά είναι συγκλονιστικά, έκανα υπομονή, αλλά με την ευκαιρία που δίνεται θα πρέπει ο κόσμος να ακούσει την αλήθεια».

7. Τώρα είμαστε μετεκλογικά. Τι πιο ωραιότερο για τον οπαδό του Ολυμπιακού, πολλώ δε μάλλον για τον πρόεδρό του, από ένα πετυχημένο βράδυ στο Champions League. Οι ερυθρόλευκοι θα έρθουν ισόπαλοι 2-2 με την Τότεναμ στο Στάδιο Καραϊσκάκη, ωστόσο η βελόνα έχει κολλήσει. «Το θέμα μετά από όλα αυτά είναι το αν πρέπει να ασχολούμαστε σοβαρά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποφασίσουμε, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση -βλέπετε τι γίνεται και στο μπάσκετ- μήπως πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο, ή να λάβουμε μέτρα. Κάθε μέρα βλέπουμε και κάτι νέο. Καλό το πρωτάθλημα των Πρεσπών, όμως η χώρα τώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Η ομάδα πρέπει να νικήσει την Κυριακή δεν υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό μας. Να παίξουμε δυνατά και να κερδίσουμε. Δεν έχουμε δουλειά εμείς στο πρωτάθλημα των Πρεσπών.

8. Ενδιάμεσα και είναι το μοναδική χρονική… ατασθαλία που θα κάνουμε, έρχεται μια ακόμα ανακοίνωση του Ολυμπιακού κατά του Ιβάν Σαββίδη, με αφορμή την αποκάλυψη του SDNA σχετικά με το van του var στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2019, αναφέρονται: «Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της 3ης αγωνιστικής της Super League, τα γνωστά ΜΜΕ ιδιοκτησίας Σαββίδη (Sdna, ethnos, open κλπ.) και ειδικού σκοπού πλήξης του Ολυμπιακού, αφού εκπλήρωσαν το «δημοσιογραφικό λειτούργημά» τους αποδίδοντας τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας σε σκάνδαλο της UEFA (#uefamafia) και φυσικά του… Ολυμπιακού, προχώρησαν σε νέα «αποκλειστικά πληρωμένη» αποστολή. Κατασκεύασαν νέο σκάνδαλο (φυσικά ανυπόγραφα) με το VAR του διεξαχθέντα πριν από 3 εβδομάδες αγώνα Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης.

Το «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ που αφορά στη Γενική Διευθύντρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Λίνα Σουλούκου, ασφαλώς και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι απλή και ξεκάθαρη και την δηλώνουμε απερίφραστα. Καμία επιθεώρηση, καμία επίσκεψη εντός ή εκτός βαν, καμία απολύτως σύνδεση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα κατασκευασμένα «στοιχεία» των μέσων Σαββίδη».

9. Δεκέμβριος του 2019 και έρχεται το περίφημο ματς στο Βόλο. Σχεδόν ένα μήνα πριν τα τρέχοντα γεγονότα, ο Ολυμπιακός δεν καταφέρνει να κερδίσει στη Μαγνησία και πλέον ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρεμβαίνει με προσωπική δήλωση-επίθεση κατά του Ιβάν Σαββίδη. «Τα ποδοσφαιρικά «περιττώματα» που πρωταγωνιστούν, τύπου Σαββίδη, Καλπαζίδη, Πανόπουλου, Μπέου και οι άνθρωποι τους που δεν τηρούν καμία νομιμότητα όπως ο Γραμμένος, ο Περέιρα και ο υπόλοιπος θίασός τους. Ο Ολυμπιακός δεν θα συμμετέχει πια σε αυτή την κωμωδία ούτε θα την χρηματοδοτεί με τα όσα πληρώνει στην ΕΠΟ, αν δεν γίνουν ΑΜΕΣΑ από την UEFA αλλαγές σε πρόσωπα. Ήρθε η ώρα, οι υπεύθυνοι αυτά τα ποδοσφαιρικά «περιττώματα» να τα φάνε αν θέλουν να υπάρξει συνέχεια».

10. Η δεκάδα κλείνει με την ανακοίνωση στις 3 Ιανουαρίου, μια από τις πολλές που εκδόθηκαν εκείνο το βράδυ. Έτσι για να γεμίζουν τα κείμενα link με την ανακοίνωση-απάντηση, στην ανακοίνωση-απάντηση, στην ανακοίνωση-απάντηση της πρώτης ανακοίνωσης και πάει λέγοντας… Ο Ολυμπιακός επιτίθεται για ακόμα μια φορά ανοικτά στον Ιβάν Σαββίδη.

«Ο ΠΑΟΚ, του δικού τους Ιβάν, στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να διατηρήσει το «καθαρό» αήττητο και για αυτό ορίστηκε ο διεθνής διαιτητής κ. Παπαπέτρου. Έχει ενημερώσει ο κ. Παπαπέτρου την ορισμένη από τις FIFA/UEFA ΚΕΔ ότι η σύζυγός του εργάζεται στο open tv του Ιβάν Σαββίδη; Kύριε Λάκοβιτς και κ. Χούμπελ, όπως αναλυτικά σας έχουμε ενημερώσει με την πολυσέλιδη επιστολή μας, είναι σαφές ότι το πρωτάθλημα είναι στημένο γιατί πουθενά στην Ευρώπη: Δεν μπορεί να ορίζεται ο κ. Παπαπέτρου ως διαιτητής στον αγώνα ΑΡΗΣ- ΠΑΟΚ και η σύζυγός του να εργάζεται για το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη.

Δεν μπορεί να ορίζεται παρατηρητής διαιτησίας στον αγώνα μας με τον Παναθηναϊκό, ο κ. Μπίκας πατέρας του υπαλλήλου των ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Δεν μπορεί να ορίζεται διαιτητής VAR, ο κ. Σιδηρόπουλος που τοποθετήθηκε εχθρικά μέσω καμπάνιας κατά του Ολυμπιακού. Δεν μπορεί ο γιος του Προέδρου της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, που καλείται να δικάσει όλες τις ομάδες, να εργάζεται για το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη.

Μόνο σε ένα απαξιωμένο και στημένο πρωτάθλημα μπορούν να συμβαίνουν αυτά καθώς και όλα όσα για τα οποία σας έχουμε ενημερώσει εγγράφως και εγκαίρως και το πρόβλημα να είναι οι δηλώσεις και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

To be continued… Αμφιβάλλει κανείς;

Λευτέρης Καρλής