Χάος στη Συρία! Στους 342 οι νεκροί, εκκενώθηκαν νοσοκομεία και καταυλισμοί, φόβοι ότι δραπέτευσαν ακραίοι Ισλαμιστές!

Την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαϊδεύει την Τουρκία, νομιμοποιώντας -ως ένα σημείο- τις ενέργειές της, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιεί ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τις κουρδικές φυλακές εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης των Τούρκων, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Στο μεταξύ, τουρκικά αεροπλάνα και πυροβολικό πλήττουν στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής, ενώ οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους 342!

Ταυτόχρονα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν πως το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ υποχρεώθηκε να κλείσει, αφού το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του διέφυγε το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των βομβαρδισμών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πολεμικές ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να μην βομβαρδίζουν το ίδιο το νοσοκομείο, αλλά οδηγούν με άλλον τρόπο σε κλείσιμό του, δηλαδή σε κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του πολέμου.

Ο Πούτιν, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, όπου πραγματοποιήθηκε σύνοδος κορυφής των πρώην σοβιετικών χωρών, δήλωσε πως δεν είναι βέβαιος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση. Παράλληλα, εξέφρασε φόβους ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά ων Κούρδων μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

«Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από τους Κούρδους, υπάρχει κίνδυνος να ανακτήσουν την ελευθερία τους. Είναι μια πραγματική απειλή για εμάς, για εσάς, διότι πού θα πάνε και πώς;», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκκενώνονται καταυλισμοί με χιλιάδες ανθρώπους 

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τη Ρας Αλ-Αΐν και την Ταλ Αμπιάντ έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που βοηθάει να τραφούν σχεδόν 650.000 άνθρωποι στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, από λεπτό σε λεπτό πρόκειται να εκκενωθεί ένας καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους, ενώ σχεδιάζεται και μετακίνηση ακόμα 13.000 ανθρώπων από άλλο καταυλισμό, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.

«Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα» επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση «δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα».

Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ. Στην ανακοίνωση  αναφέρεται ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

ΕΥΠ και τουρκικές μυστικές υπηρεσίας κατά «τζιχαντιστών»

Ταξίδι στην Τουρκία πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομίλησαν με τους Τούρκους συναδέλφους τους για… ύποπτες κινήσεις τζιχαντιστών.

Οι δυο υπηρεσίες αναμένεται να ανταλλάζουν πληροφορίες με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενου περάσματος «τζιχαντιστών» στην Ελλάδα, στο δρόμο προς την Ευρώπη.

Αυτό που προβληματίζει την ΕΥΠ είναι το γεγονός πως ενδέχεται να έχουν δραπετεύσει ήδη ακραίοι ισλαμιστές από τις φυλακές της Συρίας.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λογος που έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά νησιά!

newsbreak