ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΩΣ 30/6: Περιμένουμε παράταση – Πρώτη δόση πληρωμής φόρου 31/7

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φοροτεχνικός

Σύμβουλος επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει, ωστόσο η αποστολή γίνεται με αργό ρυθμό καθώς λιγότεροι του 1/3 έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής. Στα εκκαθαριστικά εξακολουθούν από αρχής έως και σήμερα, και πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει αλλαγή στην έκδοση του εκκαθαριστικού, να βεβαιώνεται ο φόρος σε 3 διμηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο όμως , πληροφορίες δείχνουν το υπουργείο οικονομικών να κινείται να βοηθήσει τους φορολογούμενους αυξάνοντας τον αριθμό των δόσεων και δίνοντας έκπτωση σε πλήρη εξόφληση της οφειλής. Για κάτι τέτοιο βέβαια αναμένουμε επίσημη ενημέρωση, όπως αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για την  παράταση των φορολογικών δηλώσεων.

Μην ξεχνάμε ότι τα λογιστικά γραφεία ζουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς εξαιτίας της πανδημίας και της προσπάθειας των λογιστών να βοηθήσουν τους πολίτες να λάβουν τα επιδόματα που χορήγησε για την συγκεκριμένη περίοδο το κράτος, οι εργασίες αυξήθηκαν και ο όγκος έγινε δύσκολος προς διεκπεραίωση. Εξάλλου ο κόσμος ακόμα φοβάται να μετακινηθεί και τα χρήματα είναι για πολλούς ανύπαρκτα, έτσι οι πολίτες με επιφύλαξη επισκέπτονται τον λογιστή τους.

Καλό θα ήταν λοιπόν να δοθεί μια ενιαία παράταση για φορολογικές δηλώσεις, για ΜΥΦ και για ενημέρωση των τετραγωνικών στους ΟΤΑ άμεσα. Η Δευτέρα που μας έρχεται είναι μια καλή ημέρα!

Ωστόσο να θυμίσουμε ότι υφίσταται η δυνατότητα σήμερα της ρύθμισης των οφειλών σας , και βεβαίως και για όσους έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση , σε έως 24 δόσεις.

Συγκεκριμένα να τονίσω ότι η ισχύουσα πάγια ρύθμιση προβλέπει :

Δόσεις από 2 έως 48 αν έχουμε οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο και γενικά από έκτακτους φόρους,

Και από 2 έως 24 δόσεις για όλες τις οφειλές μας, sos και για τον φόρο της φετινής φορολογικής μας δήλωσης.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλή δύναμη!