Φωτιά στην Εύβοια: Τα στοιχεία που «δείχνουν» εμπρησμό – Τρία τα ύποπτα άτομα! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Στο μικροσκόπιο των κλιμακίων  της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής υπολείμματα καύσης που παραπέμπουν σε αντικείμενα που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί από εμπρηστή

Στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα στην κεντρική Εύβοια επικεντρώνεται η προσοχή της Πυροσβεστικής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ισχυρότατες δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο δεν βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις αλλά και να σβήσουν όσες τυχόν εστίες υπάρχουν ακόμα και με τη ρίψη νερού από αεροσκάφη και ελικόπτερα που συνεχίζουν να πραγματοποιούν πτήσεις.

Ο χρόνος, το σημείο στο οποίο ξεκίνησε η φωτιά αλλά και ευρήματα από την περιοχή 1,5 χιλιόμετρο έξω από το χωριό Μακρυμάλλη κάνουν τους άντρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να προσανατολίζονται στην εκδοχή του εμπρησμού ως την πιο λογικοφανή εκδοχή.

Στο πλαίσιο αυτό κατά πληροφορίες εξετάζονται υπολείμματα καύσης που προέρχονται από στουπιά και μπιτόνια και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την έναρξη της φωτιάς. Αυτό που εξετάζουν τα κλιμάκια του ανακριτικού της Πυροσβεστικής είναι αν πρόκειται για υπολείμματα που χρησιμοποιήθηκαν από εμπρηστές.

Στην ίδια κατεύθυνση, του εμπρησμού, «δείχνει» και το γεγονός ότι, κατά τις ίδιες πληροφορίες τα στοιχεία έχουν εντοπιστεί σε τρία διαφορετικά σημεία.

Για τον λόγο αυτό κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής παίρνουν καταθέσεις από δεκάδες άτομα (μέχρι χθες το βράδυ είχαν ξεπεράσει τα 30) σε μια προσπάθεια να συνθέσουν το παζλ και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Ένα σενάριο που παίζει δυνατά και εξετάζεται αφορά στις κινήσεις ενός αυτοκινήτου εκείνη την ώρα στον συγκεκριμένο δρόμο στο οποίο επέβαιναν πιθανότατα δύο άτομα και φαίνεται να βάζει φωτιά σε τρία διαφορετικά σημεία που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 200 μέτρα. Από τις περίπου 30 καταθέσεις, οι πυροσβέστες έχουν απομονώσει τρεις και στις οποίες τα άτομα που κλήθηκαν να τις δώσουν έχουν μπει στο μικροσκόπιο έτσι ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν. Η πρώτη αφορά στον περσινό εμπρηστή της Εύβοιας, έναν 33χρονο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ο οποίος συνελήφθη στις 26 του περασμένου Αυγούστου, προφυλακίστηκε και, αν και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, αποφυλακίστηκε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Ο σύγχρονος «Νέρωνας» της Εύβοιας πέρυσι από τις 2 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου είχε βάλει εννέα πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών, του Σταυρού, του Κοντοδεσπότι και του Μακρυμάλλη. Τα κίνητρά του δεν εξυπηρετούσαν συμφέροντα αλλά ψυχολογικά προβλήματα του 33χρονου που, όπως είπε, έβαζε φωτιές για να τιμωρήσει τους συγχωριανούς του.

Οι άλλες δύο περιπτώσεις που εξετάζονται αφορούν σε δύο κατοίκους της περιοχής που, αν και έπεσαν σε κάποιες αντιφάσεις, εντούτοις παρουσίασαν άλλοθι.

Να σημειωθεί ότι αυτήν την ώρα για την φωτιά στην Εύβοια επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος.